BACALAUREATUL NEPUTINŢEI NOASTRE

Simulăm că învăţăm, că suntem deştepţi, cinstiţi...

Autor: Mihai CONŢIU

Efectiv, Maia Sandu, ministrul Învăţămîntului, îmi este simpatică şi îmi provoacă duioşie. Văd în domnia sa un om elevat, pregătit, necaptivă a vreunei ideologii de partid, chiar dacă a fost propusă în această funcţie de către o formaţiune politică, PLDM, dar care este rătăcită finalmente într-un sistem corupt, putred, îmbătrînit în rele şi incapabil de reforme, un sistem care o va înfrînge, iar asta nu din cauză că n-ar fi performantă, n-ar fi un „bun manager ministeriabil”, ci pentru că este singură.

Aici, în Republica Moldova, n-ar avea şansa exprimării aplicative nici minţi de genul unora ca Aristotel, Napoleon, Albert Einstein sau Henry Kissinger dacă n-ar fi cumetri cu Bănăruc sau Bodiu de la Putere şi n-ar înţelege „că trebuie s-o lase mai moale”.

Haideţi să ne rezumăm doar la circul cu examenul de Bacalaureat! Maia Sandu a venit cu ideea instalării camerelor video de supraveghere, o iniţiativă binevenită şi demnă de lumea civilizată şi preocupată de „viitorul onest” al tinerilor învăţăcei.

Ca fripţi, politicienii, părinţii, unii dascăli şi, bineînţeles, elevii au protestat împotriva aceste iniţiative. Motivul a fost şi este de tot rîsul – candidaţii se simt stresaţi! Cum să nu rîzi în faţa acestei justificări?

„Stresaţi”, în fond, au fost profesorii care aveau nevoie de şpagă pentru a pleca în vacanţă, elevii care pe parcursul anului de învăţămînt n-au învăţat nimic, dar s-au „de-stresat” copios prin baruri, discoteci şi cluburi, precum şi părinţii acestora, care ştiind ce loaze cresc, au cotizat cu inconştienţă la şpaga dată examinatorilor ca să „închidă ochii” cînd odraslele lor copiază. Toată lumea fură, dar inconştienţii de părinţi şi neruşinaţii de profesori fac ca acest furt ordinar să fie transformat în „grijă faţă de viitorul copiilor”. Furăm de mici, sîntem un neam de hoţi, dar combatem corupţia.

În mod normal, legal şi din motive infracţionale extrem de grave, Maia Sandu, cu de la sine putere, ar fi trebuit să anuleze acest examen de Bacalaureat şi să dispună organizarea altei sesiuni. De ce? Simplu – rezolvările tuturor testelor au fost publicate pe internet, chiar dacă după începerea examenului propriu-zis, numeroşi candidaţi au ajuns la spitale pentru a le fi extrase căştile sofisticate lipite de timpane, dar, cel mai important aspect, pentru a fi depistaţi şi cercetaţi penal cei care au distribuit pe internet rezolvarea testelor! Doar se poate deduce uşor cine de fapt le-a distribuit.

Acest examen de Bacalaureat a fost cea mai cruntă sabotare a autorităţii Maiei Sandu. Spun toate aceste lucruri deoarece, în urmă cu mai mulţi ani, cînd revista pedagogică la care scriam a publicat astfel de răspunsuri la testele de Bacalaureat, ministrul Învăţămîntului de atunci, Andrei Marga, a suspendat data iniţială a susţinerii examenelor şi a amînat-o. Este drept că noi, atunci, publicasem aceste rezolvări ale testelor înainte, nu în timpul desfăşurării examenului propriu-zis, dar oricum decizia ar fi fost aceeaşi!

Moral şi profesional, Maia Sandu este obligată să anuleze acest examen de Bacalaureat, indiferent de costuri. Aici nu-i vorba despre banii publici, ci de responsabilitatea pe care o avem faţă de aceşti tineri, care sunt viitorul naţiunii, nu?

Toţi cei care şi-au luat examenul de bacalaureat prin fraude încă nedescoperite, vor fi viitorii studenţi, care la fel vor absolvi şi facultăţile dorite din bugetul de stat şi, mai ales, din sudoarea părinţilor lor care muncesc peste hotare. Apoi, vor ajunge şi la guvernare şi vor fura. Deci, cînd vom extirpa corupţia în Moldova. Corect, atunci cînd nu vom copia-fura la examene!

În final, cîteva întrebări pentru Maia Sandu:

1)      Veţi înghiţi această gravă ofensă infracţională şi morală adusă domniei voastre, Ministerului şi sistemului naţional de învăţămînt, în general?

2)      Nu vă simţiţi obligată să cereţi Procuraturii, CNA sau Poliţiei să-i descopere pe infractorii didactici care au publicat rezolvarea testelor pe internet?

3)      Realizaţi faptul că nu faceţi aceste lucruri pentru că sînteţi constrînsă să daţi mită electorală?

Aveţi, doamnă ministru, obligaţia să faceţi cinste educaţiei occidentale pe care aţi primit-o, nu credeţi?

01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:08
02.12.24 - 14:59
03.12.24 - 00:51
05.12.24 - 15:13
04.12.24 - 00:32
02.12.24 - 15:12
03.12.24 - 00:53
03.12.24 - 01:00
01.12.24 - 15:14
03.12.24 - 00:55
03.12.24 - 00:59
03.12.24 - 00:57