Ce cred ruşii despre situaţia din Moldova

Moscova tace, dar ar putea să ne sancţioneze rău

Cunoaştem deja reacţia partenerului nostru principal de la Vest, Uniunea Europeană,  cea a SUA, precum şi a instituţiilor financiare internaţionale - Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială - la criza  politică care a survenit ca urmare a demiterii Guvernului RM. Tace enigmatic doar principalul nostru partener strategic de la Răsărit, Rusia.  Nici un oficial şi nici un reprezentant al puterii de la Moscova, în mai bine zece zile, nu a ieşit cu o declaraţie prin care să arate poziţia Federaţiei Ruse (FR) faţă de evenimentele din Republica Moldova, membru al Comunităţii Statelor Independente (CSI), din care fac parte ambele ţări. Oare chiar Moscova a pierdut orice interes faţă de  ţara noastră? De ce tace atît de elocvent?

Şi totuşi, din spusele lui Vasili Kaşirin, colaborator ştiinţific superior al sectorului ţărilor europene din CSI şi al republicilor baltice din Moscova,  care a participat la un duplex organizat de reprezentanţa RIA Novosti în ţara noastră şi agenţia de ştiri Noutăţi Moldova, rezultă că Rusia nu are nici un interes în instaurarea unui haos în RM. Şi că, deocamdată, ţara dumisale  nu avut nimic de cîştigat în plan strategic în urma prăbuşirii Guvernului Filat, deşi, în viziunea expertului moscovit, acest guvern a fost unul nu tocmai deschis faţă de Rusia.

 Lipsa poziţiei Moscovei faţă de situaţia din RM ar consta în faptul că, în opinia lui Vasili Kaşirin,  Rusia nu vede o forţă politică de încredere în ţara noastră pe care ar putea conta. Deoarece, consideră Kaşirin, nici Partidul Comuniştilor şi nici o altă formaţiune de stînga din Moldova, în ciuda retoricilor lor pro-ruse, nu au convins Moscova că pot face ceva pentru promovarea intereselor FR pe teritoriul statului nostru. Atîta timp cît nu are cu cine conlucra pentru a-şi apăra interesele în RM, a accentuat colaboratorul ştiinţific superior al sectorului ţărilor europene din CSI şi al republicilor baltice din Moscova, Rusia nu are nici un motiv de a se preocupa de evoluţia crizei politice din Moldova. Cu atît mai puţin cu cît, din punctul de vedere al altui expert rus, Serghei Jiliţov, doctor în politică, Rusia înţelege că starea de lucruri în Republica Moldova se poate înrăutăţi în următorii doi ani, stabilitatea politică şi economică fiind substanţial şubrezită.

 Experţii ruşi au afirmat în unison că, de fapt, criza politică de la Chişinău este un mare eşec al Uniunii Europene, partenerul strategic al RM. Eu au dat vina anume pe UE pentru politica ostilă promovată de puterea de la Chişinău în raport cu Rusia, cu structurile integratoare ale uniunii euroasiatice. De aceea, spun ei, UE va face tot posibilul pentru a repara situaţia deteriorată din RM. Vasili Kaşirin, bunăoară, admite că în scurt timp ar putea veni promisiunea   ca la summitul de la Vilnius din toamnă al liderilor ţărilor europene să se semneze  sau chiar să se parafeze Acordul de asociere dintre RM şi UE.

Însă expertul rus apreciază acest gest ca pe o promisiune care nu va fi îndeplinită niciodată. Pentru că, în caz contrar, avertizează expertul de la Moscova, relaţiile dintre Moldova şi Rusia vor fi zdruncinate în mod grav. Potrivit lui Vasili Kaşirin, semnarea acestui document, va face imposibilă pentru RM continuarea negocierilor privind Uniunea vamală şi alte iniţiative cu privire la Uniunea Euroasiatică. El nu exclude chiar anularea regimului fără vize pentru migranţii moldoveni care muncesc în ţara de la Răsărit. Va genera un nou val de probleme la tratativele cu Gazprom-ul. Astfel că reprezentantul FR îndeamnă puterea de la Chişinău, oricare guvern ar fi instalat, să chibzuiască bine şi îndelung înainte de a semna acordul de asociere cu UE, pentru că RM ar putea să aibă mai mult de suferit.

 Deşi a spus că Rusia nu a avut nimic de cîştigat în urma demiterii Guvernului RM, Vasili Kaşirin a declarat că Vlad Filat a fost un premier neloial Moscovei şi că nu există nici un motiv pentru a deplînge debarcarea lui. Totuşi, FR poate să fie îngrijorată, în viziunea acestuia, de perspectivă tristă de dizolvare a AIE, deoarece ar putea urma un vid de putere, o stare  de incertitudine. Mai ales că  Moscova, la momentul de faţă, ne asigură el, nu dispune de o strategie adecvată, închegată atît pentru următoarele luni, cît şi pentru următorii 5-10 ani privind domeniul relaţiilor cu ţara noastră. De aceea, ruşii, precizează acesta, sînt marcaţi de frustrări, de sentimentul de dezamăgire în ce priveşte relaţiile cu Moldova. Unde mai pui că anul acesta ei vor „sărbători” o aniversare neagră: ratarea acordului Kozak în 2003, eveniment crucial care a condus la răcirea relaţiilor dintre aceste două state.

Mai rău, regretă expertul rus, în ciuda eforturilor enorme pe care le-a făcut în acest răstimp, FR nu a identificat nici o forţă influentă în care ar putea avea încredere, care ar putea să devină nucleul unei coaliţii pro-ruse.

Vlad LOGHIN

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40