”Europeanul” Popsoi din papusoi
Negocieri de aderare la UE în ce condiții?
Mihai CONȚIU
Marți, 17 Ianuarie, Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului, a declarat că negocierile de aderare la UE vor fi deschise anul acesta. Acesta a mai precizat că, ”(dar) mai întîi, Comisia Europeană urmează să facă o evaluare privitoare la cum au fost realizate cele nouă condiții de obținere a statutului de Țară candidată la aderare”. Potrivit lui Popșoi, ”acest statut este practic un ”cec în alb” (Sic! Ha-ha-ha!; amuzamentul autorului), totuși deschiderea negocierilor trebuie să arate că așteptările (Comisiei Europene; n. aut.) au fost confirmate”.
Cu o zi înainte, Vlad Filat, aliat-nealiat al clanurilor politice de la guvernare, a criticat bățos Guvernul PAS, făcîndu-l vinovat de faptul că, în privința aplicării politicilor UE, Republica Moldova este în urma Ucrainei aflate în război, dar și a Georgiei, care nu are statut de Țară candidat la aderare. Filat a ținut să precizeze că „cele nouă condiționalități din care au fost implementate, doar trei le-au fost remise actualei guvernări, nu fostelor guvernări”. Filat a făcut aceste afirmații cu referire la Raportul de lucru al Comisiei Europene.
Ca unul care, la vremea lui, a țepuit cît a putut UE mai amintește:
”Niciodată, după anul 2009, Republica Moldova nu a fost după Ucraina și Georgia, care nici măcar nu are statutul de Țară candidată, la implementarea politicilor UE. (…) Ceea ce a determinat ajungerea Republica Moldova pe ultimul loc, după Ucraina și Georgia, reprezintă politică internă. Chiar dacă există o deschidere totală din partea partenerilor externi, chiar dacă ușile cancelariilor euro-atlantice sunt deschise actualei guvernări, fără o politică internă coerentă și cooperantă cu celelalte structuri non-PAS ale societății, vom rămîne tot în periferie”, a spus Filat.
Să nu uităm că și pe vremea guvernării sale ușile cancelariilor euro-atlantice erau larg deschise, atît de deschise încît nici occidentalii nu au băgat de seamă cum ei fugeau printre ele cu miliardul furat!
În contextul celor afirmate de cei doi citați, subliniem că Republica Moldova înregistrează rezultate mai slabe decît Ucraina și Georgia în aplicarea legislației europene, potrivit raportului Comisiei Europene care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar al fiecărei țări din cele trei arătate.
Dar să revenim la Mihai Popșoi, care spune că statutul de Țară candidată la aderare la UE este un ”cec în alb”! Populismul agresiv-angajat al lui Popșoi este trîmbițat în contextul în care guvernarea PAS, prin incompetență și exclusivism, s-a compromis atît de mult încît nu o să mai cîștige alte alegeri în veci, chiar și dacă, printr-o minune, președinta Sandu și-ar mai păstra o oarecare popularitate și ar sprijini acest partid al domniei sale, PAS.
Negocieri de aderare la UE pot fi demarate eventual formal cu actuala guvernare de tip ONG, dar se pot isprăvi chiar și prin anul 2040, dacă suntem atenți la nuanțe și realitățile existente. Totuși, despre ce fel de negocieri concrete poate fi vorba atîta vreme cît sectorul transnistrean este o problemă teribilă, iar UE îl ia în considerație în contextul viitoarelor negocieri ca parte teritorială a Republicii Moldova?
Despre ce fel de negocieri putem discuta atîta timp cît nu cunoaștem soarta războiului din Ucraina, dar nu știm nici dacă se va abate sau nu și asupra Republicii Moldova?
Ce fel de negocieri putem lua în discuție atîta timp cît PAS nu a fost capabil să negocieze și să izbutească un larg consens național, împreună cu toate partidele de opoziție și cu întreaga societate civilă?
Care negocieri de aderare la UE de succes atîta timp cît ele nu se vor finaliza pînă la următoarele alegeri parlamentare pe care PAS le va pierde sigur?
Toate sondajele de opinie confirmă o victorie categorică a forțelor unite de Stînga la viitoarele alegeri parlamentare. Vorbim despre acele partide de Stînga pe care PAS le-a provocat să fie cu mult mai antieuropene decît erau inițial, iar asta în condițiile în care acest partid avea toate atuurile să le atragă în partida proeuropeană moderată de Stînga.
Egoismul PAS nu doar că și-a îndepărtat o sumă importantă de alegători, dar și-a atras ostilitatea tuturor celorlalte partide, de Stînga și de Dreapta. Chiar dacă Ucraina va învinge Rusia agresoare, spre liniștea întregului Continent european și nu numai, cei care vor veni la Putere după PAS vor cutremura profund statutul Țării de candidată la asociere cu UE, dar și continuarea negocierilor de aderare. Aici nici nu mai vorbesc despre scenariul halucinant în care Rusia va recurge la butonul atomic, iar UE ar deveni cu totul și cu totul… altceva!
În concluzie, constatăm că hei-rupistul ”european” Popșoi aleargă prin păpușoi. Să prindă pe cineva sau să se lase prins de cineva?