COMITETUL DE COOPERARE UE-RM A VOTAT 37 DE RECOMANDĂRI
La cea de-a 18-a reuniune a Comitetului de Cooperare parlamentară Uniunea Europeană – Republica Moldova, au fost votate 37 de recomandări, printre care şi urgentarea semnării şi ratificării Acordului de Asociere, desfăşurarea alegerilor parlamentare în conformitate cu angajamentele şi standardele internaţionale.
Parlamentarii au menţionat că, avîndu-se în vedere agresiunea recentă a Rusiei împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, semnarea Acordului de Asociere de către UE şi Republica Moldova este o chestiune de urgenţă şi importanţă extremă. Totodată, parlamentarii au făcut apel la UE să depună toate eforturile şi să semneze acordul în aprilie, chiar dacă nu sînt finalizate toate procedurile formale.
„O perioadă de criză cere soluţii pentru criză, iar semnarea şi procesul rapid de integrare a Republicii Moldova în UE sînt priorităţi imediate pentru stabilitatea şi democraţia din regiune”, a menţionat, într-o conferinţă de presă, copreşedintele comitetului din partea UE, Monica Macovei. Europarlamentarul a mai spus că grăbirea semnării acordului este cauzată de criza politică şi cele mai mari presiuni vin înainte de semnarea acordului.
Membrii comitetului au mai solicitat Federaţiei Ruse să respecte şi să sprijine unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a statelor sale vecine. Deputaţii au mai solicitat Rusiei să ridice embargoul asupra vinurilor şi produselor alcoolice moldoveneşti, şi să renunţe la măsurile restrictive impuse migranţilor moldoveni. Monica Macovei a subliniat că Acordul de Asociere nu are în niciun caz drept scop afectarea legăturilor politice, economice şi culturale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusia. Europarlamentarul a mai declarat că implementarea cu succes a Zonei de Liber Schimb va servi la modernizarea economiei moldoveneşti, iar Uniunea Vamală nu prezintă aspiraţia şi perspectiva de a ajunge la o economie competitivă internaţională.
Sursa: IPN