CÎND „DAU TURCII”… EDUCAŢIE ŞI CULTURĂ

Liceele Teoretice ,,Orizont”, reper, faimă şi recunoaştere pentru învăţămîntul naţional

Autor: Mihai CONŢIU

„Mai încet, că nu dau turcii”, este o expresie moştenită sigur de pe vremea incursiunilor otomane în Voievodatele Munteniei, Transilvaniei şi Moldovei, auzită de mine încă din copilărie atunci cînd era adresată cuiva mai vijelios, mai nerăbdător. Pe atunci aşa eram „integraţi”. „Să fim recunoscători că „dau” turcii”, zic eu, gîndindu-mă, cel puţin, la Liceele Teoretice „Orizont” şi la Platforma „Dialog Eurasia”.

În urmă cu puţin timp, pe data de 5 Aprilie 2014, am avut prilejul să asist la Festivalul Limbii şi Culturii din Moldova, organizat de Liceele Teoretice „Orizont” la sala de spectacole a Filarmonicii Naţionale de Stat ,,Serghei Lunchevici”.

Pentru cititorii care nu ştiu încă, Liceele Teoretice ,,Orizont” (denumite anterior Liceele moldo-turce) au filialele în sectoarele Buiucani şi Ciocana din Chişinău, în Durleşti, şi în Ceadîr-Lunga. Anul acesta, în luna Septembrie, se împlinesc 20 de ani de cînd a fost inaugurat acest lanţ de licee cu adevărat de elită. Cînd plasăm aceste licee în categoria elitară, ţinem cont de excepţionalele rezultate obţinute de către elevii participanţi la concursurile şi olimpiadele naţionale şi internaţionale. Tinerii „elevi-ieniceri” ai şcolii noastre naţionale de la „Orizont” au dus faimă R. Moldova în toate ţările lumii unde au participat la diferitele competiţii.

În urmă cu cinci ani, Liceele „Orizont” au lansat Festivalul-concurs pentru copii şi tineret ,,Moldova – plai de cîntec şi de dor”. Anul acesta, festivalul a fost contopit cu Gala Culturală moldo-turcă sub genericul ,,Festivalul Limbii şi Culturii din Republica Moldova”.

Spectacolul la care am asistat, pe data de 5 Aprilie 2014, a fost de-a dreptul impresionant, iar asta o spun în calitate de cunoscător al artei spectacolului. Am asistat la un potpuriu excepţional reprezentat de cultura, tradiţiile populare nu doar ale moldovenilor şi turcilor, ci şi ale celor mai reprezentative minorităţi etnice din R. Moldova, toate însumate armonios în complexitatea multiculturală şi omogenă a R. Moldova. Moldova noastră a demonstrat înaintea Europei că multiculturalismul este viabil şi fiabil.

Notă personală: Am fost plăcut impresionat şi regret că nu i-am reţinut numele tinerei interprete care a cîntat piesa "Copacul". Acest cîntec a fost lansat în 1975 de către regretatul solist român Aurelian Andreescu. Melodia a fost îndrăgită încă din copilărie de către marea soprană română Angela Gheorghiu. Şi-a dorit să o cînte pe marile scene ale lumii, în faţa a milioane de oameni. "Prima oara am cîntat-o la Arenele din Londra şi era într-un concert cu Placido Domingo. A fost un moment magic. Piesa are ceva. În momentul în care tu ai convins şi oamenii sînt cu pielea de găina, au lacrimi în ochi", a spus Angela Gheorghiu. M-a impresionat teribil tînara copilă care a interpretat această piesă!

„Limba şi cultura uneşte popoare”, au statuat iluştri manageri ai Liceelor „Orizont”, iar acest lucru l-au demonstrat şi cu acest spectacol, care nu a fost decît o încununare simbolică şi artistică a formidabilelor succese naţionale şi internaţionale înregistrate cu excepţionalii lor elevi şi, fireşte, absolvenţi.

Deoarece m-am convins de talentul celor pe care i-am văzut pe scena Filarmonicii, cred că este important ca măcar numele celor premiaţi să le notăm, iar aceştia sînt:

Dans popular, Locul I – ansamblul ,,Busuiocul”, Liceul Teoretic ,,Mihai Viteazul”; Locul II – ansamblul ,,Furnicuţa”, Liceul Teoretic ,,M. Berezovschi”; Locul III – ansamblul ,,Opincuţa”, Liceul Teoretic ,,Ion Creangă”.

Cîntec popular, Locul I – Chiriliuc Tatiana, Liceul Teoretic ,,Orizont”, Buiucani; Locul II – Popa Daniela, Liceul T ,,Ion Creangă” şi Locul III – Monul Veronica, Liceul Teoretic ,,Orizont”, Buiucani.

Recital de poezie (şcoala alolingvă), Locul I – Pahomova Olga, Liceul Teoretic ,,Dacia”, Locul II – Caraulan Ion, Liceul Teoretic ,,Orizont”, Durleşti; Locul III – Babenco Andrei, Liceul Teoretic ,,Orizont”, Durleşti.

Recital de poezie (şcoala naţională), Locul I – Iovu Mihai, Liceul Teoretic ,,Orizont”, Durleşti, Locul II – Sîrbu Dumitriţa şi Djavadov Onorina-Ghiulnara, Liceul Teoretic ,,Orizont”, Buiucani, Locul III – Buruiană Viorelia, Gimnaziul nr. 5. Pe de altă parte, au fost înmînate două diplome de participare pentru Bogdan Alexei de la Liceul Teoretic ,,Orizont”, Durleşti şi Dudceac Valentina de la Liceul Teoretic ,,Dacia”.

Dincolo de orice alte aprecieri, mai mult sau mai puţin subiective, Liceele Teoretice ,,Orizont”, prin realizările incontestabile, ne demonstrează, constant, că sînt un reper, o faimă şi o recunoaştere deja demonstrată a calităţii învăţămîntului nostru naţional.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31