INVESTIŢIA LUI PLAHOTNIUC ÎN A.TĂNASE S-A RECUPERAT
Autor: Bogdan ȚÎRDEA
Am scris ieri într-un material, că pacea între cei 2 Vlazi a fost forţată. Ziceam că războiul politic nu a fost oprit, că acesta va izbucni în mod inevitabil. Am mai scris că Voronin ar avea înţelegeri postelectorale cu Plahotniuc.
Recunosc, că am greşit în 2 aspecte: credeam că războiul aflat în faza latentă, va izbucni la toamnă, nu chiar în ziua împăcării demonstrative a celor doi Vlazi. Am presupus că înţelegerile între Voronin şi Plahotniuc nu mai sunt valabile.
Acum, aceste ipoteze trebuiesc revizuite.
Cedările neinspirate ale lui Filat în faţa păpuşarului
De dragul consensului şi funcţiei de premier, Filat a mers la o serie de cedări neinspirate, unele fiind interpretate chiar ca o umilire a premierului în faţa păpuşarului. Chiar dacă a rămas doar cu 31 de mandate, fiind trădat de Voronin în lupta contra păpuşarului, chiar dacă erau presiuni enorme din Berlin şi Bruxelles, chiar dacă anticipatele îl plasau în opoziţie – demersurile lui Filat oricum au prea puţine justificări morale.
Doar în cîteva săptămîni de negocieri, Filat a cedat tot ce se poate de cedat. PLDM în timp de cîteva zile, dintr-un partid dominant, se poate trezi într-un partid marginal, iar Filat riscă să se prăbuşească defintiv din cohorta liderilor naţionali.
- Filat a cedat în faţa lui Ghimpu, acceptînd numirea lui Ciobanu la Moldsilva şi a lui Octavian Țîcu la Ministerul tineretului. Aceasta însă nu l-a salvat de criticile dure ale lui Ghimpu, care s-a făcut că a uitat de propriile promisiuni.
- Filat a cedat presiunilor lui Ghimpu, care a declarat, că nu va examina numirea sa la funcţia de premier, dacă acesta nu-l acceptă pe ex-membru PCUS, Victor Popa la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Chiar a doua zi, Ghimpu a refuzat negocierile cu Filat.
- Filat a cedat în faţa păpuşarului, numind cîţiva membrii afiliaţi lui Plahotniuc la CC: masonii Aurel Băeşu şi Igor Dolea, Tudor Panţîru. Ultimii doi sunt prietenii lui A.Tănase. Dolea şi Panţîru au fost promovaţi de CSM, unde şef este Corochii, omul lui Plahotniuc. În 2011, Filat acceptă plecarea lui Tănase la CC, şi culmea naivităţii – numirea lui în funcţia de preşedinte al CC, chiar dacă acesta nu întrunea nici una din condiţiile necesare. De fapt, plecarea lui Tănase la CC a fost o tentativă a lui Filat de a muşamaliza un posibil scandal de scindare a partidului, care s-ar fi produs cu sprijinul păpuşarului. În consecinţă, în aprilie, păpuşarul pune în genunchi întreaga Curte Constituţională.
- La fel, lipsite de logică sunt şi votarea necondiţionată a procurorului general, chiar dacă anterior Filat recunoştea, că acesta este vice-preşedinte PAD, liderul căruia este total afiliat lui Plahotniuc. Ce miracol s-a produs peste noapte, că premierul şi-a schimbat brusc macazul, nu ştim. Mai mult. Nimeni din fracţiunea PLDM nici măcar nu a crîcnit. Butmalai, Cimbriciuc, Maria Ciobanu, care anterior se umflau în pene, se erijau drept mari luptători cu păpuşarul, au votat docil, fără a formula întrebări incomode. Însuşi Filat declară, că Gurin ar putea fi un procuror bun, din moment ce a găsit numărul necesar de voturi. Procurorul general era o garanţie dată lui Plahotniuc, că acesta nu va putea fi arestat.
- Tot Filat a acceptat şefia lui Chetraru şi amendamentul, conform căruia şeful CNA nu poate fi demis pe motive subiective. Adică, Chetraru, practic a devenit inamovibil. Acum, acesta poate fi scos din funcţie ca şi Brejnev – doar cu picioarele înainte! Aceasta era garanţia, că păpuşarul va controla sistemul politic şi economic.
- Filat acceptă modificarea neinspirată a codului electoral, oferind păpuşarului şi garanţii electorale. PD, cu un reitng de 4%, este la limita prăbuşirii. Păpuşarul avea nevoie de sistemul mixt, pentru a promova proprii indivizi, cumpăraţi cu 30 de arginţi. A se vedea exemplul Găgăuziei.
- Culmea absurdului reprezintă scuzele publice aduse păpuşarului. Într-un fel, Filat recunoaşte că a greşit în faţa păpuşarului, personalizînd problemele politice. Tot Filat, deşi voalat, recunoaşte că a greşit atunci cînd a denunţat acordul cu mafia. Streleţ spre consternarea opiniei publice, în general frizează absurdul, afirmînd, că nu ar fi existat nici un conflict între ce-i doi Vlazi!
Despre decizia Curţii (anti)constituţionale
Decizia Curţii a fost una eminamente politică. O spune chiar D.Diacov. O spune şi Gh. Susarenco. O spun majoritatea experţilor. Chiar şi ex-şeful delegaţiei UE, Dirk Schuebel s-a arătat surprins de această decizie.
Scopul a fost unul foarte clar: excluderea definitivă a lui Filat din cîmpul juridic, dar şi cel politic. De fapt, prin această decizie curtea s-a compromis definitiv, a demonstrat că este la cheremul oligarhilor şi nu mai are nimic comun cu interesul naţional şi cu justiţia. Această curte, şi o afirm cu toată responsabilitatea, s-a transformat într-o gaşcă de criminali, care trebuiesc deferiţi justiţiei şi retraşi în mod urgent din fotoliile pe care le deţin.E şi normal. O curte formată din milionari, condusă de un multimilionar, a cărui soţie mai prestează servicii la Moldtelecom-ul controlat de păpuşar, nu mai are dreptul moral de a enunţa decizii. Această afirmaţie a mea este în perfectă concordanţă cu spirutul deciziei CC. Tănase e pasibil suspiciunii de corupţie! Se va expune oare curtea?!
În primul rînd, preşedintele CC, Alexandru Tănase, nu avea dreptul să participe la această şedinţă, deoarece s-a expus de multe ori în public. La fel şi Victor Popa, a cărui recuzare din funcţie a fost solicitată de Ion Păduraru, consilierul preşedintelui, şi de Oleg Efrim. De fapt, Popa singur a scris sesizarea, şi tot el, culmea impertinenţei, a şi judecat-o. Este un know-how moldovenesc. Unde fiecare idiot cu diplomă se consideră jurist.
Decizia curţii este aberantă din start. Cum poate curtea să impună deputaţilor candidatura premierului? Unde în constituţie este scris cine poate şi cine nu poate fi premier? Concret, domnule Tănase, numiţi-ne articolul! Și mai ales, rejectarea persoanei în baza unor presupuneri de corupţie!
Deci, nu există absolut nici un temei juridic în decizia curţii. Motivaţia curţii este una extrem de cinică, şi se bazează pe ideea, că premierul demis pentru suspiciuni de corupţie, nu poate deţine această funcţie, cel puţin atât timp cât nu s-a adus proba contrarie şi nu s-a dovedit netemeinicia suspiciunilor.
O aberaţie mai mare nici nu există. Vorbind despre statul de drept, Curtea scuipă direct în elementul central al statului de drept - prezumpţia nevinovăţiei. Or, conform acestea, nimeni nu poate fi acuzat sau considerat vinovat pentru un delict, pînă ce nu a fost judecat, în baza probelor. Simplu spus, nu Filat trebuie să–şi demonstreze nevinovăţia, ci acuzatorul trebuie să probeze acuzaţiile. Or, motivaţia curţii, şi chiar a moţiunii de cenzură, nu conţine argumente probatorii.
Astfel, CC a deschis cutia pandorei. Acum orice politician sau persoană publică poate fi scos din funcţie pe motivul unui dosar deschis la comandă.
Acum, şi Filat ar tebui să joace. Deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu a declarat pentru IPN ca Vlad Filat poate deveni premier dacă Parlamentul va interpreta decizia curtii in favoarea liberal-democratului. Ion Butmalai susţine că deciziile curţii au un caracter de recomandare. Poate, ar trebui şi PLDM să intrepreteze mai creativ legislaţia?
Jocurile păpuşarului
Erorile strategice ale lui Filat i-au jucat festa. Acceptarea lui V.Popa la CC şi numirea procurorului general nu au nicio explicaţie logică, fiind lipsite şi de discernămînt moral.
Acum, păpuşarul ar putea obţine ceea ce şi-a dorit cel mai mult: excluderea lui Filat din cîmpul guvernamental, şi substituirea lui prin Leancă.
Mai apoi, acesta va demara alegerile anticipate în toamnă. În paralel, vor fi deschise cîteva dosare penale contra lui Filat. Cel puţin, Publika TV, această cloacă mediatică, deja pregăteşte terenul informaţional. În paralel, păpuşarul va încerca scindarea PLDM, prin extragerea unor deputaţi care se vor declara «reformatori». Mocanu zice că unul ar putea fi Furdui. Nu ştiu, nu subsemnez. Astfel, vom avea 3 partide clone ale PLDM: însuşi PLDM, «reformatorii» şi PLDM 3, în frunte cu A.Tănase, M.Godea, V.Nagacevschii, C. Vieru, V.Osipov, V.Catan şi alţi inşi subordonaţi păpuşarului. Probabil, aceştia vor merge pe listele lui Oleinic, sau în alt format – asta nu contează. Mai apoi, vom avea o coaliţie de centru stînga PCRM-PD.
Totodată, Curtea Constituţională nu va accepta nici un proiect de lege care ar periclita interesele păpuşarului. Acesta şi este scopul central, pentru care Tănase a fost promovat la acest post. Poziţia curţii va fi susţinută de juriştii păpuşarului: Catan, Osmochescu, Mihăeş, Cîrnaţ, Ghimpu, Munteanu şi alţii.
Unii comentatori şi lideri de centru-stînga vorbesc deschis, că Plahotniuc nu ar fi mers la acest pas, dacă nu avea înţelegeri post-electorale cu V.Voronin. La acest moment îmi este greu să mă expun, deşi există unele probe, care ar confirma acest fapt.
E limpede: Filat a primit o lovitură sub centură. O lovitură grea, care ar putea să-l distrugă ca şi politician.
Dar şi păpuşarul s-a compromis. Definitiv şi irevocabil. Ca hotărîrea CC. El a demonstrat tuturor, că nu se ţine de cuvînt, că nu-şi onorează angajamentele publice. Mai simplu, este «un kidală» ordinar, în care nimeni nu poate avea încredere.
Dar jocul încă nu s-a sfîrşit…