Cele mai mici 10 state din lume si lucruri despre care poate ca nu ai auzit niciodată despre ele

Statele lumii se deosebesc, în primul rînd, prin suprafață și numărul locuitorilor. Deși există state mici, din mai multe puncte de vedere, acestea mai au particularități deosebite, care fie ne lasă cu gura căscată, fie atrag turiști datorită acestui fapt.

Malta – 316 km². Micul stat insular din Marea Mediterană este cel mai mare listat aici. Arhipelagul maltez unește șapte insule, dar doar două dintre ele sunt locuite, dar dens populate. Într-o plimbare de 15 minute de-a lungul promenadei malteze, puteți vizita trei orașe. În 1798, Împăratul rus Pavel I a emis un decret privind acceptarea insulei Malta sub protecția Rusiei. În calendarul Academiei de Științe, la îndrumarea Împăratului, insula Malta urma să fie desemnată drept „Provincia Imperiului Rus”. Pavel I a vrut să anexeze Malta la Rusia, dar nu a funcționat. În ciuda dimensiunilor reduse și a neutralității proclamate, Malta are propriile sale unități armate.

Maldive – 298 km². Acest stat insular din Oceanul Indian a fost înscris în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai plat stat. Cel mai înalt punct din Maldive este situat pe insula Villingili, înălțimea sa fiind de doar 2,4 metri. Maldivele sunt constituite din 1.190 mici insule de corali, dintre care doar 200 sunt locuite. Conform legilor locale, înălțimea clădirilor nu poate depăși cel mai înalt palmier de pe insulă, iar suprafața construită nu trebuie să depășească ⅕ din suprafața întregii insule. Maldivele este o țară islamică, localnicilor li se interzice să vîndă și să cumpere alcool, precum și să aibă cîini.

Saint Kitts și Nevis – 261 km². În ceea ce privește populația, acest stat, format din cîteva insule, găzduiește aproape 50.000 de oameni. La referendumul privind retragerea insulei mai tinere Nevis și formarea unui stat independent pe aceasta, 62% dintre alegători au votat „pentru” – doar cu 4% mai puțin decît era necesar pentru cvorum. Pentru a stimula economia statului, autoritățile comercializează activ cetățenia. Puteți obține cetățenia și prin cumpărarea de bunuri imobiliare, dar nu vă grăbiți. Saint Kitts și Nevis are o rată ridicată a criminalității atît în ​​comparație cu regiunea Caraibelor, cît și pe fondul Americii Latine în ansamblu.

Republica Insulele Marshall – 181 km². Pe unul dintre atolii lanțului Ralik, care face parte din Insulele Marshall, în 1946, statele au efectuat primele teste nucleare. Patru zile mai tîrziu, designerul de modă Louis Reard a prezentat publicului un model de costum de baie, pe care l-a numit după acest atol – bikini. În total, peste 12 ani, americanii au făcut 67 de explozii nucleare pe atolul Bikini și Eniwetok. Acest lucru a afectat foarte mult sănătatea locuitorilor din Insulele Marshall: mulți cetățeni suferă de cancer, boli tiroidiene și diverse tumori cauzate de radiații. În total, există două spitale în țară (unul are 97 de paturi, celălalt – 43) și o duzină de aeroporturi, deși doar patru dintre ele au o pistă cu suprafață ”dură”.

Principatul Liechtenstein – 157 km². Spre deosebire de micro-statele subvenționate din Oceania, Liechtenstein este o țară industrială înfloritoare, cu un nivel de trai ridicat: în 2009, PIB-ul pe cap de locuitor a fost un record de 139.000 de dolari – primul în lume. Liechtenstein are o forță de Poliție cu 120 de angajați, dar nici nu au nevoie de mai mulți: rata criminalității în principat tinde la zero. Dacă nimeriți într-o închisoare din Liechtenstein, atunci mîncarea va fi adusă de la cel mai apropiat restaurant – administrația închisorii nu consideră oportun să întrețină o bucătărie proprie. Este o țară foarte mică, dar mîndră: Principatul nu este membru al Uniunii Europene sau al NATO și, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a rămas neutru.

San Marino – 61 km². Cel mai vechi stat din Europa a fost fondat încă din 301 d. Hr. Țara este situată pe versantul Sud-vestic al lanțului muntos cu trei cupole din Monte Titano (738 m deasupra nivelului mării), falnic deasupra cîmpiei colinare a poalelor Apeninilor. Masivele stîncoase ocupă aproape 80% din teritoriul țării, terenurile arabile reprezintă 16,6% din suprafață. San Marino, ca și Liechtenstein, nu este membru al NATO sau al UE și, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, deși a rămas neutră, a cooperat activ cu fasciștii italieni. Țara folosește moneda euro și i se permite să bată propriile sale monede. Șefii de stat sunt doi căpitani regenți, care sunt aleși pentru șase luni: de la 1 Aprilie la 1 Octombrie și de la 1 Octombrie la 1 Aprilie anual.

Tuvalu – 26 km². Statul polinezian Tuvalu este un grup de atoli și insule situate în Oceanul Pacific chiar la Sud de Ecuator. Pentru viitorul țării, încălzirea globală reprezintă o mare amenințare, inclusiv creșterea asociată a nivelului Oceanului Mondial, ca urmare a faptului că insulele joase de cel mult 5 metri pot ajunge sub apă. Nu există căi ferate în Tuvalu, dar există școli: una primară și una superioară. În 1978, țara a obținut independența față de Marea Britanie, dar Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a este considerată șeful statului din Tuvalu. Datorită suprafeței mici, a altitudinii reduse și a porozității solurilor, nu există rîuri în Tuvalu. În schimb, apa se scurge prin sol pentru a forma o lentilă de apă ușor salmatică. Prin urmare, localnicii sunt obligați să colecteze apa de ploaie de pe acoperișuri și să o stocheze în cisterne de beton.

Republica Nauru – 21 km². Cel mai mic stat insular din lume, în anii 1980 era, de asemenea, aproape cel mai bogat. Nauru avea rezerve uriașe de fosforite care au fost exploatate activ pe insulă. În acel moment, valoarea exportului de roci fosfat era de patru ori mai mare decît valoarea importurilor, iar principalii parteneri comerciali externi erau Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Regatul Unit. Dar toate acestea sunt în trecut. Aproximativ 90% din suprafața forestieră care acoperă insula a fost distrusă din cauza exploatării miniere. Nu s-au luat măsuri de recuperare a terenurilor și pînă la 80% din suprafața de teren a statului Nauru a fost transformată într-un deșert. Astăzi țara deține un record, dar în categorii complet diferite: cea mai mare rată a șomajului (80% din populație) și cel mai înalt nivel de obezitate (95% din populație este supraponderală). Țara nu are Capitală sau transport public, dar are 40 de kilometri de autostrăzi și o companie aeriană proprie cu cîteva avioane vechi.

Principatul Monaco – 2,02 km². De la 1 Ianuarie 2019, salariul minim în Monaco este de 1.695,07 EUR pe lună. Nu există impozit pe venit în Monaco. Aparent din aceste motive, speranța medie de viață în țară, conform datelor din 2015, este de 89,63 ani. Numărul orchestrei naționale din Monaco este de 85 de persoane, iar compoziția Armatei Regulate este cu trei mai puțin. În Capitala cu același nume, Monaco, există faimosul „Muzeul Oceanografic din Monaco”, al cărui director a fost același explorator Jacques-Yves Cousteau. Densitatea populației din țară este de 18.679 de oameni pe kilometru pătrat – primul loc din lume.

Vatican – 0,44 km². Vaticanul are 440.000 de metri pătrați, are calea ferată proprie dar și cea mai scurtă din lume, însă nu există nici o maternitate și, prin urmare, rata natalității în țară este zero. Nivelul de militarizare este de trei ori mai mare decît în ​​Coreea de Nord. Vaticanul efectuează cercetări astronomice cu un telescop ultramodern pe vîrful Muntelui Graham din Sud-Estul Arizonei, SUA. În 2011, la Vatican a avut loc un recensămînt al populației. Numărul persoanelor cu cetățenie a țării pitice a fost de 594. Este vorba despre 71 de cardinali, 109 membri ai gărzii, 51 de reprezentanți ai clerului și o călugăriță.