Herghelia de cai troieni – in cursa!

Autor: Bogdan Ţîrdea

Campania prezidenţială ia amploare. După cum era de aşteptat, guvernarea şi-a angajat întreaga resursă, sperînd, tradiţional, să-i prostească pe alegători. Şi care ar fi problema? Or, au reuşit deja să prostească poporul şi în anul 2010, şi în 2011, şi în 2014, şi chiar în 2015! De ce să nu mai încerce o dată?! Aroganţa şi cinismul alianţei de guvernămînt a atins apogeul absurdului. Dacă pînă acum guvernarea mergea cu unul sau doi „cai troieni”, de data aceasta a fost lansată o herghelie întreagă!

Stabilizatorii haosului

Cel puţin cinci reprezentanţi ai fostei AIE s-au implicat cu insolenţă în cursa electorală. Tupeul unora dintre aceştia a ajuns atît de departe, încît ei au început a-şi zice opoziţie, criticîndu-i totuşi pe cei care au fost şi sînt într-o opoziţie reală faţă de oligarhi.

Lupu, Leancă, Sandu, Ghileţchi, Guţu, Ghimpu - toţi aceştia au făcut parte din AIE. Cineva a fost pur şi simplu preşedinte al ţării, ca Lupu şi Ghimpu, cineva a fost un simplu prim-ministru, ca Leancă, cineva – simplu ministru, ca Sandu, şi cineva a avut rolul de „simpli” deputaţi, acesta fiind cazul lui Ghileţchi şi Guţu. Toţi aceşti domni şi doamne au făcut alianţă cu „păpuşarul” şi cu Filat. Dar acum se fac a nega relaţia cu aceştia. Tot ei au participat la deturnarea miliardului, la „privatizarea abuzivă” a BEM-ului, la concesiunea Aeroportului, la implementarea schemelor frauduloase la întreprinderile de stat, la atacurile raider împotriva băncilor. Acum ne promit o guvernarea onestă!

Toţi aceştia vin cu un singur scop – de a consolida alianţa de guvernămînt, de a-i oferi o gură de oxigen, de a asigura stabilitatea… haosului. Nu încape îndoială că toţi aceştia îl vor desemna pe „păpuşar” prim-ministru.

Fraţii siamezi

Mare ne-a fost mirarea a-i vedea pe Maia Sandu şi pe Iurie Leancă în cursa electorală. Care este diferenţa între cei doi – personal, nu pot pricepe. Să-mi numiţi măcar o singură deosebire, vă implor cu tot dinadinsul! Ambii sînt progeniturile PLDM. Ambii au făcut parte din AIE în perioada 2013–2015, cînd au fost comise cele mai mari crime din toată istoria ţării. Ambii au făcut alianţă cu „păpuşarul”, i-au promovat voinţa. Unul a semnat hotărîrea privind alocarea celor 9 miliarde, cea de-a doua şi-a dat votul pentru aceasta. Toți au votat împreună pentru concesionarea Aeroportului în favoarea lui Şor – partenerul de afaceri al lui Filat şi Plahotniuc. Ambii au fost demişi pentru corupţie.

Împotriva lui Leancă  a fost pornit un dosar penal pentru participare la furtul secolului, informaţia respectivă fiind prezentată zilele trecute de către V. Voronin. Probabil că un dosar similar există şi împotriva lui Sandu. Or, ea tot a votat PRO! Acum vă daţi seama de ce aceştia nu iau în deşert numele lui V. Plahotniuc?

Ambii evită să participe la proteste. La 3 octombrie, Sandu, care şi-a promis prezenţa la protestul împotriva trecerii miliardului furat pe umerii cetăţenilor, nu şi-a îndeplinit promisiunea. La 5 octombrie, a mai fost un protest. Şi de data aceasta dînsa nu a fost de observat la miting. În schimb, a preferat să prezinte un oarecare „contract cu cetăţenii”, unde nu găsim nici un cuvînt despre „păpuşar”! Pe acest fundal, Leancă arată chiar mai decent. Acesta măcar nu pomeneşte despre careva proteste…

Ambii nu spun nici un cuvînt despre alegeri anticipate şi despre intenţia privind o eventuală numire a „păpuşarului” în funcţia de prim-ministru. Bineînţeles că nu este întîmplător că aceştia sînt lăudaţi de televiziunile „păpuşarului”. De exemplu, la 10 octombrie, PUBLIKA TV a făcut o isterie adevărată pentru că unul din reprezentanţii Platformei DA, chipurile, i-ar fi adus nişte critici în reţeaua Facebook! Şi unul, şi celălalt, îşi propun nişte scopuri bine determinate – excluderea lui Dodon şi Năstase din alegeri. Sau slăbirea la maximum a poziţiilor acestora din urmă.

Vă rog să observaţi: ambii au cerut concomitent CEC-ului şi Procuraturii Generale excluderea lui I. Dodon din cursa electorală şi intentarea împotriva sa a unui dosar penal. Ambii aplică lovituri dure lui Năstase. Totodată, Maia Sandu, chipurile, a purtat negocieri cu A. Năstase, reuşind sa-l convingă pe Năstase, care avea un rating mai înalt ca al său, să-şi retragă candidatura în favoarea sa.  În acest mod, „păpuşarul” a scăpat de un inamic, folosind mîinile altora.

Este impresionant nivelul de cinism, de care dau dovadă domnii în cauză. Poate n-o să vă vină să credeţi, dar totuşi domniile lor susţin că se află în opoziţie faţă de majoritatea de guvernămînt! De fapt, Maia Sandu este un candidat al „păpuşarului” şi al Departamentului de Stat al SUA. Toate mizele se fac pentru ea şi pentru Lupu. Cît îl priveşte pe Iurie Leancă, acesta este un spoiler şi troll tipic. Sarcina sa e să le facă trolling lui Dodon şi Năstase.

Spameri şi clone

Pentru a-i deruta pe alegători, „păpuşarul” a lansat o armată întreagă de spoileri, spameri şi criticaştri. Totuşi, alţi oligarhi interesaţi tot nu stau cu mîinile în sîn. Pe segmentul lui Năstase pasc Leancă, Ghimpu, Guţu, Ghileţchi. Lui Dodon îi răpesc voturile „Patrioţii Moldovei”, Maia Laguta şi „Partidul lui Şor”. Pe lîngă spoileri, au fost lansaţi şi spameri. Aceştia nu participă la alegeri, totuşi urmăresc un singur scop – compromiterea cu orice preţ a opoziţiei. Tot ei lansează idei, care au menirea să-l menţină pe oligarh la putere. De exemplu boicotul, după cum propune PCRM, excluderea candidaţilor din cursă etc. În acest rol dificil se produc V. Voronin, V. Crîlov, I. Şor şi, lucru straniu, G. Petrenco.

Să vedeţi că fiecare dintre ei a găsit şi motive pentru a se lansa în acest joc. Pentru unul, motivul este afacerea fiului, alţii au bursa “Nobil”, ceilalţi fac referinţă la dosarul penal cu miliardul furat, de aceea este gata să-i discrediteze pe toţi, numai să-şi scape propria piele. Alţii au dosare penale, chiar dacă acestea sunt lipsite de substanţă juridică. De aceea lovesc opoziţia sub centură, sperînd că Occidentul îi va ajuta să claseze sau să dea uitării toate dosarele pe care le au asupra lor.

Candidaţi de unică folosinţă

Stranietatea acestor alegeri o reprezintă apariţia mai multor candidaţi „ai unui singur decret”. Şi dacă la unii dintre aceştia, de exemplu D. Ciubaşenco, în decretul anunţat privind dizolvarea Parlamentului se pot observa şi intenţii pozitive, atunci majoritatea celorlalţi în genere nu urmăresc astfel de intenţii. Să-l luăm ca exemplu pe acelaşi Mihai Ghimpu. Nu face Moldovei promisiuni prea mari. Promite doar să semneze un singur decret – cel de unire cu România. Vrea să ajungă preşedinte de ţară pentru a lichida această ţară. Intenţia sa „nobilă” este, bineînţeles, împărtăşită şi de A. Guţu.

Marian Lupu vine şi el în alegeri cu un singur scop – cel de desemnare a lui V. Plahotniuc în funcţia de prim-ministru. Acelaşi eventual scop post-electoral este urmărit şi de Iurie Leancă. Maia Sandu ar trebui să emită un decret privind graţierea lui Filat. Doar după aceasta ea intenţionează să emită decretul privind numirea „păpuşarului”. Ina Popenco, şi ea, are de gînd să emită un decret – cel de graţiere a lui I. Şor. Platon tot a încercat să participe la alegeri. Probabil că primul său decret ar prevede… propria sa graţiere.

Efectul „dominoului”

Am mai scris nu o singură dată că noi considerăm drept opoziţie pe cei care nu au fost parte a Alianţei, care protestează împotriva Alianţei, nu au intenţii de a se coaliza cu partidele din Alianţă şi, în mod special, cu „păpuşarul”. Nu mai vorbim despre numirea celui din urmă în postul de prim-ministru. Anume de aceea consider ca fiind opoziţie pe I. Dodon, A. Năstase şi D. Ciubaşenco.

Astăzi, „păpuşarul” îşi dă seama că a început să piardă din poziţii. De aceea loviturile aplicate opoziţiei sînt tot mai dure, iar critica este din ce în ce mai toxică.

Totuşi efectele deja nu mai sînt cele scontate. Este evident că Năstase are un rating mai înalt decît cel al lui Sandu şi Lupu. La fel de evident este faptul că Dodon ar putea învinge deja în primul tur. În acelaşi timp, candidaţii din partea guvernării nu au nici o şansă de a-l învinge pe Dodon. Ratingul acestuia este de trei ori mai înalt decît cel al lui Lupu şi Sandu.

Astfel, s-a copt planul de excludere a opoziţiei din cursa electorală. Pentru aceasta se acţionează fără fasoane. Se doreşte lichidarea tuturor printr-o mişcare. Năstase este exclus prin Maia Sandu. Liderul PDA a cedat în faţa reprezentantului Alianţei cu care a luptat timp de atîţia ani. Nu ne este clar care vor fi explicaţiile acestuia pentru coalizarea cu o marionetă a “păpuşarului”. Despre BEM şi transferarea acţiunilor în beneficiul lui Şor nici nu mai vorbim. Pe Dodon se încearcă a-l exclude din cursă la solicitarea fanilor oligarhului – Leancă, Sandu şi cîteva ONG şi site-uri de buzunar. Respectiv, opoziţia trebuie să se consolideze chiar şi în ciuda contradicţiilor şi obidelor profunde. Dacă a fost  exclus Năstase, trebuie să se ridice Dodon şi Ciubaşenco. Şi, invers. În caz contrar, fiecare va fi strivit unul cîte unul.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31