FĂŢĂRNICII UCIGĂTOARE
Despre compromis şi compromişi
Autor: Mihai CONŢIU
Am vreo cîţiva „amici” care, de ceva vreme, aşa..., „în treacăt”, mă tot întreabă de ce nu ne schimbăm denumirea ziarului deoarece, „în opinia lor”, această marcă ar fi, chipurile, compromisă. Insistenţele şi „convingerile” tenace ale acestor „binevoitori”, care, totuşi, sunt şi ei din lumea presei, ascund, în fond, nu doar rea-credinţă, ci şi ura lor primitivă împotriva noastră. Facem această afirmaţie deoarece ştim prea bine că aceşti „amici” se află şi în spatele unor sabotări constante a ziarului nostru.
Oricine ştie, inclusiv „amicii” în cauză, că ziarul „Moldova Suverană” este singurul cotidian naţional cunoscut şi citit la nivelul întregii ţări. Practic, nu există sat din această ţară în care ziarul nostru să nu fie cunoscut, citit şi comentat, nemaivorbind de mediul urban. Tocmai acest lucru nu convine multora! Tocmai din acest motiv s-a încercat şi se depun încă eforturi abuzive de anihilare a noastră, de a ni se prelua denumirea prin abuzuri legislative sau judiciare.
Această notorietate naţională, faptul că ştim cu precizie ce aşteaptă de la noi abonaţii şi cumpărătorii de la chioşcuri ai ziarului „Moldova Suverană”, ne obligă la respectarea unui contract mutual, tacit convenit cu cititorii. Dincolo de articolele politice sau anchetele publicistice combative, cititorii noştri vor, cu ritmicitate, să le oferim informaţii despre tot ceea ce se întîmplă la nivelul conducerii ţării, iar asta, mai cu seamă, o doresc abonaţii noştri din mediul rural, indiferent dacă la guvernare sunt comunişti, liberali sau democraţi!
Atunci prin ce cred „amicii noştri” că, pasămite, ne-am fi compromis? Analizînd cu obiectivitate contextul, constatăm că cei mai iremediabil compromişi sunt tocmai „povăţuitorii” noştri, iar imoralitatea biografiilor lor este dezonorantă pentru ei, manipulatoare, cinică şi agresivă.
Crezînd că acesta este punctul forte de sprijin în favoarea „argumentelor” lor anti-„Moldova Suverană”, invocă perioada în care ziarul nostru l-a susţinut pe omul politic Vladimir Voronin. După cum se vede şi în clipa de faţă, începînd cu anul 1998, Voronin demonstrează că este singurul politician care domină autoritar scena politică naţională, inclusiv din postura de opozant. Majoritatea populaţiei îl vrea, nu noi! În „Moldova Suverană”, noi i-am prezentat absolut toate laturile personalităţii sale – şi cele bune, dar şi cele discutabile, criticabile, dar ce-au făcut confraţii noştri de la celelalte publicaţii?!
Ghidaţi fiind strict de interesul personal, succesiv, confraţii noştri au fost ziarişti frontişti, creştin-democraţi, agrarieni, liberali, democraţi, liberal-democraţi, moldovenişti, anti-moldovenişti, pro-români, snegurişti, lucinschişti, pro-Urecheanu, pro-Filat, pro-Plahotniuc etc. Anume ei sunt cei care au condamnat la moarte libertatea presei încă de la începuturile anilor 1990-1991! Ei sunt cei care au subordonat libertatea presei politicienilor care se succedau la Putere doar pentru propria lor bunăstare meschină!
Cum, în aceste condiţii, să nu ajungă politicienii să dispreţuiască presa, atîta timp cît ziariştii şi-au transformat în tradiţie mersul cu mîna întinsă la ei? Din cauza lăcomiei lor, această liotă de ziarişti permanent „aflaţi în luptă pentru democraţie şi libertatea presei” au ratat marea şansă de a obţine statut independent pentru presă şi jurnalişti. Atunci, în anii 1991-1992, puteau obţine absolut totul pentru independenţa presei deoarece intelectualitatea „era pe val”. N-au făcut-o de dragul umplerii nemăsurate a propriilor buzunare, dar şi pentru „a nu deranja” prea mult anumite componente ale clasei politice în care-şi făcuseră şi ei loc.
Pentru a-şi ascunde şi mai bine eşecul, pentru a manipula şi a abate atenţia de la vina lor şi-au creat asociaţii profesionale din interiorul cărora, ei, imoralii absoluţi, dau lecţii de jurnalism echidistant şi de democraţie. Pentru că ştim cu precizie cine, ce sunt şi ce le poate pielea şi mintea, au complotat punerea în aplicare a unui embargo informaţional total asupra noastră. Cu toate acestea, „Moldova Suverană” este căutată, citită şi disputată aşa cum nici un altui ziar nu-i reuşeşte. Acest ziar nu este al nostru, ci al tuturor cititorilor din ţară. Ei sunt adevăraţii noştri patroni, nu guvernanţii sau puternicele grupuri financiare aservite politicului!
Prin urmare, iubite cititorule, nu-i aşa că „Moldova Suverană” este singurul ziar la care merită să te abonezi în clipa imediat următoare după ce ai ieşit din casă? Sigur că da, motiv pentru care îţi mulţumim că ai nevoie de noi la fel cum nici noi nu ne putem lipsi de onestitatea ta!