Cereri de extradare facute in soapta

Ce-i leagă pe cei fugiți de cei care trebuie să-i prindă?

Mihai CONȚIU

După răsturnarea regimului Plahotniuc, actualii guvernanți par a se teme ca nu cumva cei fugiți din Țară și căutați de ei să-i judece să fie și expulzați din Țările în care și-au găsit refugiul. Aici ne referim la Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc și  Veaceslav Platon. În ceea ce-l privește pe Platon, însă, avem de-a face cu ”multă ceață”, începînd cu ”capturarea” lui ilegală din Ucraina, cînd, greu de dovedit dacă nu recunoaște ex-premierul Pavel Filip, efectiv Plahotniuc ”l-a cumpărat” de la autoritățile ucrainene de atunci.

Nu de mult, Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, a vorbit despre condițiile în care Veaceslav Platon, Constantin Botnari și Gheorghe Cavcaliuc ar putea fi extrădați în Republica Moldova. Excelența Sa a spus, atenție!, că dacă instituțiile moldovenești ar dori ca un cetățean moldovean să fie extrădat, acest lucru ar urma să fie solicitat prin demersuri legale, la nivel bilateral, urmînd ca Oficiul Procuraturii Coroanei Britanice să analizeze aceste cereri juridice.

”În cazul în care se depistează dovezi majore de criminalitate în dosar, instituția britanică va accepta cauza și o va trimite în judecată. Doar după ce are loc ședința de judecată și magistratul se pronunță cu privire la extrădarea sau neextrădarea persoanei va avea loc acțiunea propriu-zisă. Astfel, totul depinde de cît de bine sunt prezentate argumentele și de decizia judecătorilor din Marea Britanie. Din presă cunosc despre aceste trei persoane, dar nu pot comenta existența anumitor cereri sau procese judiciare pornite pe numele lor. (…) Agențiile noastre de implementare a legii au o relație foarte bună cu instituțiile partenere din țările de origine a persoanelor și dacă acele instituții prezintă cazuri bine argumentate, la nivel legal și juridic, cu anumite dovezi, instituțiile noastre responsabile vor face tot posibilul pentru a analiza și a accepta cererile din aceste țări.”, a mai spus Steven Fisher.

Într-un contrast de-a dreptul flagrant cu realitățile expuse de către ambasadorul britanic, autoritățile moldovenești responsabile, la orice colț de studio de televiziune, îi asigură pe moldoveni că ”au făcut toate demersurile necesare și așteaptă răspuns la ele”. Să zicem că le-au făcut, dar cum? Prin expedierea către autoritățile britanice a unor dovezi minore, nu majore, alcătuite astfel ca Oficiul Procuraturii Coroanei Britanice să constate că nu sunt temeiuri juridice pentru a-i  extrăda pe cei nominalizați? Oare aceste demersuri juridice moldovenești netemeinice și incomplete nu sunt făcute intenționat?

Sunt binecunoscute relațiile de subordonare a foarte multor procurori și judecători cu Vladimir Plahotniuc și, prin extensie, cu Botnari (cu banii) și Cavcaliuc (cu ”pumnul legii”). Odată extrădați pe bune, aceștia, inclusiv Plahotniuc și Ilan Șor, ar putea ”da pe goarnă” atît de multe mizerii încît cel puțin jumătate dintre procurori și judecători ar putea intra la pușcărie, fără drept de apel. Mulți dintre ei sunt la pupitrele de comandă ale actualilor guvernanți.

Coroborînd toate aceste complicități și frici de pușcărie, înțelegem de ce toate cererile lor de extrădare sunt atît de fragile, de neconvingătoare. Sunt șantajați de la distanță și acum. Prin ei și sub acest chip, regimul Plahotniuc ”s-a reformat” punîndu-se în slujba actualei Puteri. Continuă să supraviețuiască pentru că sunt șantajabili și de o parte și de alta. De astfel de oameni coruptibili și șatajabili au nevoie cam toate guvernările pentru a se menține o vreme la Putere, fie că sunt pro-rusești, fie proeuropene!

În final, vă propun să rețineți spusele ambasadorului britanic și să le comparați cu declarațiile făcute, de-a lungul timpului, de către autoritățile actuale în legătură cu extrădările despre care vorbim! Ambasadorul nu știe să mintă cu așa ceva, autoritățile moldovenești însă…