INSTITUŢIILE RESPONSABILE VOR MONITORIZA RIGUROS SITUAŢIA, ÎN LEGĂTURĂ CU ÎNCĂLZIREA BRUSCĂ A VREMII
Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a prezidat, pe 30 martie, şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
La şedinţă au mai participat preşedinţii mai multor raioane din republică. Subiectul principal al întrunirii a fost gradul de pregătire a instituţiilor şi serviciilor statului pentru o posibilă agravare a situaţiei, în legătură cu încălzirea bruscă a vremii şi pericolul de inundaţii în urma topirii zăpezii şi creşterii nivelului apei în bazinele acvatice.
Astfel, au fost audiate informările cu privire la prognoza pentru perioada următoare şi starea digurilor de protecţie contra inundaţiilor din ţară. Potrivit datelor prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pentru moment, pericol de inundaţii în R. Moldova nu se înregistrează, iar prognoza meteo nu trezeşte îngrijorare. În ceea ce priveşte starea digurilor de protecţie, s-a constatat că există zone cu risc sporit de inundaţii din cauza stării nesatisfăcătoare a construcţiilor hidrotehnice.
Ministrul Mediului în exerciţiu, Gheorghe Şalaru a precizat că, în ultimii trei ani, din Fondul Ecologic de Stat au fost alocate circa 70 mln lei, fiind reparate aproximativ 50 de km de diguri de protecţie, însă necesităţile sînt mult mai mari. Astfel, a fost elaborat un proiect privind reabilitarea digurilor de protecţie, care urmează a fi implementat în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Totodată, a fost elaborat proiectul de lege cu privire la siguranţa construcţiilor hidrotehnice cu prevederi actualizate în domeniul dat.
Vicepremierul în exerciţiu, ministru al Economiei, Valeriu Lazăr a informat că o comisie specială, din care fac parte factori de decizie din mai multe ministere, a examinat recent problema respectivă şi a ajuns la concluzia că ar putea fi nevoie de schimbarea conceptului privind soluţionarea problemei inundaţiilor.
Prim-ministrul a menţionat că problema dată necesită o abordare complexă, inclusiv sub aspectul reglementării responsabilităţii în gestionarea digurilor de protecţie. Vlad Filat a mai subliniat că soluţia trebuie să asigure un echilibru atît sub aspect ecologic, cît şi economic. „Deseori investiţiile şi resursele alocate pentru a acoperi cheltuielile cauzate de consecinţele unor situaţii excepţionale sînt mult mai mari decît investiţiile care trebuie de efectuat în a preveni asemenea situaţii. De aceea, este necesar să fim atenţi şi să investim în acţiuni de prevenire”, a spus Prim-ministrul în exerciţiu. Cu referire la situaţia actuală, Premierul în exerciţiu a menţionat că experienţa anilor precedenţi a demonstrat că nu întotdeauna prognoza este tocmai exactă. Spre exemplu, în anul 2010, în pofida unor pronosticuri nealarmante, inundaţiile au căpătat proporţii foarte mari. În acest context, Vlad Filat a solicitat instituţiilor responsabile să asigure o monitorizare riguroasă a situaţiei, să întreprindă măsuri de prevenţie pentru a evita situaţii excepţionale, precum şi să asigure o comunicare eficientă în acest sens.
În cadrul şedinţei, au fost discutate şi unele probleme enunţate de către reprezentanţii autorităţilor publice locale care au menţionat importanţa coordonării activităţilor dintre autorităţile publice la nivel local şi central, în special la evaluarea necesităţilor şi planificarea proiectelor în domeniul gestionării digurilor de protecţie. Comisia a decis că instituţiile de resort vor stabili, de comun acord cu autorităţile locale, zonele care necesită intervenţie în mod prioritar şi vor asigura consolidarea construcţiilor hidrotehnice. Totodată, serviciile specializate vor asigura monitorizarea permanentă a situaţiei şi informarea operativă asupra schimbărilor care se produc în acest sens.
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a raportat că toate subdiviziunile sînt pregătite, cei peste 2900 colaboratori pot fi mobilizaţi în orice moment, avînd în dotare tot ce este necesar pentru a interveni în caz de necesitate, inclusiv un sistem de informare operativă.
Pasha Pchiebann 01.04.2013 - 20:26
Dacă ești gata să ajuți țara cu propuneri concrete, aderă la grupul nostru contra corupției! joshotsii.blogspot.com (joshotsii)