CE SE FACE LA GUVERN
Cristina Ţarină este noul director adjunct al CNA
Cristina Ţarină este noul director adjunct al CNA. Propunerea a fost înaintată de directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri. El a menţionat că Cristina Ţărnă este magistru în drept, o cunoscută expertă în materie de anticorupţie şi a fost selectată în proiectele Uniunii Europene pentru a oferi asistenţă în domeniul anticorupţie. Totodată, ea a fost unul dintre autorii Strategiei Naţionale Anticorupţie. „Avem nevoie de o luptă mai sistemică în domeniul anticorupţie. Expertiza pe care aţi acumulat-o va fi utilă atît instituţiei, cît şi societăţii în întregime. Vă doresc să vă păstraţi elanul şi entuziasmul de care aţi dat dovadă în munca depusă în calitate de reprezentant al societăţii civile şi în postura de funcţionar public”, a menţionat Iurie Leancă. Propunerea a fost acceptată prin consens.
Vom avea consulate la Milano şi Padova
Republica Moldova va avea consulate la Milano şi Padova. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Astfel, s-a decis transferarea consulatului din Bologna în Milano, care este al doilea oraş ca mărime în Italia. Peste 65 de mii de cetăţeni moldoveni vor avea acces la serviciile consulare de acolo. Deschiderea celor două misiuni diplomatice va face ca prezenţa consulară a Moldovei în nordul Italiei să fie acoperită atît în partea de Est, cît şi de Vest a peninsulei. În acest mod, la serviciile consulare vor avea acces peste 106 mii de cetăţeni moldoveni, din totalul celor peste 145 de mii stabiliţi în Italia. Înfiinţarea misiunilor consulare suplimentare se justifică prin numărul mare de conaţionali şi va permite soluţionarea problemelor curente ale moldovenilor aflaţi în străinătate. „Sper că decizia va ajuta să deservim mai bine concetăţenii noştri”, a spus Prim-ministrul Iurie Leancă.
Blocurile de locuinţe vor fi clasificate după starea tehnică
Cabinetul de Miniştri a aprobat pe 19 noiembrie Regulamentul pentru inventarierea tehnică şi paşaportizarea blocurilor de locuinţe. Proiectul stabileşte că va fi evaluată starea tehnică a blocurilor construite, realizată inventarierea tehnică şi paşaportizarea blocurilor de locuinţe, inclusiv pentru reabilitarea termică a acestor clădiri. Potrivit documentului elaborat de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, starea tehnică a clădirilor locative va fi clasificată în cinci categorii: bună, satisfăcătoare, nesatisfăcătoare, vetustă şi inutilizabilă. Ministrul Marcel Răducan a precizat că va fi efectuată cercetarea vizuală şi detaliată a clădirilor, terenurilor, fundaţiilor, pereţilor, planşeelor, acoperişurilor şi a scărilor. Regulamentul vine să completeze baza de date privind starea tehnică a clădirilor, să determine utilitatea lor pentru exploatarea în continuare şi necesitatea de executare a reparaţiilor, reconstrucţiilor, consolidărilor sau demolării, prin elaborarea fişei tehnice a edificiului. Potrivit ministrului Marcel Răducan, inventarierea este necesară, deoarece 134 de mii de blocuri de locuinţe au fost construite în perioada 1945-1970, alte 160 de mii – între anii 1971-1991 şi doar 50 de mii – în perioada 1991-2011.
Vor fi reintroduse măsurile de control la intrarea în România
Măsurile speciale de control vamal asupra bagajelor personale la frontiera externă a Uniunii Europene, inclusiv cu Republica Moldova, vor fi aplicate cu începere de la 1 decembrie 2013, potrivit unui ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din România. ANAF anunţă că măsurile speciale, ce urmau să intre în vigoare la 15 noiembrie, au fost suspendate temporar şi vor reintra în vigoare începînd cu data de 1 decembrie 2013. Executarea ordinului autorităţii vamale a fost amînat temporar pentru „asigurarea unui nivel crescut de siguranţă şi confort al cetăţenilor care introduc, în bagajele personale, anumite categorii de bunuri care nu fac obiectul unor scutiri sau restricţii”. În acest sens, Direcţia Generală a Vămilor va asigura adaptarea capacităţii administrative la specificul fiecărui birou vamal, pe tipologii de călători şi bunuri. Vama română a introdus reguli noi cu caracter administrativ destinate atît pentru „a preveni şi combate evaziunile vamale şi fiscale pentru o serie de bunuri cu risc fiscal ridicat, cît şi protejării sănătăţii consumatorilor, în cazul mărfurilor alimentare”.
Sursa: Moldpres