Crimele de razboi ale armatei lui Putin in Ucraina

Eliberarea oraşelor ucrainene de sub ocupaţie rusească scoate la iveală tot mai multe dovezi ale crimelor de război făcute de militarii ruşi. În acelaşi timp, imaginile din zonele eliberate prezintă inclusiv amploarea dezastrului militar al armatei ruse după cinci săptămîni de la declanşarea invaziei în Ucraina. Cel puţin 300 de civili din oraşul ucrainean Bucea/Bucha, situat la Nord de Kiev, au fost ucişi în timpul ocupaţiei militare ruse. Majoritatea victimelor crimelor de război făcute de armata rusă în regiune au fost îngropate în gropi comune, în vreme ce unele cadavre încă se mai află pe străzile oraşului, informează Reuters, scrie Digi24.

„Ticăloşii!”, a fost reacţia unui localnic în vîrstă de 66 de ani, pe a cărui stradă din faţa casei încă se mai aflau trupurile unor localnici ucişi de un tanc al armatei ruse. „Nişte cîini!”

După cinci săptămîni de lupte, trupele ruse s-au retras din localităţile din jurul Kievului. În Bucea/Bucha, o localitate aflată lîngă Irpin şi situată la 37 de kilometri Nord-Vest de Kiev, reporterii Reuters au văzut cadavre aflate pe străzi şi mai multe mîini şi picioare care ieşeau dintr-o groapă comună parţial acoperită, săpată pe terenul unei biserici.

Un clip postat pe reţelele sociale de ministerul ucrainean al Apărării prezintă imagini dure cu militari ucraineni care fac slalom pe o stradă din Bucea printre cadavrele unor civili ucişi în urma unor execuţii sumare întreprinse de militarii ruşi. Unii dintre cei ucişi aveau mîinile legate la spate.

Rusia a refuzat să facă pînă acum vreun comentariu referitor la acest subiect.

„La Bucea, am înhumat deja 280 de persoane în gropi comune”, deoarece este imposibil să se facă acest lucru în cele trei cimitire ale municipalităţii, sub tirurile militarilor ruşi”, a declarat primarul orașului, Anatoli Fedourk.

În acelaşi timp, una din străzile oraşului Bucea a devenit un simbol al eşecului militar al armatei ruse în această regiune, în încercarea de încercuire a Kievului, informează BBC.

Pe această stradă încă se mai văd epavele tancurilor şi maşinilor blindate ale unui convoi militar rus prins într-o ambuscadă în primele zile ale invaziei. Convoiul a fost complet distrus.

Zilele trecute, Departamentul american al Apărării a acuzat forțele ruse că au comis crime de război în Ucraina și a spus că va ajuta la strîngerea de dovezi ale acestor crime. Pentagonul a acuzat Kremlinul că a desfășurat intenționat atacuri fără discriminare împotriva civililor.

Vitali Klikico, primarul Kievului: Acesta este un genocid

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat Duminică armata rusă că a comis „atrocităţi” în regiunea ucraineană Kiev şi a cerut mai multe sancţiuni împotriva Moscovei, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului”, a scris Michel pe contul său de Twitter, folosind hashtag-ul #BuchaMassacre, după numele localităţii ucrainene pe care trupele Kievului au recucerit-o de la ruşi şi unde aproape 300 de persoane au fost înhumate în gropi comune.

„Regiunea Kiev. Infern de secol XXI. Cadavrele bărbaţilor şi femeilor care au fost ucişi cu mîinile legate. Cele mai rele crime ale nazismului s-au întors în Europa. A fost o faptă deliberată a Rusiei”, a scris la rîndul său consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Şi primarul Kievului, Vitali Kliciko, a acuzat trupele ruse de genocid, transmite dpa.

„Ceea ce s-a întîmplat în Bucea şi în alte suburbii ale Kievului poate fi descris doar drept genocid”, a declarat Duminică Vitali Kliciko pentru tabloidul german Bild.

Kliciko a afirmat că răspunderea pentru aceasta îi revine preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Acestea sunt crime de război crude de care Putin este responsabil. Civili ucişi, cu mîinile legate”, a spus primarul Kievului.