CELE MAI PERFORMANTE PROIECTE ÎN DOMENIUL EFICIENŢEI ENERGETICE AU FOST PREMIATE
Douăzeci de companii, organizaţii şi persoane fizice au fost premiate la Gala Moldova Eco-Energetică pentru ideile şi proiectele lor în domeniul eficienţei energetice şi utilizării surselor regenerabile de energie.
La Gala, aflată la cea de-a treia ediţie, desfăşurată, au participat peste o mie de promotori ai energiei regenerabile şi eficienţei energetice.
14 proiecte de succes în utilizarea şi promovarea energiei eco şi a eficienţei energetice din diferite raioane ale ţării, cinci companii ce dezvoltă pe piaţa din Republica Moldova tehnologii eco-responsabile şi-au luat trofeele de merit, iar o idee de proiect eco-responsabil a beneficiat de garanţia creditării de către o bancă comercială, statului revenindu-i rolul de garant al tranzacţiei.
„Este un mesaj de gratitudine pentru proiectele voastre inovative ce ajută să transformăm împreună sectorul energetic în vederea asigurării de energie mai ieftină, mai sigură şi mai curată pentru toţi cetăţenii Republica Moldova”, a declarat Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Amploarea pe care o ia domeniul demonstrează cît de rapid acesta se poate dezvolta şi că aceasta poate duce la reducerea handicapului de competitivitate al economiei naţionale şi ne face mai independenţi din punct de vedere energetic”, a menţionat Mihail Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.
Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Competiţia este la a treia ediţie, ani în care a adunat peste 200 de proiecte de succes în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. 52 din aceste proiecte au fost desemnate cîştigătoare.
„Moldova Eco-Energetică este o istorie de succes datorită parteneriatului temeinic dintre partenerii naţionali şi cei de dezvoltare. Implicarea şi dedicarea Ministerului Economiei şi a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică de la prima ediţie a fost cheia reuşitei”, a spus Nicola Harrington-Buhay, reprezentant rezident PNUD Moldova. Ea adăugat că Naţiunile Unite din Moldova reconfirmă că „va rămîne partener devotat în calea unei dezvoltări durabile de care să beneficieze fiecare cetăţean al Republicii Moldova”.
Moldova Eco-Energetică a fost lansată în 2011 de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” şi realizată în echipă cu Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică. 2014 este ultimul an în care Proiectul Energie şi Biomasă co-finanţează competiţia şi ceremonia de premiere, din 2015 acestea fiind preluate în totalitate de Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică.
Sursa: Moldpres