INCERTITUDINEA UNIUNII EUROPENE: SARBATOARE SAU DOLIU?

Surparea a venit pe neașteptate. Aniversarea a 60-a a Uniunii Europene, marcată la 25 martie, a fost concepută ca o festivitate solemnă, plină de bucurie, dar s-a dovedit a fi o adunătură haotică în sala de reanimare.

Summit-ul UE, consacrat aniversării Tratatului de la Roma, de la care a început totul, a fost extrem de scurt și a arătat destul de jalnic. Deși participanții la el mai consideră ca au motive pentru a ridica cupele de șampanie. În martie 1957, în capitala italiană șase țări au semnat Tratatul privind crearea Uniunii Economice. În martie 2017 în UE intră 27 de state (englezii au plecat englezește), state care au un Parlament comun, un guvern comun, valută comună (majoritatea țărilor) și nu au hotare (majoritatea țărilor).

Însă banchetul nu a reușit. Cea sărbătorită - Uniunea Europeană – are, desigur anumite merite și succese, dar, dacă nu demult a fost diagnosticată cu cancer – nu este clar – s-o feliciți sau să exprimi îngrijorarea tragică? Nu a trecut un an de la referendumul britanic, după care UE a pierdut al doilea, ca economie, membru. Nu au trecut două săptămîni de la alegerile din Olanda, unde mulți așteptau victoria euro-scepticilor. ŞI deși aceștia nu au cîștigat, au ocupat locul doi în Parlament. Mai puțin de o lună rămîne pînă la alegerile din Franța, pe care le poate cîștiga Marin Le Pen, care a promis francezilor cel puțin părăsirea zonei euro și care declară deschis că ”Uniunea Europeană va deceda, deoarece popoarele nu o doresc”.

Însă ”popoarele” se comportă ca femeia capricioasă – acum vrea, acum nu vrea. Încă nu demult UE era concepută ca un club de elită, iar acum ca principalul vinovat și sursă a mai multor probleme grave. Cine nu permite crearea în Franța a mai multor locuri de muncă? Uniunea Europeană cu moneda euro! Cine a inundat liniștita și civilizata Olandă cu musulmani sălbateci? Uniunea Europeană cu politica ei migrațional! Cine e vinovat că în Marea Britanie polonezii ocupă locurile de muncă ale englezilor? Uniunea Europeană! Cine e vinovat că în Polonia, polonezilor în propria țară li se explică cum trebuie de înțeles democrația? Uniunea Europeană! Chiar și țările din Europa de Est, care visau la UE ca o fătucă din provincie care visează să se căsătorească cu un oligarh, acum fac scandaluri.

Paradoxul constă în faptul că reputația UE s-a năruit în momentul în care UE a ajuns la dezvoltare maximă. Din acest motiv, summit-ul recent de la Roma a fost determinat nu de amețeli de succese, ci de amețeli de slăbiciuni.

După Delfi.lv, Letonia