COMUNIŞTII BRIGANZI PE DRUMUL EUROPEAN AL R. MOLDOVA

Jonglerii mîrşave cu formulările „europenizare” şi „integrare europeană”, ca noţiuni distincte

Autor: Mihai CONŢIU

Înainte de toate, pentru cei care poate că nu ştiu, franţuzismul „briganzi” înseamnă „tîlhari” de drumul mare. Cam aşa pot fi taxaţi comuniştii în contextul în care se joacă atît de cinic, făţarnic cu aspiraţiile moldovenilor şi interesul naţional real al ţării. Nici o ţară, aşa cum este R. Moldova, nu poate evolua, nu poate prospera fără reforme relativ dureroase, chiar impopulare. Partea pozitivă a aplicării reformelor tranzitorii este aceea că bunăstarea cetăţenilor devine o certitudine, în final. Aşa s-a întîmplat în ţări precum Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Ţările Baltice, dar chiar şi în ţări ca România sau Bulgaria, unde oricum se observă cursul evolutiv al aplicării unor reforme, toate acestea datorate exclusiv integrării acestor state în Uniunea Europeană.

Polonia, de exemplu, din punctul de vedere al realităţilor economice, la începutul anilor ’90, se afla la acelaşi nivel cu Ucraina. Polonia a aderat la UE în 2004, iar în Ucraina, zilele acestea, este un adevărat război civil tocmai din pricina neaderării la UE. Diferenţele economice, ale nivelurilor de trai dintre aceste două ţări sunt enorme, iar asta pentru că Polonia a ales calea civilizaţiei europene, iar Ucraina politică s-a complăcut în captivitatea lipsei de perspectivă oferite de o Eurasie concepută de Rusia. Acum ucrainenii sunt decişi să-i pedepsească nemilos pe politicienii care le-au blocat parcursul european. Priviţi şi vă minunaţi de curajul şi hotărîrea fraţilor ucraineni de a scăpa pentru totdeauna de Lenin şi bolşevism. Socialismul şi comunismul a murit chiar şi în Rusia. De ce moldovenii ar trebui să trăiască cu mortul în casă?

„Proletarul de lux” Vladimir Voronin

Tocmai aceste realităţi bătătoare la ochi nu vor comuniştii moldoveni retrograzi să le spună moldovenilor! Ei au nevoie de un popor îndobitocit pentru a-l exploata la sînge. Asta se vede uşor atunci cînd Voronin, de exemplu, stă de vorbă cu oamenii de rînd. Aţi văzut cu îi brutalizează? Pentru că îi socoate de proşti şi îi dispreţuieşte! Iată ci ucrainenii nu mai vor să asculte sfaturile preşedintelui de raion de croială sovietică. Dar comuniştii lui Voronin bîntuie ca nişte stafii prin satele moldoveneşti şi le spun cele mai nesimţite şi grosolane minciuni spre a-i speria pe moldoveni de integrarea R. Moldova în UE.

În acelaşi timp, ca să vedeţi cît de mîrşavi sunt, bogătanii din PCRM îşi trimit copiii la studii în Europa sau SUA, trăiesc în cele mai scumpe vile mobilate în stil occidental, au maşini luxoase cumpărate tot din Occident şi îşi petrec vacanţele în cele mai pretenţioase şi costisitoare staţiuni din aceeaşi UE, aceeaşi UE despre care le spun oamenilor de la sate că este un pericol pentru ei.

Nu de mult, presa a dezvăluit, iarăşi, cîte sute de mii de euro cheltuieşte „proletarul de lux” Vladimir Voronin prin staţiunile luxoase ale Europei, nu prin taigaua siberiană. Ne-ar durea rău capul dacă s-ar face un calcul ca să aflăm cîte milioane şi milioane de euro a cheltuit Voronin din 2001 şi pînă astăzi spre a-şi întreţine sănătatea în „hulitele”, de el, staţiuni europene! Tocmai acest „proletar de lux” este şi cel care vrea să-i bage pe moldoveni în rezervaţia Uniunii Vamale! Păi, nu avem dreptul să ne întrebăm: De ce nepoata lui a învăţat la Londra, după cum a scris presa, şi nu la o universitate din spaţiul Uniunii Vamale? La Harkov, bunăoară. De ce a trimis-o în „putredul Occident” şi nu a stimulat-o să studieze în „Raiul Euro-asiatic”?

Reţineţi că „proletarul de lux” Vladimir Voronin „a trăit toată viaţa” din salarii de bugetar!

Este greu de crezut că, personal, din surse proprii, „clanul proletar şi prosper” al familiei Voronin să fi făcut ceva acte caritabile faţă de grupuri sociale, persoane sau instituţii. La cîte zeci şi sute de mii de euro a cheltuit prin staţiunile de lux, s-a gîndit vreodată Voronin să ofere anual, din banii lui, măcar două bilete la tratament pentru două măicuţe sărmane şi bolnave la una dintre cele mai modeste staţiuni moldoveneşti? Acum de ce nu mai ctitoreşte biserici? „Acţiunile caritabile” ale lui Voronin s-au limitat, după cum mulţi afirmă, la a da ordin altora cu bani să ajute la ceva sau pe cineva. Cel care primea indicaţia se conforma, iar asta pentru că el ştia că Voronin ştie cum îşi cîştigă banii şi că îl va lăsa în pace.

A putut să aducă prosperitate, dar a vrut îndobitocirea moldovenilor

Lui Voronin îi place să creadă că moldovenii îi sunt datori cu dragoste, dar ce a făcut pentru ei? Nimic! S-a bazat doar pe neştiinţa lor, pe nostalgiile sovietice ale unora, nostalgii alimentate tot de el pentru că i-a ţinut într-o sărăcie controlată.

A avut posibilitatea să-i facă prosperi pe moldoveni în cei opt ani de guvernare, dar nu a făcut-o tocmai pentru a şi-i transforma în supuşi manipulabili. Voronin a avut posibilitatea să iniţieze şi să facă reforme în chiar primii ani de guvernare, iar în 2009 ar fi fost aclamat ca un erou naţional. N-a făcut-o de frica durerilor sociale inevitabile provocate de orice reformă.

Acum se vede şi mai bine cinismul lui Voronin şi al anturajului său din PCRM prin aceea că mai are destui adepţi, prin aceea că, deşi în 2009 a fost alungat de la Putere din cauza dictaturii pe care o instaurase, nu a pierdut efectiv alegerile de atunci la un scor care să fi reflectat o nemulţumire naţională faţă de Voronin şi PCRM, ci a fost înlăturat de o coaliţie de partide incompatibile.

Toate acestea demonstrează cît de antinaţională a fost această guvernare dacă a reuşit să ţină în inerţie o majoritate considerabilă a moldovenilor. A fost o guvernare antinaţională şi antiumană pentru că i-ar fi reuşit reformele şi parcursul european al ţării, parcurs iniţiat fariseic tot de PCRM, tocmai prin aceea că, oricît ar părea de paradoxal, ţara era condusă dictatorial.

Numai pentru intenţia pro-europeană, Occidentul şi-a dat acordul tacit pentru realegerea lui ca preşedinte în 2005. Vă daţi seama că sprijinul ar fi fost acelaşi şi chiar mai intens, tot în 2005, dacă guvernarea comunistă condusă de Voronin s-ar fi aflat la apogeul unor reforme instituţionale şi sociale pro-europene, nu la începutul unor promisiuni deşarte? Europenii au fost traşi pe sfoară pentru că l-au crezut de om serios pe Voronin.

Dar Voronin s-a temut şi îi este frică să conducă un popor mai informat şi mai deştept decît el, acesta fiind şi motivul pentru care l-a ţinut în sărăcie şi nostalgii pro-sovietice. Tot din pricina acestor temeri, Voronin şi întreaga liotă comunistă au devenit anti-europeni şi vor să-i încarcereze pe moldoveni în Uniunea Vamală.

„Găgăuzul” pro-Euroasiatic Voronin

Acum vedem că Voronin şi PCRM îşi dau în continuare mîna cu Mihail Formuzal, bașkanul Găgăuziei, ca să-i manipuleze şi pe găgăuzi, să-i convingă că Uniunea Vamală este mai bună decît integrarea europeană.

Ca o paranteză, ca să vedeţi pînă unde se ajunge cu ipocrizia, potrivit Ziarului Naţional, fiica lui Formuzal, Cristina, şi-a absolvit studiile universitare în Geneva, Elveţia, iar fiul, Maxim, scrie pe o rețea de socializare că învaţă şi locuiește acum în Wetzlar, Germania. Am fi curioşi să ştim dacă Voronin este gata să se mute cu traiul la Comrat, aşa cum Ianukovici s-a mutat la Harkov?

„Europenizarea” şi „integrarea europeană” pe notele briganzilor comunişti

Ca să cadă permanent în picioare, comuniştii sunt capabili de cele mai mîrşave ticăloşii, jonglerii, speculaţii şi minciuni. Crezînd că dacă ţin poporul în neştiinţă, tot în aceeaşi ignoranţă se găsesc şi înalţii emisari europeni şi, în general instituţiile UE. Confundă Bruxelles, Strasbourg şi Veneţia cu autoritarismul, slugărnicia şi teama din interiorul sediului central al PCRM, unde se face doar un singur lucru: dimineaţa şi seara toţi activiştii se ridică în picioare la venirea lui Voronin ca el să creadă că încă mai este preşedinte.

În contextul anti-europenismului lor primitiv afişat faţă de toţi, ei cred că-şi lasă totuşi o portiţă deschisă pentru Europa, ca un fel de chirie pentru speranţă. Ei le spun moldovenilor că în statutul lor nu este vorba despre integrare europeană a Moldovei, ci de europenizarea ţării. În realitate, „europenizare” şi „integrare europeană”, înseamnă acelaşi lucru. Ei se bizuiesc pe lipsa de informare a oamenilor. Cum să modernizezi, să europenizezi Moldova fără ajutorul Uniunii Europene? Dacă ar ajunge la putere din nou, Voronin va primi bani de la europeni şi le va spune că el n-a renunţat niciodată la „europenizare” Moldovei! O va face pe naivul, întrebînd: dragi mei, dar parcă „modernizare în stil european” şi integrare europeană nu-i acelaşi lucru? Viclenii de moş bătrîn care crede că-i cel mai deştept de pe pămînt.

Europenizarea exclude din start „standardele” ce le-ar presupune întemniţarea moldovenilor în Uniunea Vamală. Se exclud reciproc deoarece civilizaţia europeană este net superioară din multiple motive ce ţin de principii şi valori existente, precum şi de perspectivele clare oferite de UE.

Dacă Voronin şi PCRM ar fi dorit europenizarea Moldovei în cei opt ani de guvernare, atunci unde-i Satul Moldovenesc? Spre exemplu, comuniştii au avut posibilitatea ca să (re)construiască din temelii măcar cîte un sat model în fiecare raion, să vadă şi moldovenii ce înseamnă europenizare, să-i încurajeze şi să devină mai ambiţioşi. Pentru asta ar fi primit, fiţi siguri, finanţări europene. Voronin şi PCRM, însă, avînd în plan să-i ţină în înapoiere pe moldoveni, a izolat Moldova şi a rupt toate relaţiile cu Occidentul. De ce n-a cerut atunci ajutorul Uniunii Vamale şi inexistentei Uniuni Euro-asiatice ca să-i „europenizeze” pe moldoveni?

Aidoma damelor de companie, PCRM îşi schimbă clientul în funcţie de portofelul acestuia. În 2001, a promis moldovenilor că-i duce în Eurasia. Văzînd că Eurasia şi Uniunea Vamală sunt muşte pe pereţi, a trecut de partea integrării Moldovei în UE. În ultima parte a mandatului său, Voronin a rupt-o cu UE şi întregul Occident.

De ce? Simplu – a văzut că UE este un organism continental extrem de puternic, civilizat şi de perspective ireversibile. Voronin şi anturajul său au înţeles că integrarea ţării în UE presupune buna informare a moldovenilor şi creşterea nivelului lor de trai, deci şi al ţării, în ansamblu. Tocmai asta nu convenea PCRM – un popor care trăieşte bine nu mai poate fi prostit la infinit şi şantajat electoral din cauza sărăciei! Aceste sunt motivele reale pentru care Voronin s-a întors împotriva Europei!

Acum PCRM speră să cîştige alegerile majoritar sau suficient cît să facă o alianţă cu alt partid spre a împărţi guvernarea viitoare. Voronin, Tkaciuk, Reşetnikov, Zagorodnîi şi alţi cîţiva ştiu prea bine că Moldova nu va primi nici un ajutor din partea imaginarei Uniuni Euro-asiatice sau Uniunea Vamală. Ei ştiu că fără ajutorul Occidentului Moldova poate să intre în cea mai neagră sărăcie.

Prin urmare, Voronin îşi păstrează „opţiunea” pentru „europenizarea” ţării, crezînd că astfel îi va păcăli pe occidentali ca să-l ajute să guverneze iarăşi. El crede că-i va reuşi acest joc în virtutea faptului că UE şi Occidentul au ajutat şi împrumutat Moldova masiv în aceşti ultimi patru ani ca să nu ajungă în cel mai negru faliment, numai că se înşeală amarnic. Exemplul Ucrainei de astăzi ar trebui să-i dea de gîndit. Dacă în 2009 a scăpat de justiţie pentru... prea multe, în viitor nu mai are şanse. Tăvălugul istoriei nu-i va ierta pe comunişti tocmai pentru că Moldova şi-a deschis de mult pagina sa europeană!

Iar reformele, adevărate, autentice, strategice, nu cvasi sau semireformele revin guvernării actuale. La fel şi lămurirea sensului integrării europene şi al apartenenţei la Lumea Civilizată va fi continuată de partidele aflate acum la guvernare. Vor promova o Împărtăşanie Naţională de Integrare Europeană. Întocmai ca la biserică: cîte o linguriţă de „vin roşu de integrare europeană” fiecărui cetăţean moldovean şi o bucăţică de anafură. Principalul este ca Guvernul şi Cancelaria sa de stat şi de şezut să cîştige procesul de judecată (intentat acum patru ani) împotriva ziarului nostru la Curtea Supremă de Justiţie, proces amînat, nu se ştie la indicaţia cui, deja a treia oară. Integrare europeană, dar nu pentru toţi? În acest sens îl cităm pe şeful de partid al lui Iurie Lenacă, adică pe liderul PLDM Vlad Filat, care a declarat următoarele într-un interviu pentru „Europa liberă”: "Aş vrea să îmi exprim şi un regret vizavi de acest proces de adoptare a declarațiilor publice de sprijinire a procesului de integrare europeană care demonstrează cinismul unora. Ştiţi care este partidul care nu participă în acest proces? Este Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă. Nu pot să mă abțin în a-mi exprima nedumerirea: cum un partid politic, care promovează cu atîta vehemenţă aparentă, în public, integrarea europeană, iar cînd este vorba de acţiune și vreau să vă spun că aceasta s-a întîmplat şi pe parcursul timpului, acţionează împotrivă", a precizat Filat.

Potrivit liberal-democratului Vlad Filat, PL trebuie să înţeleagă că acesta este interesul naţional şi trebuie să treacă peste orgolii”. Concluzia: acelaşi lucru trebuie să-l înţeleagă şi Cancelaria de Stat a guvernului Leancă.

01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39