DIN EXPERIENŢA CELOR MAI TINERE STATE UE
Din gaura neagră a Europei, a devenit un mare exportator de mărfuri
Slovacia era privită prin anii 90 ai secolului trecut ca şi Republica Moldova astăzi. Un fost secretar de stat al Statelor Unite ale Americii a numit-o drept o gaura neagră pe harta Europei. Acest stat mic avea şi el un fel de Vladimir Voronin al nostru, care îşi înjghebase un regim autoritar şi care nici nu voia să audă de integrare europeană, de aderare la NATO. Iar ca să creeze impresia că mesajul antieuropean al guvernului autoritar are susţinere din partea poporului, a fost improvizat un fel de referendum, în cadrul căruia locuitorii ţării fuseseră impuşi să răspundă la întrebarea dacă doresc sau nu ca ţara lor să intre în NATO, chiar dacă Slovacia nu fusese invitată.
Desigur, după cum era şi de aşteptat, majoritatea celor care au participat la referendum s-au pronunţat împotriva NATO, Uniunii Europene. Adică, rezultatele acestuia au fost cam identice cu cele ale sondajelor făcute în ultima vreme în Republica Moldova de „marii specialişti” de subterfugii politice. Este adevărat că în scurt timp referendumul a fost declarat nevalabil, pentru că la el au participat mai puţin de 10 procente din populaţia ţării. Numărul respondenţilor moldoveni cărora li se solicită opinia vizavi de NATO, Uniunea Europeană este cu mult mai mic. Iar degrabă după aceasta a căzut şi regimul autoritar antieuropean, electoratul ţării votînd adepţii integrării europene.
Astăzi, Slovacia este membru al Uniunii Europene. Nu a devenit o colonie a cuiva. Economia ei nu s-a prăbuşit, după cum ameninţă că se va întîmpla cu Republica Moldova forţele ostile integrării europene din ţara noastră şi politicienii ruşi. Potrivit vicepremierului slovac Miroslav Laiceak, 90 procente din mărfurile fabricate de producătorii acestei ţări sînt destinate exporturilor. Apropo, ţările din Uniunea Europeană reprezintă principala piaţă a produselor slovace. Structurile economice ale acestui stat, reiese din spusele vicepremierului, sînt statornice, viabile. Desigur, ţara a fost afectată de criza financiară mondială, însă tendinţele din ultima vreme arată că economia slovacă părăseşte cu succes groapa recesiunii.
Mai mult ca atît, procesul de integrare europeană a Slovaciei se adînceşte. După depăşirea crizei, ţara îşi permite să treacă peste multe tabuuri. Slovacia este astăzi pentru o uniune fiscală în cadrul Uniunii Europene. Bugetul ţării pentru anul viitor a fost expediat pentru examinare Comisiei Europene, (guvernul Uniunii Europene care are mai multe împuterniciri decît parlamentul slovac).
Miroslav Laiceak a spus că acum multe republici foste sovietice, asemenea Slovaciei în anii 90 ai veacului trecut, caută susţinere din partea Occidentului. Însă, constată vicepremierul slovac, Rusia lui Vladimir Putin şantajează statele independente, foste republici sovietice, pronunţîndu-se împotriva consolidării relaţiilor economice şi politice cu Europa de Vest. Armenia a cedat în faţa presiunilor şi a ales Uniunea Eurasiatică. Totuşi, statele UE au tratat cu respect opţiunea guvernării de la Erevan şi aşteaptă ca şi Rusia să manifeste aceeaşi bunăvoinţă faşă de alegerea Moldovei şi Georgiei, a conchis vicepremierul slovac.
Cît priveşte esenţa integrării eurasiatice promovată de liderii de la Moscova , Miroslav Laiceak a remarcat că nu ar avea nimic împotrivă, dacă acest proces s-ar derula conform unor principii generale acceptate de toţi, fără duble standarde.
Vlad LOGHIN