Consiliul European a decis: Republica Moldova si Ucraina au primit statutul de tari candidate la UE

Republica Moldova şi Ucraina au primit statutul de ţări candidate la Uniunea Europeană, au decis, Joi, şefii de stat şi de guverne din UE, în cadrul Consiliului European de Joi de la Bruxelles. Anunţul a fost făcut de Klaus Iohannis, pe Twitter, şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Decizia vine după ce Comisia şi Parlamentul European au susţinut categoric măsura.

„Reuşită istorică astăzi, cînd Consiliul European a acordat statutul de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova. S-a ajuns la această decizie extraordinară în urma suportului şi demersurilor puternice ale României. Georgia primeşte, de asemenea, promisiunea perspectivei europene, cu paşi importanţi de efectuat. Această decizie aduce speranţă şi încredere în viitorul european al popoarelor acestor ţări şi mari responsabilităţi pentru liderii lor. România este pregătită să ofere în continuare ajutorul său pentru Ucraina, Moldova şi Georgia pe calea lor europeană“, a scris Preşedintele Iohannis pe Twitter.

Acest summit UE ”este un moment istoric pe plan geopolitic”, declara Charles Michel înaintea reuniunii de Joi a şefilor de stat şi de guverne. Decizia luată ”va angaja viitorul Uniunii Europene, stabilitatea noastră, securitatea noastră, prosperitatea noastră”, subliniază Michel.

Liderii Celor 27 recunosc astfel Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la UE, a anunţat Charles Michel, care evocă un ”moment istoric” în toiul ofensivei Rusiei în Ucraina.

Această decizie, foarte aşteptată de către Kiev, luată în cadrul unui summit al şefilor de stat şi de guverne din UE, la Bruxelles, marchează începutul unui proces de aderare îndelungat şi complex în vederea unei aderări la Uniune.

Preşedintele ucrainean, Voldimir Zelenski, a salutat imediat ”un moment unic şi istoric”. Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a anunţat, anterior, că ”obiectivul este clar, şi anume aderarea cu drepturi depline la UE”, în pofida faptului că această procedură poate dura ani de zile.

Premierul albanez, Edi Rama, i-a sfătuit însă ironic pe ucraineni ”să nu-şi facă iluzii”. ”Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, dacă n-am pierdut socoteala, iar Albania de opt ani. Aşadar, bine ai venit, Ucraina!”, ironiza el.