Eurojust despre ”crima de agresiune” și miile de probe din Ucraina

O echipă internaţională de procurori, care caută să aducă în faţa Justiţiei înalţi conducători ruşi pentru invazia din Ucraina, a adunat deja "mii" de elemente probatorii, a declarat, Miercuri, într-un interviu acordat France Presse, şeful agenţiei judiciare europene Eurojust, Ladislav Hamran.

Procurorii cercetează cu atenţie interceptări telefonice, înregistrări video, imagini prin satelit şi mărturii şi au acumulat ”un munte” de elemente probatorii care vor ajunge în cele din urmă la "sute de mii", a afirmat el.

"Vorbim despre o cantitate de probe fără precedent", a subliniat Hamran. "Alte documente sosesc la Eurojust, venind din diferite ţări, iar pînă la urmă vom vorbi de sute de mii de elemente probatorii", potrivit acestuia.

Agenţia judiciară europeană coordonează un fel de Parchet compus din reprezentanţi ai mai multor ţări europene, SUA şi ai Curţii Penale Internaţionale (CPI), care lucrează împreună pentru a-i aduce în Justiţie pe liderii ruşi pentru invazia în Ucraina.

Creat abia cu trei luni în urmă, Centrul internaţional pentru urmărirea crimei de agresiune (ICPA) vizează să umple o falie în Dreptul internaţional, denunţată în special după invazia Rusiei în Ucraina.

Acest birou stochează probele într-o clădire securizată şi le traduce în engleză şi ucraineană pentru ca acestea să poată fi utilizate de un viitor Tribunal.

Supranumit uneori "Nuremberg 2.0", ICPA este prima tentativă, după Tribunalele pentru crime de război ale naziştilor, de a pregăti un dosar împotriva înalţilor conducători ai unei ţări pentru crima de agresiune.

ICPA are un caracter istoric din mai multe puncte de vedere: echipa sa este prima care colectează elemente probatorii în timp ce un război este în desfăşurare, dar şi prima care tratează o astfel de cantitate de probe digitale.

Dosarul este un amestec interesant de probe "clasice" ale procurorilor, cum ar fi depoziţii ale martorilor şi victimelor, dar şi elemente de înaltă tehnologie, subliniază Hamran.
"Primim interceptări telefonice, obţinem imagini aeriene, în special imagini din sateliţi şi drone. Colectăm înregistrări video, fotografii, precum şi scanări 3D care documentează în ce măsură diferite clădiri au fost avariate şi cum au fost distruse", a explicat el.

Apelurile pentru crearea unui Tribunal special s-au înmulţit de la începerea invaziei ruse, CPI neavînd competenţa decît pentru a judeca crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina.

Instanţa, care are sediul, de asemenea, la Haga, a emis, în Martie, un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupusa deportare de copii ucraineni.

Mai este un drum lung de parcurs înainte ca un lider rus să poată fi adus în faţa Tribunalului, în timp ce există încă dezbateri cu privire la forma pe care o va lua acest Tribunal, unii pledînd pentru o instanţă hibrid compusă din judecători ucraineni şi de alte naţionalităţi.

Hamran a declarat că agenţia sa nu este implicată în aceste "discuţii politice" şi că prioritatea sa este să facă astfel ca un dosar solid să fie disponibil în limbile engleză şi ucraineană şi care va putea fi utilizat de orice Tribunal viitor.

"Nu vrem să pierdem timp şi ne vom pregăti, de asemenea, pentru diferite scenarii care ar putea să survină", a declarat Hamran.

Dreptul internaţional defineşte clar crima de agresiune ca fiind comisă de cineva efectiv în măsură să "controleze" sau să "conducă acţiunea politică sau militară a unui stat" care invadează altă ţară.

Această definiţie poate să-l vizeze doar pe Putin sau o "troică" internă compusă de o mînă de consilieri sau un cerc mai larg de miniştri şi de şefi militari.

Hamran a confirmat că probele primite pînă în prezent vizează "lideri politici şi militari ai ţării", aşa cum defineşte dreptul internaţional, dar a notat că ţări implicate în ICPA au definiţii mai extinse.

"Este cazul şi al Ucrainei, unde ancheta se referă la o scară mult mai largă de persoane", a adăugat el.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39