DIN AGENDA PARLAMENTULUI-3 (24 ianuarie 2020)

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu Avocatul Poporului

Prevederile legilor bune sînt deficient introduse în viață în materie de drepturi ale omului. Această constatare a fost făcută la întrevederea Președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi cu Mihai Cotorobai, Avocat al Poporului și Maia Bănărescu, Avocat al Poporului pentru drepturile copilului.

Președintele Parlamentului a asigurat Avocații Poporului de suport în chestiuni ce vizează drepturile omului și drepturile copilului, în special, pe partea de incluziune, instituționalizare și protecție unde există multe probleme care trebuie soluționate.

Avocații Poporului au mulțumit Președintelui Parlamentului pentru deschidere și interes pentru tematica drepturilor omului. Ei au semnalat un nivel redus de îndeplinire a recomandărilor instituției Avocatului Poporului și necesitatea promovării subiectelor legate de drepturile omului la toate nivelurile decizionale.

Președintele Parlamentului a invitat, înainte de începerea sesiunii de primăvară, reprezentanții instituțiilor care raportează Parlamentului pentru identificarea problemelor și propunerilor în materie de legislație pe termen mediu.

 

Președintele Parlamentului și directorul CNA au discutat tendințele și obiectivele în domeniul anticorupție

În contextul discuțiilor cu reprezentanții instituțiilor care raportează Parlamentului, în preajma sesiunii de primăvară, Președintele forului legislativ Zinaida Greceanîi s-a întîlnit cu directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) Ruslan Flocea.

Speakerul a fost informată despre tendințele anului 2019, raportul final al instituției urmînd să fie prezentat în plenul Parlamentului în cadrul sesiunii curente.

Potrivit directorului CNA, conlucrarea instituției cu Parlamentul este foarte importantă, inclusiv sub aspectul asigurării unui cadru legal adecvat pentru prevenirea și combaterea corupției.

În această ordine de idei, a fost menționată importanța restabilirii dreptului la inițiativa legislativă de care Centrul Național Anticorupție a beneficiat anterior. De asemenea, se impune perfecționarea cadrului legal pentru sporirea eficienței mecanismului de testare a integrității profesionale.

Președintele Parlamentului a reiterat determinarea Parlamentului pentru a susține CNA în eforturile de combatere eficientă a corupției. ”Ca să putem obține o dezvoltare simțitoare în domeniul social-economic și să putem oferi cetățenilor condiții de trai mai bune în Moldova, trebuie să asigurăm progrese reale în combaterea corupției”, a subliniat speakerul Zinaida Greceanîi.

Întîlnirile Președintelui Parlamentului cu reprezentanții instituțiilor care raportează Parlamentului vor continua. Desfășurate în ajunul sesiunii de primăvară, acestea au drept scop identificarea problemelor și priorităților pe termen mediu.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM