EXPOZIŢIE ÎN MEMORIA SCRIITORULUI NICOLAI COSTENCO
La Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a fost inaugurată expoziţia aniversară cu genericul „Povestea vulturului”, consacrată centenarului scriitorului Nicolai Costenco.
La eveniment au participat: preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, directorul Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu”, Valeriu Nazar, directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, Gheorghe Cojocaru, scriitorii Vladimir Beşleagă, Ion Ciocanu, Lucia Ţurcanu, Vasile Malaneţchi ş. a.
În discursul său, Gheorghe Cojocaru s-a referit la mai multe documente din dosarul de la securitate al scriitorului care, fiind considerat de regimul sovietic de ocupaţie „duşman al poporului”, la 23 iunie 1941 a fost deportat în Siberia, unde s-a aflat timp de 15 ani, la Dudinka şi Norilsk, peninsula Taimîr.
Directorul muzeului, Valeriu Nazar, a relevat că expoziţia cuprinde şi imagini inedite de pînă la 1940, care îl prezintă pe scriitor, alături de Vasile Luţcan sau de Dumitru Timonu, la revista „Viaţa Basarabiei”, unde a debutat în 1933. În 1934, la vîrsta de numai 21 de ani, a devenit redactor-şef al revistei.
Tot aici sînt expuse mai multe numere de revistă, unde a publicat mai multe poezii, dar şi romanele sale „Bruta se amuză” şi „Unirea", precum şi numeroase traduceri din literatura rusă: Puşkin, Esenin, Lermontov, Blok ş. a.
Expoziţia mai cuprinde cărţile sale editate după 1940, cele traduse în alte limbi, referinţe critice, un portret al său realizat de pictoriţa Elena Bontea, altul în grafică, de Glebus Sainciuc, şi un bust realizat de sculptorul Valentin Vîrtosu.
Expoziţia poate fi vizionată pînă la sîfrşitul lunii ianuarie 2014.
Nicolai Costenco s-a născut la 21 decembrie 1913. În 1988, a fost distins cu Premiul de Stat al RSSM. În 2010, i s-a conferit post-mortem Ordinul Republicii. S-a stins din viaţă la 29 iulie 1993.
Sursa: Moldpres