Boicotul, o escrocherie parlamentară

Eu, dacă lipsesc de la serviciu, sunt concediat, de ce nu și deputatul?

Mihai CONȚIU

Parlamentarul ajunge deputat prin votul cetățenilor simpli, care sunt plătitori de impozite și taxe și care, deci, îi plătesc deputatului salariu și îndemnizații ca să muncească pentru popor, adică să meargă la serviciul pentru care a cerut să fie votat. Cu excepția unor greve motivate, absolut orice salariat este concediat de către Stat sau patron dacă absentează de la serviciu din pricina unor mofturi oarecare, iar asta după ce este avertizat și mustrat.

Ca și în Parlament, orice angajat – profesor, medic, muncitor simplu, funcționar public ori angajat în sectorul privat – are nemulțumirile lui față de politica managerială, de atitudinea șefului față de angajați, de cum e plătit etc., dar el nu-și poate permite ”să boicoteze” activitatea instituției prin părăsirea locului de muncă, în semn de protest, căci, altminteri, zboară din serviciu și plînge în fața facturilor neplătite mai dihai decît la înmormîntarea cuiva apropiat!

Nu același lucru se întîmplă și cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova, care, chipurile, ei nu chiulesc de la muncă, ci boicotează ședințele Parlamentului. ”Băi, boule, îți vine să-i spui, eu te-am votat ca să fii acolo ca să lucrezi, să te aud cum te zbați pentru mine, nu să chiulești de la muncă, spunînd că ”boicotezi”! Dacă vrei să ”boicotezi”, justificîndu-te că n-ai ce face împotriva unei majorități, demisionează, dracului, și lasă pe altul în locul tău!”

Notez toate aceste chestiuni în contextul în care deputații fostului deja Partid Șor au declarat:”Considerăm că aflarea noastră în Parlament, alături de partidul proprezidențial, ne va face complici la procesul de uzurpare a puterii în Stat, motiv pentru care fracțiunea Partidului „ȘOR” boicotează în continuare ședințele Legislativului”.

În consecință, nu e logic ca majoritatea parlamentară să voteze ”majoritar” o lege prin care cei care boicotează lucrările Parlamentului nu doar să fie sancționați cu tăierea salariului pentru zilele în care nu sunt prezenți ”la serviciu”, ci să fie și privați, pe termen lung, de ”privilegiile” binecunoscute? Sigur că deputaților lui Șor nu le pasă de asta, căci nu sunt ”săracii Pămîntului”, dar măcar să li se ia anumite atribute privilegiate la care ei țin mult – mașini de serviciu, îndemnizații, imunități etc.!