Chiar și fără partid, ”molima Șor” va fi greu de eradicat

”Fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare”, dar extraparlamentare?

Mihai CONȚIU

Pe 19 Iunie, Curtea Constituțională (CC) decis că Partidul Politic „Șor” este neconstituțional. Printre motivele invocate de către CC figurează condamnarea definitivă a lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”,  finanțarea ilegală a partidului, faptul că acest partid a acționat în contradicție cu principiile Statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova. Scoaterea în afara legii a acestui partid este una absolut legitimă, iar acest lucru trebuia să se întîmple cu mai mulți ani înainte, pe căi penale instrumentate de către procurori.

Anterior deciziei CC, reamintim faptul că, pe 19 Decembrie 2022, Comisia de la Veneția s-a expus cu privire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului Șor. ”Statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive”, a specificat Comisia de la Veneția.

În decizia CC se specifică faptul că ”deputații Partidului Șor vor continua să își exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare, după lichidarea formațiunii”.

Observați că este specificată doar restricția ”de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare”. În consecință, deputaților Partidului Șor nu li se interzice și dreptul de a adera la un partid politic extraparlamentar, care, astfel, ar deveni o nouă fracțiune parlamentară, care poate să apară posterior deciziei CC, o decizie care se referea la situația parlamentară de pînă la data de 19 Iunie. Avem cumva de-a face cu o portiță deschisă altor interpretări și reinterpretări a deciziei CC?

Aceeași situație identică o găsim în decizia CC la punctul în care se spune că ”reprezentanții și membrii Partidului „Șor”, care exercită mandate reprezentative în unitățile administrativ teritoriale de toate nivelurile vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni”.

Pe de altă parte, extrapolînd, tragem și concluzia că absolut toți aleșii Partidului Șor –  deputați, primari și consilieri – au ajuns în aceste funcții pe căi frauduloase. Imaginați-vă numai ce sume uriașe de bani ilegali au pompat Șor și rușii în campaniile lor electorale, iar asta pentru a deveni, de pe poziții oficiale decizionale, utili ”cauzei rusești” în Republica Moldova, dar și în plan personal pentru banditul penal Șor, care ar vrea rescrierea Codului Penal al Țării în favoarea lui!

Susținătorii  și aliații politici rusofili ai lui Ilan Șor s-au grăbit să afirme că prin decizia CC din 19 Iunie s-a creat un precedent periculos. Da, așa o fi, poate fi un precedent periculos în condițiile în care ar mai putea să apară un partid asemănător cu cel al lui Șor sau unul din cele existente îi va prelua metodele.

”Noi suntem poporul”, strigă susținătorii acestui bandit interlop condamnat penal. Mai corect ar fi să strige: ”Noi, hoții și corupții, suntem poporul!” În această stare i-a adus Șor pe susținătorii lui!

Partidul Șor a fost scos în afara legii, dar ”molima Șor” nu poate fi eradicată și nici scoasă în afara legii, ci doar monitorizată penal. Șor va continua să se autovictimizeze și să-și ridice capitalul de simpatie populară prin acțiuni populiste pe placul ”păduchimii”. ”Păduchimea” fomistă, mancurtă și rusofilă va continua ”să pună botul” la tot ceea ce Șor le va spune că e ”binefacere”. Bani ilegali sunt din belșug, atît de la Șor, cît și de la ruși, de unde vine grosul. Șor a oferit ”păduchimii” magazinele sociale pe care autoritățile n-au fost capabile să le ia la despăduchiat penal. Din banii furați de la Statul moldovenesc, Șor le-a oferit moldovenilor OrheiLand.

Prin comparație, autoritățile abilitate ale Statului nu au fost capabile, de aproape un sfert de secol, să repună în circuitul artistic de divertisment pentru copii Circul din Chișinău. Chișinăul este singura Capitală europeană care nu are un circ (nu vorbim despre cel din Parlament!), iar asta în condițiile în care în Republica Moldova există un număr impresionant de artiști de talie mondială.

Recent, Șor și ”inginerii ruși” au lansat un așa-zis proiect ”Din tot sufletul”, pe care și-au propus să-l organizeze în fiecare weekend, în mai multe localități ale Țării. Prin acest proiect diversionist, care firește că e și costisitor, ”echipa lui Ilan Șor își propune să promoveze și să consolideze familia moldovenească, mai ales acum cînd țara este într-o situație dificilă, lovită de provocări majore”.

Veți vedea că, treptat, treptat, Șor și rușii își vor extinde aria protecționistă asupra a tot mai multor categorii profesionale dispuse să iasă la proteste împotriva unei guvernări care, din start, nu a fost capabilă să ucidă din fașă ”molima Șor”. Demnă de reținut este și ”vulnerabilitatea legislației” față de acțiunile Ambasadei ruse de la Chișinău care, anual, îi mituiește efectiv pe unii găgăuzi cu sume cuprinse între 100 și 500 de dolari ”din considerente sociale”. În acest context, de ce să ne mirăm că găgăuzii sunt proruși fanatizați? Oferindu-li-se personal acești bani, ei receptează acest fapt ca fiind o realitate concretă, o ”grijă efectivă și afectivă” a Rusiei față de necazurile lor. În egoismul lor orb, sunt incapabili să aprecieze binele colectiv, pe termen lung, ca un rezultat al investițiilor considerabile făcute în regiune, cu prioritate, de către Stat, dar, mai cu seamă, să înțeleagă importanța generoasă a granturilor și investițiilor care au venit și continuă să provină din UE și, în particular, din SUA, România ori alte State occidentale. 

După amintita decizie a CC, războiul declanșat de către Șor și Rusia împotriva Statului Republica Moldova și a moldovenilor trece într-o altă fază, una cu mult mai dură, pe viață și pe moarte. Rusia e disperată să aibă parte în Republica Moldova de o destabilizare social-politică radicală, violentă și cît mai bine acoperită cu ”motivații sociale”. ”Detașamente” politice și sociale sunt suficiente și nu le mai amintim spre a nu ne repeta. Firește că Șor își va reformula politic masa de susținători într-un cadru partinic organizat, dar este devreme să vorbim despre asta.

Așa cum am mai scris anterior, banii lui Șor și ai rușilor circulă din belșug în Republica Moldova, iar destinatarii ”discreți” ai acestora sunt prin instituții ale Statului, prin mass-media, societatea civilă, ”păduchimea” și diferite ”cluburi de antrenamente”.

Cu riscul de a ne repeta, întrebăm: Cît timp vor mai sta în ”defensivă” SIS, în primul rînd, MAI și Procuratura? Aici ne referim la ”atenția” care ar trebui acordată de către aceste instituții față de toate ”acțiunile sociale și investiționale” efectuate de către Șor și ruși pe întreg teritoriul Republicii Moldova, deci inclusiv în regiunea găgăuză, dar și față de ”penetrările” lor în mass-media moldovenească!