CRUZIMILE ŞI CIUDĂŢENIILE UNUI MONARH (VIDEO)
CEL Mai CIUDAT REGE: Are 13 NEVESTE, VRACI pentru fecale şi INSPECTORI urinari
O tînără din Swaziland a solicitat azil în Marea Britanie după ce a respins avansurile amoroase ale regelui Mswati al III-lea şi a refuzat să intre în haremul lui format din 13 neveste. Msawati este considerat unul dintre cei mai cruzi şi ciudaţi monarhi.
Tintswalo Ngobeni, în vîrstă de 22, a fugit în Anglia, pe cînd era încă adolescentă, după ce a atras atenţia excentricului monarh din Swaziland, cunoscut pentru stilul său de viaţă luxos şi pentru cruzimile sale.
Intenţii „necurate”
Tintswalo avea doar 15 ani cînd regele i-a făcut avansuri amoroase, după ce a văzut-o la palatul celei de-a patra soţii a sa. Ea a povestit pentru „Daily Mail“ că a fost îngrozită cînd a aflat de intenţiile monarhului de a se căsători cu ea. „A început să mă sune la internatul şcolii, m-ar întrebat dacă vreau să fiu parte a familiei regale. Am păstrat tăcerea cu privire la temerile mele, dar am ştiut că nu vreau să mă căsătoresc cu el", a spus fata, care a reuşit să fugă din Swaziland.
Cel mai tînăr
Mswati al III-lea este cel care conduce ultima monarhie absolută din Africa. Se spune că la vîrsta de 4 ani, Mswati şi-a exprimat dorinţa de a deveni membru al gărzii regale a tatălui său, iar dorinţa i s-a îndeplinit, el devenind primul cadet al forţelor Umbutfo ale Swazilandului (USDF). În Ianuarie 1983, prinţul (pe atunci, regele-tată murise în 1982) a decis să studieze la Sherbourne (Sudul Marii Britanii), şi s-a orientat către limba engleză, matematică, economie, afaceri, geografie şi fizică.
După revenirea în ţara condusă pe atunci de un consiliu suprem de stat, Mswati a fost încoronat rege, la 25 Aprilie 1986, la vîrsta de 18 ani, şi a primit numele de Mswati al III-lea. Istoricii din Swaziland spun că Mswati al III-lea a fost cel mai tînăr rege din lume.
La vînătoare de trecători
Mswati al III-lea a interzis în 2002 formaţiunile politice. În caz contrar, persoanele care vor avea ideea creării unui partid vor fi amendate cu 2.000 de lilangeni (206 dolari) sau vor fi aruncate în închisoare pentru o perioadă de doi ani.
De asemenea, regele Mswati al III-lea a acceptat, la solicitările consiliului oraşului Siteki din Estul ţării, crearea postului de... inspectori urinari! Decizia a prins contur într-o zi de Crăciun, cînd 10 astfel de inspectori au dat iama pe străzi pentru a-i vîna pe cei care urinează în public.
Consilierii regelui i-au sugerat acestuia să autorizeze şi crearea unor posturi de inspectori care să îi amendeze pe trecătorii al căror stil de mers nu corespunde celorlalţi oameni obişnuiţi din Siteki.
La disperare
În anul 2004, consiliul capitalei Mbabane avertiza că va angaja vraci de fecale! Desigur, cu acordul regelui. Vraci „ale căror vrăji vor atrage poliţiştii şi vecinii şi vor duce la arestarea imediată a vinovaţilor”, după cum avea să noteze presa, care mai vorbea şi despre „autorităţile locale ajunse la disperare deoarece oraşul are o culoare maro-straveziu din cauza excrementelor umane lăsate la descompunere pe oriunde!”.
„De foarte puţine ori îmi găsesc timp pentru familia mea. De obicei muncesc pînă la 11 seara. De aceea mă simt foarte obosit şi stresat de atîta muncă. Dar tot ceea ce fac, fac pentru popor!", spunea regele Mswati al III-lea într-un interviu acordat BBC în 2001. Analiştii occidentali notează că ceea ce înţelege Mswati să facă pentru popor „este, desigur, cel mai ciudat lucru posibil”.
Ţara cu „flotă” de BMW-uri
Swazilandul, fost protectorat britanic, este una dintre ultimele monarhii absolutiste din lume, în care Constituţia a fost abolită în 1973, de regele Sobhuza al II-lea. Economia regatului Swazilandului este dependentă de Africa de Sud, partidele politice sunt interzise, libertatea de exprimare lipseşte cu desăvîrşire, iar populaţia este majoritar săracă. Principalul investitor aici este China, regatul fiind susţinut economic şi de Japonia, Italia şi SUA. Ţara are o problemă: este devastată de SIDA. Un adult din patru este purtător al virusului HIV şi în anul 2011 a fost lansata o campanie masivă de circumcizii în rîndul bărbaţilor seronegativi între 15 şi 49 de de ani, în scopul de a preveni noi contaminări în acest mic regat.
Mswati al III-lea şi-a achiziţionat, la începutul anului 2000, o „flotă" (conform denumirii date de presa internaţională) de BMW-uri, în valoare de peste un milion de dolari.
Roxana Roseti