COMENTARIUL INSTITUTULUI DE ANALIZĂ ŞI CONSULTANŢĂ POLITICĂ „POLITICON”
Rezultatele TOP 10 cele mai influente partide politice ale lunii ianuarie 2014
La realizarea TOP 10 cele mai influente partide politice ale lunii ianuarie 2014 au participat 30 de experţi. Fiecare expert a apreciat partidele politice din lista prezentată, în conformitate cu Lista partidelor politice înregistrate la Ministerul Justiţiei, cu o notă de la 1 la 10 (1 – nota minimă şi 10 – nota maximă). Partidul care nu a primit nici o notă, are respectiv zero puncte. Criteriile obligatorii de apreciere sînt următoarele:
- Influenţa reală asupra procesului politic din Republica Moldova;
- Prestaţia publică şi prezenţa în spaţiul informaţional;
- activismul organizaţiilor teritoriale ale partidului;
- capacitatea liderilor partidelor de a fi locomotive electorale pentru propriul partid.
La baza evaluării făcute de fiecare expert stă percepţia lui subiectivă asupra partidelor politice după criteriile de performanţă şi eficienţă în luna evaluată.
Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică „POLITICON” continuă elaborarea TOP 10 cele mai influente partide politice ale Republicii Moldova. În general, viaţa partidelor politice din Republica Moldova se caracterizează prin stabilitate, însă ea se activizează brusc în an electoral. În anul 2014, Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică „POLITICON” va măsura lunar pulsul vieţii partinice moldoveneşti.
1. Partidul Liberal Democrat din Moldova – 222 de puncte. Poziţia de lider a PLDM este determinată de calitatea de a fi cel mai important partid de guvernare, dar şi de faptul că are cea mai numeroasă fracţiune parlamentară în coaliţia de guvernămînt şi cea mai numeroasă prezenţă în executiv. PLDM a intrat în an electoral pe val, după un congres răsunător şi avîndu-i protagonişti pe cei mai influenţi actori politici din Republica Moldova, clasaţi cu siguranţă în fruntea TOP-ului 50 al celor mai influenţi politicieni.
2. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 175 de puncte. Clasîndu-se în spatele PLDM, comuniştii moldoveni vor fi principalii rivali ai liberal-democraţilor în viitoarea campanie electorală. De fapt, aceste două partide vor disputa între ele calitatea de centru-politic al sistemului de partide moldovenesc, în jurul căruia se va constitui viitoarea coaliţie de guvernare în Republica Moldova. În acest sens, poziţia PLDM pare a fi mai avantajată de faptul că cele mai bune perspective electorale, în afară de liberal-democraţi şi comunişti, le au terţele partide politice, care mai degrabă ar fi tentate să formeze coaliţii politice cu PLDM, decît cu PCRM.
3. Partidul Democrat din Moldova – 160 de puncte. În aceste condiţii, locul al treilea ocupat de PDM poate fi vital în croirea viitoarei coaliţii de guvernare după alegerile parlamentare.
Se cere de menţionat faptul că doar aceste trei partide pot fi sigure de accederea în parlament la viitoarele alegeri şi se simt confortabil în perspectiva trecerii pragului electoral, care la moment este de 6%, unul destul de ridicat.
4. Partidul Liberal – 133 de puncte. Dacă se va păstra actualul prag electoral de 6%, PL ar putea să se regăsească în zona incertă de trecere în parlament.
5. Partidul Liberal Reformator – 120 de puncte. În aceeaşi măsură această incertitudine se răsfrînge şi asupra PLR. Şi dacă liberalii în plan electoral îl au ca rezervă pe Dorin Chirtoacă, cel care, indiscutabil, este o locomotivă veritabilă pentru partidul său, atunci liberal-reformatorii continuă să fie în căutarea unui lider de partid, care ar dispune de notorii forţe de tracţiune electorală. De aici şi tendinţele PLR de a-l racola pe Ion Sturza, care, la rîndul său, nu se grăbeşte să se implice într-un proiect politic.
Mai jos de locul al cincilea începe spaţiul adevărat al incertitudinii crase, cel mai avantajos fiind plasate:
6. Mişcarea Populară Antimafie – 100 de puncte.
7. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 96 de puncte.
Principalele schimbări în TOP 10 partide politice, se află în spatele ierarhiei topului.
8. Partidul Popular din Republica Moldova – 67 puncte. Acest partid condus de Alexandru Oleinic este într-o uşoară creştere, de o poziţie – de pe nouă pe opt.
9. Partidul Naţional Liberal – 63 de puncte. Acest partid, la rîndul său, este într-o uşoară descreştere cedînd poziţia a opta PPRM.
10. Partidul „Renaştere” – 62 de puncte. Intrarea în TOP 10 a acestui partid, condus de filorusul Vadim Mişin, constituie unica noutate a topului şi reprezintă într-o anumită măsură o surpriză.
Evoluţia din subsolul TOP 10 ne vorbeşte despre lupta acerbă pe care o duc aceste partide pentru „un loc sub soare”. În lunile următoare putem să ne aşteptăm la noi surprize în această parte a TOP 10.
La moment este cert faptul că după următoarele alegeri parlamentare, configuraţia politică va fi decisă de forţele care ocupă locurile în partea de sus a TOP 10 cele mai influente partide politice ale Republicii Moldova. Este puţin probabil ca în lunile următoare, în lipsa unei veritabile „forţe a treia”, se intervină careva schimbări majore în această zonă.