CINE PROFITA DIN CONFLICTUL CU RUSIA?

Recent, agenția NBC News a difuzat o știre, în care se anunța: ”Pe cîmpiile poloneze, unde zeci de ani domina armata rusă, astăzi tancurile americane au semnalat Moscovei puterea Alianței Nord-Atlantice. În condițiile în care se intensifică suspiciunile de lipsă de devotament din partea lui Trump, cele 28 de state ale NATO au demonstrat că sînt un factor de descurajare în noua ordine mondială”.

Un aspect curios al acestei știri, evident tendențioase, constă în două afirmații: ” unde zeci de ani domina armata rusă” și ” factor de descurajare”. La modul acesta NBC News face aluzie la faptul că Rusia, nu se știe din care motive, ar pregăti un atac asupra Poloniei. Cum deseori se întîmplă în presa occidentală, afirmațiile nu sînt susținute de argumente sau confirmări. Pur și simplu, ca și cum ar fi de la sine înțeles – Rusia vrea să domine Europa, iar forțele militare americane dislocate de-a lungul frontierei Rusiei ar fi ceva normal.

După această știre, a urmat Reuters: ”Începînd cu această săptămână, forțele armate ale SUA vor fi dislocate în Polonia, statele Baltice, Bulgaria, România și Germania ”.

Alianța militară continuă să-și amplaseze armatele în jurul Rusiei. Campania propagandistică a SUA și a Marii Britanii despre ”agresiunea rusă” este masiv susținută de presa occidentală. Iar ministrul de externe britanic Boris Johnson i-a acuzat pe ruși de războaie cibernetice.

Trista ironie a afirmației lui Johnson constă în faptul că, puțin timp înainte, WikiLeaks a publicat informații despre implicarea masivă a serviciilor secrete britanice în mașinării cibernetice de proporții uluitoare. WikiLeaks încă o dată a arătat acea fățărnicie cu care se identifică democrațiile Occidentului și a relatat despre planurile FBI, conform cărora americanii vor utiliza programe cibernetice nocive pentru a penetra cele mai populare platforme informaționale.

Cel mai mult de la confruntarea cu Rusia cîștigă complexul militar american, precum și serviciile secrete, după care conducerea NATO, care de mulți ani încearcă cumva să-și motiveze existența, fără însă a-i reuși. Și, atît timp cît complexul militar își va păstra influența în Washington, isteria militară antirusească va continua. Be banii contribuabililor americani.

După CounterPunch, SUA