EXPERT-GRUP MENŢINE PROGNOZA DE CREŞTERE A ECONOMIEI ÎN 2014, LA 2 LA SUTĂ
Centrul Analitic Independent Expert Grup menţine prognoza de creştere a economiei în anul 2014, la 2 la sută, în pofida încetinirii simţitoare a avansului pînă la doar 0,5-0,8 la sută, în a doua jumătate a anului.
„Rezultatul nu este unul atît de rău, dacă luăm în considerare mediul economic, politic şi de securitate dificil din regiune, precum şi aplicarea restricţiilor comerciale pentru anumite produse agroalimentare de către Federaţia Rusă”, a declarat Adrian Lupuşor, directorul executiv al Expert-Grup.
Prognozele au fost lansate în cadrul mesei rotunde desfăşurate pe 11 decembrie cu ocazia prezentării publicaţiei MEGA „Analiza Creşterii Economice din Moldova pentru 2014-2015”. Experţii anticipează o creştere de circa 4,0 la sută în 2015, iar „principalele provocări vor ţine de valorificarea oportunităţilor liberalizării comerţului cu UE, revenirea pe piaţa rusească, precum şi redirecţionarea spre pieţe alternative de export”.
În opinia economistului Adrian Lupuşor o provocare majoră pe termen mediu şi lung pentru economia moldovenească este asigurarea unui avans respectabil, de 5-7 la sută, a Produsului Intern Brut non-agricol.
Economia moldovenească are nevoie de mai multe resurse creditare, atît pentru finanţarea mijloacelor circulante, cît şi pentru finanţarea investiţiilor de capital, iar pentru reducerea vulnerabilităţii producătorilor la variate şocuri, este necesară dezvoltarea serviciilor de asigurări. Prin urmare, transparentizarea şi asanarea sectorului financiar al ţării trebuie să constituie o prioritate imediată a viitorul Guvern, constată autorii publicaţiei.
Potrivit acestora, răcirea consumului pe fondul lipsei unor factori alternativi de creştere economică constituie o altă provocare pentru următorii ani. Moderaţia consumului din 2014 a fost determinată în special de factori de conjunctură şi psihologici (deprecierea leului, fundalul internaţional stresant, zvonurile privind situaţia proastă în sectorul financiar), care ar putea să se menţină şi în 2015. În paralel, investitorii privaţi, care sînt principalul motor al activităţii investiţionale, „sînt foarte precauţi în această perioadă, iar investiţiile finanţate din străinătate sînt într-o scădere dramatică”.
Consumul populaţiei urmează să fie afectat şi de menţinerea restricţiilor comerciale de către Federaţia Rusă, în paralel cu înrăutăţirea situaţiei economice şi financiare în această ţară şi deprecierea rublei ruseşti. Aceasta va afecta influxurile de valută în Republica Moldova cel puţin prin două canale: remiterile din şi exporturile spre Federaţia Rusă, apreciază experţii.
Sursa: Moldpres