Bucuresti – primul oras din lume iluminat cu petrol lampant

În Aprilie 1857, se introducea la Bucureşti iluminatul public cu lămpi cu petrol lampant, Capitala Ţării Româneşti fiind primul oraş din lume luminat în acest fel, indică volumul „Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, 2003). https://www.youtube.com/embed/r7M3V0PHETo

În ampla sa lucrare „Istoria Bucureştilor” (Editura pentru Literatură, 1966), istoricul Constantin C. Giurescu menţionează şi el că printre numeroasele inovaţii tehnice introduse în acea perioadă în Bucureşti se numără şi cea a iluminatului oraşului, cu lămpi, în locul vechilor opaiţe şi lumînări.

Au fost introduse, mai întîi, în 1854, de către germanul Carol Knappe, lămpile cu ulei de rapiţă – Teatrul Naţional fiind unul dintre beneficiari –, iar după numai trei ani, lămpile cu petrol.

La 8 Octombrie 1856, se semna contractul prin care urma ca Bucureştii să fie iluminaţi cu astfel de lămpi, devenind astfel primul oraş din lume în care apărea inovaţia. Contractantul, Teodor Mehedinţeanu, şi-a instalat distileria la Rîfov, lîngă Ploieşti, iar aceasta a început să funcţioneze în Martie 1857, se menţionează în lucrarea citată mai sus. În Aprilie 1857, primele lămpi cu petrol luminau Bucureştii. Spre comparaţie, în Viena, acest procedeu de iluminat public avea să fie introdus abia în 1859. https://www.youtube.com/embed/iJ4BOn0sLSI

Potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră, www.ropepca.ro, exploatarea petrolului în România are o istorie îndelungată, primele atestări datînd din secolul al II-lea. În anul 1857, România a cunoscut trei premiere mondiale: fraţii Mehedinţeanu au deschis, la Ploieşti, prima rafinărie de petrol de tip industrial; Bucureştiul a devenit primul oraş din lume iluminat cu petrol lampant, fiind folosite 1.000 de lămpi cu gaz pe străzile Capitalei; România a apărut în statisticile internaţionale cu o producţie de ţiţei oficial înregistrată de 275 de tone. https://www.youtube.com/embed/4mQ-azJ57f0

În 2018, Academia Recordurilor Mondiale (Academy Of World Records), cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale, deţinătoarea celei mai mari baze de date cu recorduri mondiale, a anunţat publicarea pe site-ul oficial, https://www.academyofworldrecords.com/, a unei noi selecţii de recorduri mondiale din România aflate în baza de date a Academiei.

Astfel, în cadrul proiectului „România: 100 de ani în 100 de recorduri emblematice”, Academia Recordurilor Mondiale a selectat pentru publicare, pe site-ul oficial, recorduri din domeniul ştiinţei şi tehnologiei, arhitectură, sport, după cum se menţiona într-un comunicat de presă din 30 Noiembrie 2018. Printre recordurile enumerate se află şi prima rafinărie de petrol din lume, care a fost inaugurată la Ploieşti, fiind construită de fraţii Teodor şi Marin Mehedinţeanu. „Cu o suprafaţă de patru hectare, avea o producţie de peste 7 tone/ zi.

Această rafinărie a obţinut, în baza unui contract încheiat în Octombrie 1856 între Teodor Mehedinţeanu şi Primăria Bucureştilor, dreptul exclusiv de a aproviziona iluminatul Capitalei muntene cu gaz lampant”, se arată în comunicatul amintit. Un alt record enumerat se referă la primul oraş din lume iluminat cu petrol lampant: Bucureşti, la 1857.

„După ce prima rafinărie de petrol din lume a fost inaugurată la Ploieşti în 1857 de către fraţii Mehedinţeanu, aceştia au obţinut prin licitaţie contractul pentru iluminarea Bucureştiului cu petrolul lampant produs de ei, care era nu doar cel mai ieftin, dar şi de o calitate superioară: era incolor şi inodor, ardea „cu o flacără luminoasă de intensitate şi formă constantă, fără fum şi fără să lase cenuşă sau compuşi răşinoşi în fitil”, se mai sublinia în comunicat.