LA STRASENI SI FALESTI VOR FI CREATE OPT CLUBURI PENTRU TATI

În următorii doi ani, la Strășeni și Fălești vor fi create opt cluburi-pilot de susținere a bărbaților în împărțirea egală a responsabilităților casnice și a celor de familie. Acţiunea face parte din Programul regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA.

Bărbații vor avea posibilitatea să primească sprijin și resurse pentru a se implica activ în creșterea și educarea copiilor, dar și în activitățile considerate în mod tradițional ca fiind doar pentru femei. Activitățile Cluburilor vor fi conduse de specialiști în politici prietenoase familiei, conectînd experiența UE cu realitatea din Republica Moldova și aducînd bune practici de promovare a paternității.

Magdalena Mueller-Uri, șefă a secției operațiuni la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a reiterat faptul că Uniunea Europeană susține egalitatea de șanse între femei și bărbați. „Programul-pilot „Clubul Taților”, este un exemplu concret în acest sens și ne exprimăm speranța că în curînd vom replica această inițiativă la nivel național. Mai ales în aceste vremuri dificile pentru noi toți, contribuția la dezvoltarea și consolidarea unor astfel de valori este esențială pentru a avea o societate puternică” a spus Magdalena Mueller-Uri.

Violeta Terguţă, coordonatoare a programului, a precizat că, potrivit studiilor, ponderea bărbaților care se implică zilnic în îngrijirea copiilor este foarte mică. „În cele mai multe cazuri, această activitate este îîndeplinită de mame. Prin „Cluburile taților” ne dorim să încurajăm atît actualii, cît și viitorii tați să se implice activ atît în creșterea și educarea copiilor, cît și în partajarea treburilor casnice” a spus Violeta Terguţă.

Prima activitate a reunit peste 80 de actuali și viitori tați din Strășeni și Fălești, care au participat la o discuție sub formă de focus-grup, în care au fost consultați despre această inițiativă. Eugen Oprea din Strășeni, tată a doi copii, a salutat această idee. „Am considerat indispensabil ca ei să simtă și prezența mamei, și a tatălui. La început atitudinea altor tați față de mine era un pic diferită. Dar nu asta m-a interesat. M-au interesat familia mea, copiii mei. Mă bucur foarte mult să observ că acum sînt tot mai mulți tați care se implică”, a spus bărbatul.

Programul „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază pe gen” susține egalitatea de șanse între femei și bărbați, abordînd percepțiile cu referire la rolurile bărbaților și femeilor în familie și în societate și contribuind la eliminarea violenței pe bază de gen. Cu sprijinul Uniunii Europene, cele două agenții membre ale familiei ONU vor colabora cu instituțiile guvernamentale și parteneri din societatea civilă din șase țări pentru a contribui la combaterea stereotipurilor de gen, pentru a spori implicarea bărbaților în activitățile casnice și de îngrijire a copiilor și vor realiza activități cu implicarea potențialilor agresori pentru a preveni violența pe bază de gen.

Sursa: IPN