Drama sezonierilor romani de la o ferma din Bavaria: „Oameni cu coronavirus, dusi la munca fortat. A spus ca nu-i hotel la el”

Mărturii cutremurătoare ale muncitorilor români sezonieri în Germania. La o fermă din Bavaria, regiune în care a fost descoperit unul dintre cele mai mari focare de infecție cu noul coronavirus, oamenii spun că au trăit drama vieții lor. Povestea unuia dintre ei a ajuns și în presa germană, scrie Digi24.ro.

Vasile Stan, sezonier în Germania: Patronul ăsta e un monstru. Cînd am intrat, cînd ne-a dus acolo, a fost dramă curată. Cînd am văzut ce disperați sunt oamenii, cînd venea patronul cu jeepul în cîmp acolo, tremurau. Deci oamenii 10 ore sau 12 cu capul în jos. Nu-ți aducea apă, era o căldură foarte mare. Te durea stomacul, atîta țineai să te urinezi.

O muncă sezonieră, care trebuia să se încheie după doar două luni, s-a transformat în coșmar pentru aproape 500 de oameni, români și ucraineni, care au ajuns în Germania, la finalul lunii Iunie, să adune castraveți.

Vasile Stan: Numai așa stăteam, pe burtă, cu capul în jos.

Floarea și Vasile Stan, din Tîrna Mare, județul Satu Mare, și-au lăsat doi copii acasă pentru a-și încerca norocul în Germania. Au fost duși cu mașina pînă la ferma bavareză, de un intermediar român. Nu și-ar fi imaginat niciodată ce îi va aștepta într-un stat despre care credeau că pune preț pe corectitudine. Li s-au promis 6 euro pe oră, cazare în căsuțe de două persoane și condiții de trai bune și sigure. Nu a fost deloc așa.

Vasile Stan: Patru inși într-o cabană, într-un container de-ăla, atît aveai spațiu, 50 de centimetri să treci pe lîngă pat, mai mult nu, cu paturi suprapuse, mai rău ca la pușcărie.

Odată ajunși acolo, românul spune că li se luau buletinele. Munceau zile întregi fără întrerupere și n-a durat mult pînă cînd două ucrainence au început să aibă simptome de coronavirus.

Vasile Stan: Le-au ținut pe femei în containere să nu le ducă la medic, din care boala s-a agravat. Pe data de 21 sau 23 au sunat femeile la ambulanță. Le-a dus la medic și s-a descoperit haosul. Femeile alea au umblat cu noi în autobuz, erau 125 de persoane în autobuz. Erau oameni care erau pozitivi cu negativi în cameră.

Mai bine de jumătate dintre muncitori au contractat virusul. Printre ei și Vasile Stan. S-a tratat singur cu paracetamol. A reușit pînă la să ajungă la Ambasadă și să ia legătura cu un consultant care i-a ajutat să scape de acolo. Altă soluție nu exista, spune românul, mai ales că patronul german făcea regulile în curtea lui.

Vasile Stan: I-a scos pe polițai din curte, că era proprietatea lui și a zis că el îi tratează de oameni, din care ce a tratat? Eram toți împreună, după o săptămînă cînd ne-o făcut celălalt test, ne-a venit la 56 de persoane încă cu corona. Deci oamenii cu coronavirus, infectați, i-au dus la muncă cu japca. După aceea a mers în containere la oameni, dimineața la 5, și bătea cu pumnii și cu picioarele în uși să-i scoată pe oameni la muncă, că a spus că nu-i hotel la el.

Sute de oameni infectați cu noul coronavirus ieșeau la muncă în cîmp. Presa germană întărește acuzațiile făcute de români. După ce totul a ieșit la iveală, patronul n-a mai fost de găsit. Statul german i-a interzis să mai găzduiască sezonieri pînă nu prezintă un test negativ. Mulți lucrători s-au întors acasă neplătiți pentru munca lor.

Vasile Stan: Orele de lucru – nu mi s-o dat un leu, uite aici e plicul. Uitați aici ce i-a tras la soție, uitați aici e calculul. Au zis că a fumat și ea nici nu fumează, aici e calcului de 485 de euro pe care mai trebuie să-i dea.

Un alt vecin al familiei Stan a trecut prin aceeași experiență. Are 5 copii.

Nicolae Samere, muncitor sezonier: A fost rău, că ne-a ținut acolo ca la pușcărie, ne-a ținut acolo două spătămîni aproape pe degeaba. Nici nu ne-a lăsat să mergem afară sau să cumperi ceva, ce cumpăram tot de la ei cumpăram, bani ce luam de la ei, tot la ei dădeam. Dar nu știu pentru ce mi-a reținut 300 de euro. Cantina unde am dormit noi, unde făceam mîncare, erau niște șobolani ditamai.

Intermediarul care i-a dus pe toți acești oameni la recoltat castraveți în Germania îi ia apărarea patronului neamţ. Susține că o singură persoană a plecat cu bani mai puțini și asta pentru că ar fi avut un comportament agresiv.

Ioan Varga, intermediar: N-am avut absolut niciodată nici o problemă, acuma toată problema a fost virusul, înainte eu n-am avut problemă cu nimeni, eu de 11 ani lucrez la această firmă.

Reporter: Dumneavoastră percepeți un comision?

Ioan Varga: Eu le dau la oameni bani de transport, dau bani împrumut ca să își facă cumpărăturile și eu, normal, le cumpăr țigări sau telefon și eu banii ăștia normal că trebuie să-i recuperez.

Intermediarul susține că doar muncitorii sunt vinovați că s-au infectat, pentru că n-au respectat precauțiile dictate de pandemie. De cealaltă parte, muncitorii spun că nu au primit niciodată mască, mănuși sau dezinfectant.

Reporter: S-au respectat măsurile acolo?

Ioan Varga: Ei au stat noaptea tîrziu la băut, au stat împreună au dansat și nu au vrut să păstreze nici distanța, nici măști să poarte.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31