Dupa o vizita la Moscova, Europa Libera in dialog cu liderul socialistilor din R. Moldova

Igor Dodon: „Cred că si cei mai aprigi anti-rusi incep sa inteleaga ca sunt necesare relatii bune cu Federatia Rusa”

Europa Liberă: Ați revenit tocmai din Federația Rusă. Cu ce ocazie ați mers acolo?

Igor Dodon: Am revenit de la Rostov pe Don. Am avut, săptămîna trecută, ocazia să fiu la Moscova la o masă rotundă Izborski klub. A fost o temă destul de interesantă: consecințele integrării europene pentru unele țări din centrul Europei.

Europa Liberă: Este adevărat că Rusia ar vrea să îmbunătățească relația cu Republica Moldova?

Igor Dodon: Nu pot vorbi în numele Rusiei, deoarece sunt cetățean al Republicii Moldova și sunt pentru interesele țării noastre.

Europa Liberă: Este adevărat că guvernarea de la Chișinău ar vrea acum să aibă o relație bună cu autoritățile de la Moscova?

Igor Dodon: Eu cred că și cei mai aprigi anti-ruși, cei mai rusofobi, chiar același Mihail Fiodorovici…

Europa Liberă: Mihail Fiodorovici fiind domnul Ghimpu…

Igor Dodon: …încep să înțeleagă că sunt necesare relații bune cu Federația Rusă. O bună parte din statele europene înțeleg acest lucru. Sunt tot mai multe voci care răsună destul de puternic în Uniunea Europeană care spun: „Haideți să ne așezăm cu Federația Rusă și să rezolvăm problemele comerciale, strategice”. Eu sunt ferm convins că guvernarea de la Chișinău își dorește un dialog cu Federația Rusă, dar o face cam stîngaci.

Europa Liberă: În ce ar consta această stîngăcie?

Igor Dodon: E foarte straniu: pe de o parte, invită partenerii ruși la dialog, inclusiv se merge la întrevederi destul de înalte în Federația Rusă între miniștrii de externe…

Europa Liberă: Domnul Galbur s-a întîlnit cu domnul Lavrov, la Soci, recent. Igor Dodon: Despre aceasta și vorbesc. Și, în același timp, aprobă un nou Cod al Audiovizualului, unde, practic, toate emisiunile și talk show-urile, și noutățile în limba rusă sunt interzise. Practic, se ia varianta ucraineană. Se dă aviz pentru deschiderea unui oficiu NATO la Chişinău. Mai multe acțiuni. De fapt, am văzut deja și reacția Ministerului de Externe al Federației Ruse în acest sens, care consideră că aceste acțiuni și acești pași nu sunt prietenoși. De aceea eu consider că guvernarea de la Chișinău a înțeles că, fără restabilirea relațiilor economice cu Federația Rusă, Moldova nu va supraviețui. Și avem doi ani de implementare a Acordului de Asociere și de Liber Schimb cu UE și vedem rezultatele pe majoritatea indicatorilor. De aceea, încearcă să restabilească relațiile, dar o face stîngaci, uitîndu-se într-o parte la ce spun americanii și europenii. Se tem să nu intre în dizgrația celor care, de fapt, le dau bani și i-au susținut acești șapte ani, din punct de vedere geopolitic.

Europa Liberă: Cum ați înțeles mesajul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care s-a aflat în Republica Moldova, spunînd că agreează guvernarea în frunte cu Pavel Filip, dar a vorbit în termeni mai duri, mai critici la adresa domnului Plahotniuc? Doar ambii sunt exponenții partidului de guvernare, PD.

Igor Dodon: Domnul Rogozin, ca de obicei, a făcut unele declarații destul de interesante, la limita diplomației, dar niște declarații clare și destul de bune, tranșant: „Noi suntem gata să muncim și să discutăm cu acest Guvern, dar nu suntem gata să discutăm, cum și-ar dori unii care controlează acest Guvern”. A spus-o foarte clar: „Atunci cînd vorbiți de ocupanți, probabil, l-ați avut în vedere pe Plahotniuc”. Și acesta a fost un mesaj foarte clar din partea rusă, că, cel mai probabil, ei nu vor să discute cu cel care se consideră coordonator. Dar sunt gata să discute cu acest Guvern. Eu nu cred că în relația bilaterală cu Federația Rusă va fi vreun progres în timpul apropiat.

Europa Liberă: Domnul Rogozin a venit cu o foaie de parcurs pe care a înmînat-o autorităților de la Chișinău. Ce prevede această foaie de parcurs bănuiți?

Igor Dodon: Eu nu am văzut această foaie de parcurs. Eu nu m-am întîlnit cu Rogozin să discut aceste lucruri.

Europa Liberă: Ce ar putea cere Rusia?

Igor Dodon: Risc să presupun că sunt niște lucruri foarte clare. Această foaie de parcurs, chiar dacă a fost prezentată, se va schimba esențial după acțiunile întreprinse de guvernare pe parcursul ultimilor săptămîni: în Parlament votarea Codului Audiovizualului în prima lectură. Și au votat în special PD.

Europa Liberă: Dumneavoastră credeți că e normal ca propaganda rusească să domine spaţiul informaţional al ţării?

Igor Dodon: Trăim într-o societate democratică, liberă. Și sunt foarte stranii aceste abordări și standarde duble. De ce trebuie să lipsim cetățenii Republicii Moldova de posibilitatea să aleagă? Dacă doresc să privească un post tv rus, să privească post tv rus, doresc să privească CNN sau BBC, privesc CNN, BBC. De ce la noi se încearcă prin măsuri administrative să se impună cetățeanului ce să privească? Eu nu vorbesc acum de calitatea emisiunilor din Est și din Vest. Ceea ce face guvernarea de la Chișinău în ultimul timp, și nu știu dacă o fac de capul lor sau sunt impuși de partenerii occidentali, este o abordare stalinistă, comunistă.

Europa Liberă: Vedeți că și această propagandă rusească spală creierul cetățeanului, mai ales a celui care nu se orientează.

Igor Dodon: Păi, faceți propagandă americană, dacă o considerați că e propagandă. Omul, dacă se uită la un film rusesc sau la o emisiune, la dezbateri sau la un talk show rusesc, păi, faceți exact așa talk show american, european, românesc. Și omul să aleagă dacă se uită la cel rusesc sau se uită la cel românesc.

Europa Liberă: Eu revin la ideea acestei foi de parcurs pe care ar fi prezentat-o partea rusă Republicii Moldova. Mulți analiști cred că acolo a fost inclusă și ideea revizuirii Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, și mai ales asupra Acordului de Liber Schimb. Despre aceasta ați vorbit și dumneavoastră, aflîndu-vă acum în Rusia. Cum e posibil să fie denunțată cel puțin partea comercial-economică a acestui acord moldo-comunitar?

Igor Dodon: De fapt, cu această abordare și cu această idee vorbesc de mai bine de un an jumătate. Acordul de Asociere în acești doi ani nu a adus nimic pozitiv sau puțin pozitiv Republicii Moldova, în afară de colaborarea bilaterală și ceva asistență tehnică.

Europa Liberă: Dar și Tratatul strategic între Moldova și Rusia nu a adus nimic bun.

Igor Dodon: În ceea ce ține de perspectivă primul pas ar fi începerea negocierile trilaterale: Republica Moldova – Uniunea Europeană și Federația Rusă. De ce? Fără piața Federației Ruse, Moldova nu va supraviețui, economic vorbesc. Și avem cifrele reale pentru anul trecut: cît s-a exportat în Federația Rusă anterior și cît am putut să exportăm în Uniunea Europeană...

Europa Liberă: Dar nu s-a exportat că au fost embargourile impuse de Federația Rusă.

Igor Dodon: …datorită Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De ce au apărut aceste interdicții pentru exportul din Republica Moldova în Federația Rusă? Să ne amintim de anul 2013, prima jumătate a anului 2014, cînd rușii spuneau foarte clar: „Stimați parteneri din Republica Moldova, în caz dacă veți semna Acord de Liber Schimb comercial cu alte țări, trebuie și vom fi obligați să revizuim Acordul de Liber Schimb care este între Republica Moldova și Federația Rusă”, este și bilateral, dar este și multilateral, în cadrul CSI. Adică Acordul de Liber Schimb cu UE, de fapt, a fost cauza principală de ce au fost sistate exporturile în Federația Rusă. Ce vom face noi, socialiștii? Noi vom veni la guvernare anul acesta prin funcția de președinte sau peste un an prin alegeri parlamentare anticipate. Noi propunem discuții trilaterale pentru că noi avem nevoie de piața rusă. Invităm colegii din Rusia, împreună cu colegii din UE: „Stimați prieteni, ce obiecții aveți dumneavoastră. Este Acordul de Liber Schimb cu UE. Care sunt riscurile pentru piața rusă?”. Și ei trebuie să ne spună: unu, doi, trei, patru, cinci. Cu rușii trebuie să discutăm care ar fi condițiile de restabilire a exporturilor. Și în trei acest lucru poate fi hotărît.

Europa Liberă: Cerințele Rusiei sunt, probabil, inacceptabile pentru guvernarea de la Chişinău, pentru că autorităţile ruse vor ca Moldova să revadă prevederile Acordului de Asociere în ce priveşte comerţul cu Uniunea Europeană, ceea ce nu e atît de uşor.

Igor Dodon: Eu nu am văzut care sunt cerinţele Rusiei. Eu acum vorbesc de ce avem noi nevoie. Noi, moldovenii, avem europenii, avem ruşii. Între ei eu nu vreau ca noi să fim o zonă de poligon unde să-şi testeze unii sau alţii interesele. Eu nu vreau ca Moldova să fie provincie românească sau gubernie rusească. Pe mine mă interesează ca Republica Moldova să se dezvolte mai departe. Nouă ne trebuie să păstrăm relaţiile cu Uniunea Europeană, pentru că sunt unele relaţii pe unele domenii unde noi avansăm bine, fără partenerii din UE noi nu ne clarificăm cu justiţia aceasta coruptă, cu corupţia din organele de stat, cu unele reforme. Dar avem nevoie de piaţa din Federaţia Rusă.

Europa Liberă: Dumneavoastră puteţi spune categoric, la microfonul Europei Libere, dacă alegerile prezidenţiale vor fi cîştigate de către dumneavoastră, de către socialişti, veţi schimba strategia care se poate rezuma la un mare risc pentru Republica Moldova?

Igor Dodon: Preşedintele nu are atribuţii în ceea ce ţine de denunţarea acordurilor internaţionale. Preşedintele ţării nu poate să vină şi să spună: „Gata, întrerupem relaţiile cu Europa”. Nu e real lucrul acesta. Şi cei care îi sperie pe o parte din moldoveni cu „vine Dodon şi se pornesc tancurile ruseşti”, acestea sunt aberaţii. Eu voi pleda pentru păstrarea relaţiilor cu UE. Ceea ce ţine de anularea Acordului de Asociere sau abrogarea, sau denunţarea, lucrul acesta îl pot face doar cetăţenii prin referendum.

Europa Liberă: Ideea că Republica Moldova poate fi finanţată din partea Uniunii Europene, din partea Statelor Unite ale Americii, din partea Occidentului, iar de situaţie să profite forţele euroasiatice e una realistă?

Igor Dodon: Republica Moldova trebuie să se poată finanţa ea însăşi. Daţi-ne undiţa, peşte vom prinde noi singuri. Daţi-ne piaţă de desfacere, nu ne implicaţi în războaiele voastre geopolitice cu NATO, cu ruşii împotriva americanilor, cu americani împotriva ruşilor. Şi dacă va fi stabilitate din punct de vedere politic aici, dacă vom avea relaţii bune şi cu Europa, şi cu Rusia, dacă va fi o guvernare nu oligarhică, nu coruptă, care aici doar se ocupă cu strîngerea banilor şi îi transferă pe conturi offshore în afara ţării, dacă lucrul acesta se va întîmpla, atunci Moldova va supravieţui. Ipoteza că americanii, europenii finanţează şi profită socialiştii şi Dodon, în discuţiile mele cu americanii, europenii, ei spun foarte clar: „Noi nu susţinem Guvernul, noi susţinem poporul.

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că Moldova nu are nevoie de asistenţă din afară.

Igor Dodon: Eu nu am spus că Moldova nu are nevoie de asistenţă. Orice ţară, mai ales cum este Republica Moldova, va accesa credite, dar aceste credite trebuie să meargă nu la consum, ci la proiecte investiţionale. Pentru că fără proiecte investiţionale, banii aceştia cine îi va întoarce şi din contul cui? De aceea, daţi-ne undiţă, peşte noi vom prinde singuri. Daţi-ne posibilitate să luăm credite pentru drumuri, pentru proiecte economice, daţi-ne pieţe de desfacere şi, credeţi-mă, noi vom face ordine.

Europa Liberă: Un acord cu FMI există şansă să fie semnat pînă la finele acestui an? Guvernarea se arată optimistă, mai ales că acum este şi o misiune de experţi FMI la Chişinău. Pînă la finele anului, acest memorandum va putea fi elaborat şi semnat?

Igor Dodon: Eu, personal, am negociat acordul cu FMI. Şi există posibilităţi de a negocia cu FMI în interesele cetăţenilor Republicii Moldova. Va fi semnat sau nu un acord cu FMI? Ţinînd cont de susţinerea geopolitică a actualei guvernări din partea Statelor Unite ale Americii, care au declarat-o deschis, de mai multe ori, prin doamna Nuland, prin întrevederi bilaterale la Washington, cu toate că în ultimele zile vedem şi alte mesaje, eu cred că FMI îşi va încălca unele principii de-ale sale. Pentru că, în condiţii normale, FMI nu ar trebui să semneze acord cu Republica Moldova. După lipsa de reforme, după bugetul care a fost aprobat cu un deficit de 30% surse externe, dacă mergem după standardele FMI, standardele Uniunii Europene, categoric nu ar putea fi acceptat un astfel de acord. Dar din considerente geopolitice, FMI, cel mai probabil, îşi va finaliza misiunea de negocieri cu un aviz pozitiv, cel mai probabil, şi, cel mai probabil, acesta va fi utilizat pentru ca, de exemplu, România sau alţi parteneri să acorde primii bani acestei guvernări.

Europa Liberă: Aceasta e posibil în cît timp?

Igor Dodon: Primii bani din partea partenerilor în susţinerea acestei guvernări ilegale ar putea veni chiar pînă în Toamnă din partea românilor, de exemplu. Suport din partea Uniunii Europene, eu am discutat cu europenii şi cu domnul Tapiola, şi cu alţi oficiali europeni, şi americani, mesajul meu a fost foarte clar: „Oameni buni, voi susţineţi iar oligarhii, dar nu susţineţi oamenii simpli. Pentru că banii pe care îi daţi voi, inclusiv românii, permit acestei guvernări să se menţină mai departe, dar oamenii simpli nu au de cîştigat nimic”. Europenii, din cîte înţeleg, ar putea aloca cîteva zeci de milioane de euro în Toamnă, dar lucrul acesta nu este suficient, pentru că în bugetul care a fost aprobat recent este vorba de peste zece miliarde de lei surse externe, ceea ce reprezintă 26% din buget şi ceea ce reprezintă 500 de milioane de dolari. Ei nu vor putea accesa aşa împrumuturi pe parcursul următoarelor şase luni. Acordul cu FMI este o gură de credite şi granturi pentru guvernarea oligarhică, pentru a se menţine încă cîteva luni sau jumătate de an, sau un an, dar nu pentru cetăţeni. Pentru că orice acord internaţional, cu FMI, Banca Mondială, ar trebui să fie semnat în interesul cetăţenilor.

Europa Liberă: Dar de ce nu se prea mişcă lucrurile în ceea ce priveşte clarificarea situaţiei din sistemul bancar?

Igor Dodon: Pentru că nu este interes. Cum pot să avanseze în reforme şi în clarificarea situaţiei cu furtul miliardului acei care nemijlocit au fost la guvernare? Eu nu spun că au fost implicaţi sau nu, unii dintre ei au fost implicaţi, dar acei care au fost la guvernare pe parcursul furtului acestui miliard erau toţi la curent. Deja din informaţia care iese la suprafaţă, toţi ştiau.

Europa Liberă: Dar acum ce se întîmplă? Cine cu cine luptă ca să se afle adevărul despre jaful secolului?

Igor Dodon: Suntem martorii unor lupte între diferite grupuri de interese. Cel puţin, pînă la moment, noi aflăm mai multe informaţii şi aceasta e bine.

Europa Liberă: Şi evoluţiile acestea pînă unde vor duce?

Igor Dodon: Dacă partenerii occidentali, din punct de vedere geopolitic, vor închide din nou ochii sau vor utiliza aceste informaţii, şi eu nu exclud, pentru a-i ţine de gît sau de alt loc pe cei de la guvernare, să spunem sincer, ceea ce sună în ultimul timp, inclusiv prin conferinţe de presă de la Washington, poate fi una din două: luptă două clanuri – cei care sunt la guvernare şi cei care nu sunt de acord cu cei de la guvernare, dar nu poporul.

Europa Liberă: Şi dumneavoastră nu sunteţi la guvernare.

Igor Dodon: Nu, eu vorbesc de grupări oligarhice, pe de o parte, cei care sunt acum la guvernare, Plahotniuc a spus că el controlează totul în ţară şi el îşi asumă responsabilitatea, înseamnă că el controlează situaţia în Republica Moldova, a spus-o tare şi are ambiţia să spună că el o controlează. Pe de altă parte, avem pe cine? Vedem în ultimul timp, se vorbeşte de cei care sunt plecaţi din ţară, care nu pot intra în ţară ş.a.m.d. Nu vreau să dau nume, sincer. Avem lupta între două grupări. Ce se întîmplă în ultimul timp? Sunt două variante, sau cei care nu sunt la guvernare au făcut tot posibilul ca să fie o conferinţă de presă la Washington, ca să spună: „Uite, tocmai din America se fac astfel de declaraţii”. Şi aceasta ar fi partea cea mai simplă şi cea mai proastă pentru noi, pentru că, în cazul acesta, două grupări, una a ieşit la conferinţă de presă în Chişinău, alta a ieşit în Washington, una la Londra şi noi, cetăţenii, vom rămîne şi vom da din urechi. Mai mult nu vom afla nimic şi nu vom progresa mai departe. Este şi al doilea scenariu, că partenerii externi vor încerca să utilizeze această luptă pentru a scoate la iveală mai multă informaţie. Şi faptul că aceste declaraţii vin din Statele Unite ale Americii, vedem ce va urma. Anume Statele Unite ale Americii au susţinut această majoritate parlamentară. Şi noi chiar astăzi am aprobat o declaraţie a fracţiunii Partidului Socialiştilor, unde venim cu un mesaj foarte clar către partenerii externi. În primul rînd, noi cerem audieri parlamentare şi am cerut şi săptămîna trecută în Parlament, şi cerem şi acum, şi crearea unei comisii noi de anchetă cu participarea şi a unor experţi străini. Noi, Parlamentul, tot trebuie să ne clarificăm, nu vom lăsa doar Guvernul care este controlat doar de către un partid.

Europa Liberă: Domnul Voronin a zis că nu ar trebui să se politizeze atît de mult şi de lăsat organele de drept să-şi facă treaba.

Igor Dodon: Voronin este port-vocea Partidului Democrat. Şi tot ce va urma pînă la finalizarea campaniei electorale trebuie să fie perceput anume aşa. Lui ce i se va spune aceea se va face. Eu nu cred că pentru americani ceea ce a spus Gofman este ceva nou sau ceea ce au spus alţii, dar vedeau americanii fiecare copeică unde se duce, fiecare leu. Pentru că sistemul de plăţi internaţional este aşa pus la punct, că ei nu puteau să nu monitorizeze transferul la sute de milioane de dolari, în contextul luptei cu terorismul ş.a.m.d., dar vedeau totul. Poate acum este cazul, stimaţi parteneri din Statele Unite ale Americii, în primul rînd, şi Uniunea Europeană, în al doilea rînd, sau invers, să vă gîndiţi la cetăţenii din Republica Moldova şi să nu susţineţi, din nou, din considerente geopolitice, pe unii guvernanţi.

Europa Liberă: Se zice că între Moldova şi alte ţări de aici, din regiune, ar exista multe asemănări în care totuşi lumea interlopă rusă joacă un rol important.

Igor Dodon: Nu cred că lumea interlopă, în special rusă, are vreo influenţă asupra a ceea ce se întîmplă în Republica Moldova.

Europa Liberă: Dar banii ruseşti au tranzitat mai mult teritoriul Republicii Moldova.

Igor Dodon: Dacă ne vom uita cîte sute de miliarde au trecut prin Ţările Baltice, ceea ce a trecut prin Republica Moldova este o picătură în ocean. Evident că aceasta a fost cu încălcarea legislaţiei şi trebuie să ne clarificăm de ce s-a întîmplat. Şi, apropos, s-a întîmplat, din nou, pe timpul acestei guvernări. Şi aceasta nu înseamnă că obligatoriu au fost cu acceptul structurilor oficiale şi cu cunoaşterea detaliilor de către structurile oficiale din Federaţia Rusă, pentru că am văzut că şi acolo au început investigaţii destul de serioase împotriva băncilor din Republica Moldova. Au fost implicaţi, la sigur, cei de la guvernare. Cînd ei spun: „Au trecut prin băncile acelea, dar noi nu am ştiut”, Drăguţanu, dar tu unde erai? Şi Drăguţanu, şi Centrul Naţional Anticorupţie, Chetraru, ei vedeau fiecare transfer. Și au tăcut. De ce au tăcut?

Europa Liberă: Dar am auzit mai multe voci care spun că ruşii ar fi fost interesaţi ca aceste rezerve valutare din Banca Naţională a Republicii Moldova să se epuizeze.

Igor Dodon: Dar nu încolo au plecat banii, nu au plecat în Federaţia Rusă. Din Federaţia Rusă au fost unele împrumuturi pe care le lua Shor pentru a arăta investiţii în Banca de Economii, care apoi au fost întoarse. Şi este vorba de sume nu la nivel de sute de milioane de dolari. Banii nu au plecat în Federaţia Rusă, banii au plecat în Occident. Acolo trebuie căutaţi.

Europa Liberă: Aţi vorbit despre declaraţiile pe care le-a făcut Anatol Şalaru. Ministrul Apărării a solicitat NATO susţinere în retragerea trupelor de pacificare ruseşti din Transnistria şi a stîrnit nemulţumirea dumneavoastră. Ce v-a deranjat? Şi de ce?

Igor Dodon: Dar nu doar a mea nemulţumire, ci a întregii societăţi.

Europa Liberă: Trebuie să plece sau nu armata rusă şi să fie schimbat acest contingent al forţelor de menţinere a păcii, formatul?

Igor Dodon: Să o luăm pas cu pas. Ce înseamnă să chemi NATO să se clarifice cu ruşii din Transnistria?

Europa Liberă: Domnul Şalaru a spus că nu cere NATO să declanşeze război cu Rusia pentru forţele din stînga Nistrului.

Igor Dodon: Eu vorbesc de declaraţiile care s-au făcut în ultimele zile. Se cere război în Republica Moldova.

Europa Liberă: Nimeni nu a vorbit despre război.

Igor Dodon: Declaraţiile au sunat anume aşa. Pentru aşa declaraţii ministrul Apărării trebuia să fie demis de preşedintele ţării în aceeaşi zi, dar lucrul acesta nu s-a întîmplat, unu la mînă. Doi, eu nu am văzut nici o declaraţie din partea altor oficiali care să precizeze, dacă nu să contrazică ceea ce a spus Şalaru. Că Republica Moldova este ţară neutră.

Europa Liberă: Şi dacă e neutră, de ce staţionează armata rusă?

Igor Dodon: Că noi nu admitem intrarea forţelor NATO în Republica Moldova. Că poziţia noastră este să vedem ce facem cu Transnistria, acolo sunt alte forţe. Trebuia să fie o concretizare, dar lucrul acesta nu s-a întîmplat. L-au lăsat pe Şalaru cu declaraţia lui „să vină NATO”, ceea ce este o greşeală. Şi astfel de declaraţii ale unor persoane incompetente pot duce la complicarea şi escaladarea conflictului în regiunea transnistreană. Dacă această declaraţie s-a făcut cu un anumit scop, am mai auzit şi aşa idei: „Haideţi să provocăm situaţii aici de conflict, pentru ca să avem situaţie excepţională, ca să anulăm alegerile prezidenţiale pe care noi le vom pierde”, aşa poate se gîndeşte cineva de la guvernare, vreau să le spun că le va ieşi pe ochi chestia aceasta. Primii care vor cădea în această luptă vor fi ei.

Europa Liberă: Demnitarii NATO, cu fiecare ocazie, insistă pe ideea că nimeni nu-i cere Republicii Moldova să adere la NATO, că ei respectă acest statut de neutralitate consfinţit în Constituţie. De ce apar aceste dispute, fără ca să aibă un suport?

Igor Dodon: Dar au suport. Uitaţi-vă la acesta care încă este ministru cîteva luni – vrea mii de soldaţi americani să vină la anul aici să facă exerciţii militare. Pentru ce Moldova să devină poligon? Eu sunt pentru o Moldovă neutră.

Europa Liberă: Dar nu v-am auzit niciodată să spuneţi ca Moscova să-şi retragă armata din stînga Nistrului.

Igor Dodon: Şi forţele armate străine din stînga Nistrului vor pleca din Republica Moldova, imediat ce va fi soluţionată politic problema transnistreană.

Europa Liberă: Vi se pare judicioasă această condiţionalitate ca numai atunci cînd va fi oferit un statut regiunii transnistrene Rusia va vorbi despre retragerea armatei sale de pe teritoriul Moldovei?

Igor Dodon: Eu îi înţeleg foarte clar şi pe cei din stînga Nistrului, care spun: „Oameni buni, haideţi să găsim o soluţie politică şi pe urmă vedem cum mergem mai departe”.

Europa Liberă: Referitor la soluţionarea conflictului transnistrean, acum ce părere aveţi despre felul cum a fost reluat dialogul în formatul „5+2” şi despre ceea ce se discută la masa de negocieri? Pentru că sunt foarte multe voci care spun că Chişinăul este presat să facă cedări, să găsească compromis cu orice preţ în favoarea Tiraspolului, care la aceste negocieri totuşi este ghidat de Federaţia Rusă.

Igor Dodon: Eu nu cred că sunt astfel de presiuni. Şi dacă se fac presiuni, atunci din partea cui? Din partea Germaniei? Germania este o forţă geopolitică destul de importantă şi cred că trebuie să luăm în calcul ceea ce spun ei. Ei cunosc foarte bine care este modul de funcţionare a unor state federale, de exemplu, Germania este federaţie.

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi accepta să vedeţi pe plăcuţele acestea de înmatriculare a transportului din stînga Nistrului însemnele Transnistriei?

Igor Dodon: Toate subiectele acestea trebuie discutate în complex şi pot fi soluţionate. Cei de la Chişinău acum nu au această capacitate şi nu şi-o doresc. În primul rînd, se uită foarte atent ce spun americanii, pentru că aşteaptă de acolo 500 de milioane de dolari şi se tem să facă orice pas, pînă cînd nu sună la Washington şi întreabă: „Dar aici corect am făcut?”. Dar Washingtonul nu e acum în Moldova, ei au alegerile lor, se vor schimba acolo foarte mulţi funcţionari, după alegerile prezidenţiale care vor avea loc în această Toamnă.

Europa Liberă: Şi foarte pe scurt – miza acestor alegeri prezidenţiale moldoveneşti din Toamnă – au apărut voci care cheamă la boicotarea acestui scrutin prezidenţial, alţii vorbesc că ar putea să nu fie recunoscute rezultatele alegerilor.

Igor Dodon: Miza alegerilor prezidenţiale este una foarte mare. Oamenii doresc şi vor participa masiv la aceste alegeri, ei vor să-şi aleagă singuri preşedintele. Şi este pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Cei care declară boicot sunt cei care nu au absolut nici o şansă. Şi înţelegînd că nu au nici o şansă să învingă, vin cu declaraţii: „Dacă eu nu devin preşedinte, atunci mai bine să boicotăm”. Aceste alegeri prezidenţiale trebuie să fie cîştigate de opoziţie, de stînga sau de dreapta, vreau să fie un lucru foarte clar, şi acum o voi spune la dumneavoastră aici, în premieră: dacă PD cîştigă alegerile prezidenţiale, acest lucru nu va fi, din punctul nostru, transparent, va fi cu falsificări. Şi atunci opoziţia de dreapta şi de stînga trebuie să se unească în protest masiv, ca să-i dăm jos cu totul. Atunci vor fi şi revolte populare, pe care eu, pe parcursul ultimilor unui an, un an şi jumătate, îi ţineam pe oameni: „Nu mergem la forţă”. Dar dacă PD, prin falsificări, îşi pune preşedintele lui, atunci să fie pregătit. Este vorba de uzurparea puterii în stat, de sus pînă jos, şi atunci noi, opoziţia, altă soluţie nu vom avea. În caz dacă va fi exclus din cursa electorală unul din candidaţii care au şanse reale, îi știm de pe stînga, îi știm de pe dreapta, atunci guvernarea tot să fie pregătită. Eu nu am de gînd să stau cu mîinile în sîn, vom merge şi vom merge foarte dur şi foarte organizat pentru a stopa această guvernare.

Europa Liberă: Şi dacă PD dă undă verde ca acest scrutin prezidenţial să fie cîştigat de Igor Dodon?

Igor Dodon: Guvernarea şi Partidul Democrat nu trebuie să se implice cu falsificări şi cu resurse administrative, cum au făcut-o tot timpul. Lăsaţi oamenii să decidă singuri. Important învingător să fie reprezentantul opoziţiei, pentru că nu poate, în condiţiile Republicii Moldova şi ale unui stat capturat, guvernarea în mod transparent să-şi promoveze candidatul său la funcţia de preşedinte. Vă spun mai clar, în orice ţară democratică din Europa, Franţa, orice ţară, dacă ar fi fost alegeri prezidenţiale în condiţiile care sunt la noi, la sigur, cîştiga opoziţia, cel mai probabil, de stînga.

Europa Liberă: Dar nu este exclus că PD să şi-l facă aliat pe Igor Dodon.

Igor Dodon: Мечтать не вредно. Noi nu am fost aliaţi pe parcursul ultimului un an şi jumătate şi să nu încercăm să speculăm pe acest lucru. Noi suntem partid de opoziţie, cu poziţie clară, fermă, noi nu aruncăm vorbe în vînt. Noi vom fi foarte duri, în cazul cînd vor fi excluşi candidaţii cu şanse. Doi, în cazul cînd, prin falsificări, guvernarea îşi va numi preşedintele său, atunci eu cred că, pînă la sfîrşitul anului, lucrurile se vor termina în Moldova. Mă refer la această guvernare. Noi deja discutăm cu unii parteneri din opoziţie, şi cu acelaşi Renato Usatîi, şi cu acelaşi Andrei Năstase. Noi trebuie să avem o poziţie clară, consolidată: ce se întîmplă în caz că este exclus un candidat, ce se întîmplă în cazul dacă PD îşi pune preşedintele său. Noi aici trebuie să ieşim în comun, toţi, la proteste şi să fim foarte duri, şi să mergem pînă la urmă.

Articol preluat de pe site-ul europalibera.org

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40