„COPILUL-VAMPIR” DESCOPERIT INTR-UN SIT ARHEOLOGIC DIN ITALIA

Arheologii au făcut o descoperire bizară la un sit roman antic din Umbria, Italia. Cercetătorii au găsit scheletul unui copil în vîrstă de aproximativ 10 ani, îngropat cu o piatră în gură, cel mai probabil, pentru a-l împiedica să devină vampir, conform superstițiilor de atunci.

David Soren, un cercetător de la Universitatea din Arizona, a declarat că scheletul a fost denumit „Vampirul din Lugnano” și spune că este prima dată cînd arheologii fac o asemenea descoperire. „Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Este extrem de bizar”, a declarat cercetătorul.

Arheologii cred că gestul de a pune o piatră în gură persoanelor decedate făcea parte din ritualul de înmormîntare și avea ca scop prevenirea „ridicării din morminte a morților”.

Scheletul a fost descoperit în La Necropoli dei Bambini, sau „Cimitirul Copiilor”, care datează încă de la jumătatea secolului 5, cînd în zonă a avut loc o epidemie de malarie.

David Pickel, liderul echipei de arheologi, spune că descoperirea este importantă, întrucît le oferă mai multe detalii despre perioada respectivă și despre amploarea epidemiei, precum și despre „tehnicile de vrăjitorie” folosite de oameni pentru a alunga spiritele despre care se credea că aduc boala.

Lîngă scheletul copilului, arheologii au găsit și alte obiecte care sugerează că a avut loc un ritual de magie la înmormîntare: oase de broască, mai multe cazane din bronz umplute cu cenușă și rămîșițele unor căței sacrificați, precum și gheare de corbi.

Urmează ca scheletul copilului să fie supus unei analize a ADN-ului, însă la prima vedere oamenii de știință spun că acesta a avut o infecție puternică la un dinte, un simptom frecvent al malariei.