Ca de obicei, ne cred proşti
Ne obosesc cu formarea Guvernului ca, pe urmă, să nu mai vrem nimic
Autor: Mihai CONŢIU
După cum se ştie, investirea viitorului Guvern pe care Iurie Leancă vrea să-l conducă trebuia să fie votată în Parlament ieri, 10 februarie, dar, cu o zi înainte, procedura a fost amînată pentru mîine, 12 februarie. Potrivit declaraţiei preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, decizia a fost luată la solicitarea lui Iurie Leancă. „Biroul Permanent a luat decizia ca şedinţa de învestire a Guvernului să aibă loc joi, 12 februarie, cînd va fi convocată şi prima şedinţă din sesiunea primăvară-vară. Este demersul primului-ministru, se mai lucrează la programul de guvernare şi la componenţa Cabinetului de Miniştri. Termenul este legal”, a spus Candu.
Doamne, ce putori, ce nesimţiţi, ce golani! Neseriozitatea motivelor invocate de Leancă pentru această amînare este de-a dreptul sfidătoare şi mincinoasă cît încape. Auzi vorbă – „se mai lucrează la programul de guvernare şi la componenţa cabinetului de miniştri”! Care program de guvernare, oameni buni? Păi cu ce se tot ocupă Leancă de cînd conduce Guvernul? Care program de guvernare atîta timp cît există Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu UE? Ca de obicei, Leancă ne crede proşti de-a binelea! Eminentul acesta sovietic Leankov din clasa a zecea a încremenit în timp. Este deja monument.
Bineînţeles că adevăratul motiv al acestei amînări este acela că nu a fost capabil să adune voturile necesare spre a fi investit Guvernul pe care vrea să-l conducă în continuare. De ce nu are bărbăţia să recunoască acest lucru? Cum minte acum, la fel ne va minţi şi în continuare dacă va fi prim-ministru. Singurul lucru real din motivaţia amînării şedinţei parlamentare din ziua de 10 februarie este cel care face referire alcătuirea componenţei Cabinetului de Miniştri, dar nici asta n-o recunoaşte bărbăteşte, ca un adevărat politician responsabil. Băi, dă-ne ziarul înapoi, hoţule! „Moldova suverană” este un ziar luat ostatic de aproape patru ani de guvernele pro-europene ale Moldovei. Fă, stimate domnule Leancă, un act de justiţie, de dreptate, şi restituie jurnaliştilor de la „MS” titlul ziarului care le-a fost fraudat prin justiţie. Doar şi dumneata spui că justiţia noastră e ticăloşită rău. Sau îţi plac numai ziaristele care-ţi ciugulesc înţelepciunea dumitale rarisimă din palmă? Pe ăştia de la „Moldova suverană” dă-i în bida mă-sii de procomunişti?!
Problema lui Leancă este aceea că nu el decide componenţa Cabinetului de Miniştri, ci acele partide care vor vota Guvernul. În această ecuaţie, el este doar un simplu figurant cu glas duios şi „îmbrăcat frumos”. Se ştie că preşedinţia Parlamentului şi componenţa organizatorică a lui au fost votate de PLDM, PD şi PCRM. Acum Leancă vrea să reformuleze o alianţă între PLDM, PD şi PL, fapt care, logic, ar determina schimbarea structurilor de conducere din Parlament prin redistribuirea unor posturi Partidului Liberal. Leancă porneşte împotriva celor două partide ale alianţei. Cel puţin pînă acum, se ştie că acest demers nu este admis cu nici un chip de către PD. Buturuga mică, PL, riscă nu doar să răstoarne un car mare, dar să şi prefigureze o criză politică de proporţii la alegerea şefului statului, prin forţarea PCRM să se plaseze într-o poziţie antieuropeană radicală.
Pînă la un punct, este de înţeles teama unor emisari europeni, a celor care insistă pe crearea unei alianţe între PLDM, PD şi PL, care iau în calcul riscul formării unei alianţe antieuropene între PD, PCRM şi PSRM, dar este greu de asimilat poziţia acestora prin care parcă vor excluderea din schemă a comuniştilor. De ce cred europenii că Ghimpu şi PL sînt autentici liberali, democraţi şi proeuropeni? Votarea preşedintelui ţării, în 2016, se va putea face doar cu ajutorul cert al comuniştilor, nicidecum cu cel al socialiştilor, deşi, aşa cum am mai sugerat în alte rînduri, şi aceasta este o chestiune de… preţ.
Pînă atunci, însă, Iurie Leancă ne-a mai dat o probă de neseriozitate, o dovadă că îi lipsesc acele calităţi elementare indispensabile unui politician care aspiră să fie prim-ministru – sinceritatea, bărbăţia şi viziunea politică de perspectivă! Se joacă de-a „v-aţi ascunselea” cu poporul! Na, de-a mijatca, că sînt şi eu cetăţean moldovean! Dar, deşi am cetăţenie moldovenească, ca român îi pricep iute de tot pe demagogii de trei parale oriunde s-ar afla aceştia.