CE SE FACE LA GUVERN

În debutul ședinței de Guvern, Prim-ministrul Maia Sandu a evidențiat rezultatele vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, unde au fost semnate 3 acorduri de finanțare pentru Republica Moldova. Maia Sandu a precizat că, pe parcursul vizitei, a fost asigurată de membrii multor familii politice că Guvernul de la Chișinău are tot sprijinul și deschiderea din partea UE.

„Toată lumea își pune speranțele în noua guvernare și vrea să reușim. În trecut Republica Moldova a dezamăgit, iar acum oamenii ne-au oferit o nouă șansă și ne-au spus că se bucură de faptul că, în sfîrșit, în cadrul instituțiilor europene se discută de bine despre Republica Moldova. Cele 3 acorduri de finanțare sînt bani pe care nu trebuie să-i întoarcem. Responsabilitatea noastră este de a-i folosi eficient și transparent.”, a punctat Prim-ministrul, adăugînd, totodată, că s-au depistat unele probleme la instituțiile publice cu privire la valorificarea și asimilarea mijloacelor financiare externe, alocate anterior pentru proiecte sociale în țara noastră. În context, Premierul a solicitat Ministerului Finanțelor și Cancelariei de Stat să efectueze o evaluare a instituțiilor de profil care nu reușesc să asimileze, în timp util, finanțările externe.

La ședință au fost punctate și rezultatele reuniunii Grupului de lucru interministerial dintre Republica Moldova şi România, care s-a desfăşurat la Bucureşti pe 23 iulie curent. La eveniment au participat mai mulți membri ai Cabinetului de miniștri și au fost stabilite mai multe acțiuni pentru implementarea proiectelor concrete în beneficiul cetățenilor, în diverse domenii: protecția mediului și apelor, educație, cultură, sănătate, afaceri interne și cooperare transfrontalieră, finanțe publice, precum și telecomunicații.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că s-a discutat inclusiv pe marginea avansării în construcția conductei de gaz Iași-Ungheni-Chișinău, astfel încît în primăvara anului 2020, aceasta să fie deja funcțională, iar cetățenii să aibă gaz românesc în aragazuri. Totodată, s-a convenit și asupra interconectării rutiere, prin construcția și renovarea unor poduri, pentru facilitarea deplasării cetățenilor. Premierul Maia Sandu a apreciat progresele obținute în cadrul discuțiilor strategice cu partenerii români.

În altă ordine de idei, Șefa Guvernului s-a referit la pericolul existent ca urmare a depistării virusului de pestă porcină africană în Cahul și Nisporeni. Astfel, Premierul a solicitat specialiștilor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor să acționeze prompt pentru a localiza virusul și a evita răspîndirea acestuia în localitățile vecine.

***

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul ședinței de azi, alocarea mijloacelor financiare din Fondul de rezervă al Guvernului pentru despăgubirea persoanelor rămase fără locuinţă din oraşul Otaci. Astfel, Ministerul Finanțelor va aloca Consiliului local al orașului Otaci, raionul Ocnița, mijloace financiare în sumă de 8 823 179,3 lei, după cum urmează: 6 765 587 lei pentru despăgubirea valorii locuințelor distruse ale sinistraților care au avut de suferit în urma prăbușirii blocului locativ nr. 2 din orașul Otaci, precum şi 2 057 592,3 lei pentru prejudiciul material cauzat de pierderea bunurilor materiale.

***

Cabinetul de miniştri a dat aviz pozitiv la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative cu privire la patenta de întreprinzător. Potrivit proiectului, se permite activarea agenţilor economici în baza patentei pînă în data de 31 decembrie 2022 pentru titularii de patentă care, la data de 31 decembrie 2019, vor deține patente pentru activitățile respective. Totodată, Guvernul își propune efectuarea amendamentelor ce vor contribui la simplificarea regimului fiscal al persoanelor fizice ce desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor), diminuînd astfel povara administrativă. „Pe de o parte, sînt oamenii cu venituri mici care vor să continue această activitate. Pe de altă parte, sînt anumiți actori care spun că aceasta este o modalitate de evaziune fiscală și noi trebuie să găsim o soluție potrivită. Trebuie să întreprindem măsurile despre care ați vorbit dvs, domnule ministru, ca să ne asigurăm că nimeni nu profită de acest mecanism din cei care trebuie să plătească impozite și că nu se comit abuzuri.”

***

Totodată, Cabinetul de miniștri a aprobat componența nominală a părții moldovenești a Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru. Astfel, director executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru „Eco-TIRAS” a fost numit Trombițki Ilia. ,,Compentențele profesionale ale acestuia sînt recunoscute atît la nivel național, cît și internațional. Activitatea Comisiei părții moldovenești privind utilizarea durabilă și protecția fluviului Nistru este determinată de necesitatea asigurării securității ecologice a bazinului rîului Nistru și neadmiterea influenței negative asupra mediului înconjurător, precum și utilizarea durabilă și echitabilă a acestor resurse acvatice.” a declarat Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

***

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, semnarea Addendumului (modificarea contractului) la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, privind Facilitatea pentru cooperare tehnică 2016. Modificările vin în urma solicitării Comisiei Europene de a extinde perioada operaţională de implementare de la 21.07.2022 pînă la 21.07.2025. Solicitarea extinderii reiese din faptul că proiectele de asistenţă tehnică au fost contractate cu întîrziere de către Delegaţia Uniunii Europene.

***

Tot în cadrul şedinţei de astăzi, Executivul a aprobat modificarea proiectului de lege cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală. Aceasta are drept scop eliminarea unor lacune din Legea cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală care țin de transparență, accesul la informație, achiziții și limitarea conflictelor de interese. Proiectul include următoarele prevederi: 1. Se impune obligativitatea auditului extern pentru toate ÎS și ÎM. 2. Se impune obligativitatea pentru ÎS și ÎM să efectueze achizițiile prin intermediul sistemului de achiziții publice. 3. Abordarea mai drastică a conflictelor de interese. 4. Se impun cerințe adiționale de raportare a politicii de salarizare.

Sursa: gov.md