CEL MAI MARE MISTER DE LA VATICAN

Deși pare de necrezut, Papesa Ioana apare în cronicile mai multor autori medievali. Deghizată în bărbat, ea a reușit să urce în ierarhia catolică și să fie aleasă în funcția de papă. Datele sînt precise: ea a domnit între 855 și 857 sub numele de Ioan (Ioannes, în latină) al VIII-lea, cunoscut și sub numele de Johannes Anglicus. Cu toate acestea, Ioana a avut un destin tragic.
Într-o zi, în timp ce conducea o procesiune, Ioana s-a dat de gol. A trebuit ca ritualul religios să se oprească deoarece Papa a născut în mijlocul străzii. Provocînd indignare, Papesa Ioana a fost întemnițată și nu se știe dacă a fost executată sau nu, deoarece cronicile sînt neclare în această privință.
Biserica Catolică a încercat să spele această rușine, iar povestea a fost ștearsă din toate documentele oficiale. Potrivit Vaticanului, Papa Ioan al VIII-lea ar fi domnit cîțiva zeci de ani mai tîrziu, mai exact între anii 872-882. De asemenea, potrivit Sfîntului Scaun, între 855 și 857 nu ar fi domnit Ioana, ci un anume Benedict al III-lea .
Despre această poveste s-a vorbit mult în Evul Mediu, iar mulți cronicari spun ca este reală. Astăzi, unii istorici cred că este o legendă, deoarece prima mențiune a Papesei este la mai mult de 300 de ani mai tîrziu, la începutul secolului al XIII-lea. Cu toate acestea, monedele din acea perioadă par să confirme că povestea nu este o legendă.
Interesat este ca au fost descoperite monede cu numele împăratului Ludovic al II-lea pe o față. Pe cealaltă față este reprezentată o monogramă complexă cu numele Ioannes. Monograma ar fi fost bazată pe semnătura papei.
Analiza stilului și designului inscripțiilor sugerează că aceste monede datează din anii 850 d.Hr., adică perioada în care ar fi domnit Ioan al VIII-lea. Potrivit istoriei oficiale a Vaticanului, la acea vreme nu exista niciun papă cu numele de Ioan (Ioannes, în latină).
Cu toate acestea, Biserica Catolică susține că monedele datează din perioadă celuilalt Ioan al VIII-lea, care a domnit între 872 și 882. Însă, potrivit experților, acest papă are o monogramă diferită.
O cronică ce întărește existența Papesei Ioana este cea în care se prezintă călătoria regelui Ethelwulf la Roma pentru a primi acceptul Papei Ioannes ca fiica sa să se căsătorească cu regele Franciei de Vest (căsătorie care a avut loc în 856). Prin urmare, Papesa Ioana trebuie să fi condus Sfîntul Scaun în vara anului 856, nu Benedict al III-lea.
De asemenea, o altă cronică susține că Papa Ioannes l-a încoronat pe regele Ludovic al II-lea în 856. Oficial, Biserica Catolică susține că Benedict al III-lea a fost papă în acel an.
Sursa: atlas-geografic.net










