JUDECATORII LUI PLAHOTNIUC

Cum sfidează legea magistratul precoce şi prosper Pavliuc de la Judecătoria Buiucani

Autor: Mihai CONŢIU

Cea mai mare ruşine pentru justiţia naţională din Republica Moldova este aceea că, avînd preşedinte de ţară un fost judecător, judecătorii instanţelor de judecată, conducătorii acestora, inclusiv şefia şi componenţa Consiliului Superior al Magistraturii, sînt decise de către Vladimir Plahotniuc, mafiotul şef al statului Republica Moldova. În acest context, judecătorii emit decizii doar aşa cum le dictează odiosul mafiot, nu legea. O fac pentru că se simt protejaţi politic de acesta prin intermediul Parlamentului, cu ajutorul liderilor de partid Marian Lupu, Iurie Leancă sau Mihai Ghimpu, fiind conştienţi că vor fi lăsaţi în pace şi de CNA, Procuratura Generală, SIS etc., toate şi toţi aflaţi sub dominaţia lui Plahotniuc.

Magistraţii moldoveni îl cred atît de puternic încît au devenit suficient de orbi şi surzi, adică inconştienţi care şi-au pierdut simţul realităţii, ca să recepţioneze cum se cuvine acuzele directe care i se aduc lui Plahotniuc în ultima vreme din tot occidentul civilizat.

Pe 20 noiembrie, pînă şi prestigioasa publicaţie americană The Economist a scris despre necesitatea ca „Vladimir Plahotniuc să părăsească Republica Moldova, o ţară suficient de mică pentru a eşua”, făcîndu-se referire la furtul miliardului şi criza politică. The Economist scrie despre arestarea lui Vlad Filat, după autodenunţul lui Ilan Shor, despre aceea că mai multe guverne din UE şi-ar dori ca Plahotniuc să părăsească RM, menţionînd totodată că atîta timp cît vinovaţii de furtul miliardul nu vor fi pedepsiţi, RM va fi lipsită de ajutorul europenilor.

Anterior, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului şi finul de cununie al lui Plahotniuc, a fost întrebat la Parlamentul European „cum va lupta cu oligarhia din RM, cum va lupta cu oligarhul Plahotniuc”.

În RM, problema constă în SISTEM, iar asta din cauză că SISTEMUL este creat din oameni supuşi oligarhului, la nivel decizional, dar şi în structuri subalterne. În rîndurile ce urmează, din multitudinea de corupţi din întregul sistem de justiţie moldovenesc, ne vom opri asupra cazului unui „simplu judecător”, care este clar că aparţine SISTEMULUI mafiot conceput de către Plahotniuc, iar acesta este, Ghenadie Pavliuc de la Judecătoria Buiucani.

Pavliuc, judecător în dosare de care este interesat strict Plahotniuc

Din multele dosare în care acest judecător a emis decizii controversate, ne vom opri asupra a doar două. Pe 20 noiembrie, judecătorul Ghenadie Pavliuc a decis o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma, fost deputat PD, condamnat definitiv de justiţia din România la patru ani de închisoare cu executare, fiind dat şi în urmărire generală, în timp ce ocupa şi fotoliul de deputat. Astfel, judecătorul Pavliuc, care ar fi trebuit să menţină pedeapsa aplicată de instanţele româneşti, l-a scutit pe Guma de închisoare, numai că pe teritoriul RM. Procurorii moldoveni „s-au arătat miraţi”, declarînd că vor ataca decizia în instanţa superioară. Noi nu ne mirăm, căci ştim cui se subordonează procurorii moldoveni şi că au făcut-o formal.

Anterior, Ruslan Zamfirov, procuror în cadrul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Procuraturii Generale declara pentru ZdG următoarele: „Legal, judecătorul trebuie doar să recunoască hotărîrea, fără a judeca dosarul sau a spune dacă cineva este condamnat legal sau nu. Noi solicităm aceeaşi pedeapsă care i-a fost aplicată în România, iar judecătorul nu poate să nu accepte, pentru că aşa spune legea. El trebuie să găsească un echilibru între legea noastră şi cea din România şi să-i stabilească o pedeapsă cît mai aproape de cea iniţială. Nu poate devia foarte mult, cu o lună-două. Cu siguranţă nu poate suspenda executarea pedepsei”.

Prin această decizie, judecătorul Pavliuc a compromis iarăşi justiţia naţională, crezînd că îl poate exonera de pedeapsă pe protejatul lui Plahotniuc – ex-deputatul Valeriu Guma –, numai că lucrurile stau un pic altfel. Indiferent de deciziile ilegale ale instanţelor moldoveneşti, Valeriu Guma va rămîne tot dat în urmărire generală de către justiţia română. Cu excepţia Rusiei, regiunii transnistrene sau a altor state mai îndepărtate, Guma va fi arestat de Interpol în orice ţară civilizată s-ar încumeta să se deplaseze.

Notă suplimentară: Faţă de cele arătate mai sus, vă reproducem ce mai notează Ziarul de Gardă în legătură cu mecanismul eliberării lui Guma de către judecătorul Pavliuc: „Adriana Beţisor a fost surprinsă ieșind din biroul magistratului chiar în timp ce grefiera susținea că judecătorul era în deliberare. La rîndul lui, magistratul a declarat că s-au efectuat „măsuri speciale”. Procurorul Beţisor a avut aceeași explicație, chiar dacă aceștia s-au aflat singuri în sala de judecată, fără grefieră, care, în cazul unui proces, ar fi urmat să întocmească un proces verbal, așa cum prevede legea. Informația despre pronunțarea deciziei pe cazul Guma, dar și cea despre eventuala ședință cu „măsuri speciale” nu au fost plasate la avizierul Judecătoriei Buiucani. Conform Hotărârii CSM nr. 351/4 din 5.11.2007, accesul părților în biroul judecătorului în afara ședințelor de judecată este interzisă”.

Un al doilea dosar în care omul lui Plahotniuc, judecătorul Pavliuc, a emis o decizie controversată este în cazul lui Vlad Filat, cînd a hotărît ca acestuia să i se prelungească arestul preventiv pentru încă 30 de zile. Chiar înainte de proces, Pavliuc a rostit o antepronunţare, ceea ce este flagrant, spunînd că Filat se eschivează de la şedinţa de judecată, în condiţiile legale în care acesta are dreptul de a refuza să se prezinte la proces, fiind reprezentat de avocat.

Să reţinem faptul că acelaşi Pavliuc l-a lăsat în libertate pe Ilan Shor, autodenunţătorul şi complicele lui Plahotniuc, dîndu-i „arest în vila sa de lux”, fapt care i-a permis mai apoi să devină şi primar al Orheiului. Presa scrie că Pavliuc este rudă cu Marian Lupu, preşedintele subaltern al PDM-ului lui Plahotniuc.

Ca orice judecător care „se respectă”, Pavliuc nu-i deloc sărac

Într-o ţară atît de săracă, aşa cum este RM, nu încetezi să te miri cît de bogaţi pot fi unii „bieţi” judecători, procurori etc., dacă este să ne gîndim la salariile pe care le cîştigă legal. Atunci cînd luăm în calcul felul în care „împart dreptatea” – nu ne mai mirăm deloc. În cazul judecătorului Pavliuc, acesta a îndeplinit mai mulţi ani funcţia de judecător la Judecătoria din Dondușeni apoi ca vicepreședinte al aceleiași instanțe. La Judecătoria Buiucani a fost numit prin decret prezidențial în anul 2012.

Conform declarației sale privind veniturile personale, Ghenadie Pavliuc a cîștigat anul trecut de la locul de muncă 142.650,63 lei. Acesta este posesorul a mai multor terenuri intravilane, o casă de locuit de 155,8 m.p., în valoare de 578 099 lei, un apartament și un garaj în Chișinău, dar și un imobil la Dondușeni. Totodată, Pavliuc mai are și credite de 180 000 de lei la diferite bănci comerciale.

În ultimul an, şi-a procurat un teren intravilan, o casă de locuit și un apartament cu parcare auto subterană. Din declarația sa de avere, reiese că dintre toate aceste bunuri, doar apartamentul a fost cumpărat, în timp ce casa și terenul provin din donații. Măi, să fie! Cîtă lume milostivă cu bogaţii judecători există în această ţară săracă!

Nu noi, ci CNI-ul lui Plahotniuc şi Ghimpu ar face bine să facă un calcul elementar ca să constate dacă judecătorul Pavliuc şi-ar fi putut permite achiziţionarea unei astfel de averi din salariile legale obţinute din activităţile sale juridice pe care le vom expune în episodul următor.

Funcţii înalte şi contradictorii încă din anii studenţiei

Astfel, între anii 1997 şi 2000, Ghenadie Pavliuc a fost operator la SA “Romalina”, din Chişinău; între 1999 şi 2000, prin cumul, în cadrul SA Cancam RTCA, a deţinut şi funcţia de consultant juridic; în anii 2000 - 2002 a ocupat funcţia de executor judecătoresc la Judecătoria Ciocana, din Chişinău; în perioada 2002 - 2003 devine şef-adjunct al Direcţiei Ciocana a DEDJ MJ; 2003 – 2005, şef-adjunct al Direcţiei Rîşcani a DEDJ MJ; în 14.07.2005 este numit judecător la Judecătoria Donduşeni pe termen de 5 ani (Decret nr. 140-IV), iar pe data de 13.05.2008 este numit în funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Donduşeni, pe un termen de 4 ani (Decret nr. 1649-IV); pe 30.06.2010 devine judecător pînă la atingerea plafonului de vîrstă (Decret nr. 383-V); mai apoi, pe 24.05.2011, este transferat temporar în funcţia de judecător la Judecătoria Buiucani, mun. Chişinău (Hotărîrea CSM nr. 248/18), iar ulterior, pe data de 11.07.2012, este numit, prin transfer, în funcţia de judecător la Judecătoria Buiucani, mun. Chişinău (Decret nr. 169-VII).

Potrivit Hotărîrii CSM nr. 360/12 din 08 aprilie 2014, Pavliuc a fost însărcinat cu exercitarea funcţiei de judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani, mun. Chişinău, începînd cu 08.04.2014 pînă la 08.04.2017.

Nu vi se pare extrem de ciudată şi contradictorie ascensiunea acestui judecător, dacă este să comparăm anii în care şi-a urmat studiile cu perioada similară în care a ocupat o serie de funcţii? În primul rînd, Pavliuc a absolvit, între anii 1999 – 2004, Facultatea de Drept a comunei şi lejerei Universităţi Libere Internaţionale din Moldova, iar în anii 2004 - 2007 a urmat studii de masterat la Academia de Administrare Publică de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova.

Demn de reţinut este faptul că în perioada anilor 1999-2004, atunci cînd era student, probabil prin derogare, a deţinut şi funcţia de consultant juridic între 1999 şi 2000, prin cumul, în cadrul SA Cancam RTCA. Tot în perioada studenţiei, „marele jurist” Pavliuc, în anii 2000-2002, a ocupat funcţia de executor judecătoresc la Judecătoria Ciocana, din Chişinău. „Geniul juridic” al studentului Pavliuc atinge apogeul atunci cînd, în anii 2002-2003 este numit în funcţia de şef-adjunct al Direcţiei Ciocana a DEDJ MJ, iar din 2003, cînd trebuie să fi fost student în ultimul an, este numit şef-adjunct al Direcţiei Rîşcani a DEDJ MJ, pînă în 2005.

Aceste contradicţii ne duc cu gîndul la în întreg angrenaj de abuzuri, relaţii puternice, acte de corupţie, posibile recrutări şi multe altele. Dacă unei femei îi putem spune că este precoce sau precoacă, lui Pavliuc putem să-i spunem că este precoc?

Ca o opinie personală sau, mă rog, o judecată de valoare, universitatea la care Ghenadie Pavliuc şi-a urmat studiile nu-l recomandă a fi un absolvent cu învăţături atît de înalte încît să-i justifice ascensiunea profesională atît de fulminantă şi, cred, la marginea legalităţii încă de cînd era student. Nici un student de la Oxford sau de la Harvard, oricît de strălucit ar fi, nu poate atinge astfel de performanţe de-a dreptul halucinante!

Recitind toate aceste lucruri, conştientizînd că, totuşi, este vorba despre realităţile barbare şi mafiote din Republica Moldova, n-ar mai trebui să ne mire nici averea impresionantă a judecătorului Ghenadie Pavliuc, nici ascensiunea sa profesională precoce, nici hotărîrile judecătoreşti pe care le emite în imperiul mafiotic naţional al lui Plahotniuc, nici…

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31