ASA-ZISUL GUVERN PROEUROPEAN CONDUS DE IURIE LEANCA

Nici în UE, nici în UV, ci doar în convenabila zonă gri (2)

Autor: Mihai CONŢIU

În editorialul de Vinerea trecută, încercînd să vă argumentez împotrivirea dură a unei structuri politice de la guvernare faţă de parcursul proeuropean al Republicii Moldova, iar aici este vorba despre Partidul Democrat (PD), exemplificam cu ce s-a întîmplat la ultima şedinţă a Guvernului Chiril Gaburici. Aici este vorba despre fapte, poziţii exprimate public, chiar dacă proiectele de legi discutate la acea şedinţă sînt sau nu valabile în contextul legitimităţii de atunci a Guvernului.

Vă reamintesc că este vorba despre faptul că miniştrii PD au refuzat să voteze un pachet de legi de reformare a Consiliului Naţional de Integritate, care cuprinde proiectul de Lege despre declararea averii şi a intereselor personale, proiectul de Lege privind Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege menit să modifice şi să completeze unele acte legislative, care vin să completeze continuarea pachetului extins de reglementări anticorupţie, făcînd parte din Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei pe anii 2011-2016 şi Planul de Acţiuni. Motivul suspect şi antieuropean invocat de miniştri PD ar fi acela că „mai mulţi deputaţi nu ar susţine conceptul proiectului.”

Fireşte că este vorba strict despre deputaţii „superinteligenţi şi superprofesionişti” ai PD, nicidecum despre proeuropenii din PLDM. Ca să înţelegeţi de ce bănuie miniştrii PD că deputaţii democraţi „nu ar susţine conceptul proiectului”, vă reamintim că aceste proiecte de legi au fost elaborate şi definitivate extrem de profesionist de către Ministerul Justiţiei, cu asistenţa acordată de către ABA ROLI Moldova, Proiectul PNUD „Consolidarea capacităţilor instituţionale a Comisiei Naţionale de Integritate", finanţat de Ministerul Afacerilor Externe a României, Proiectul „Misiunea Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova", Transparency International-Moldova şi au fost expertizate de STAR Initiative/Banca Mondială şi Consiliul Europei.

Prin urmare, miniştrii democraţi vor să sublinieze bine faptul că deputaţii lor sînt nişte superprofesionişti în comparaţie cu experţii autori ai prestigioaselor instituţii enunţate mai sus.

Motivul real este cu mult mai vulgar şi meschin decît ar părea la o primă vedere. Acest pachet de legi a fost respins de democraţi pentru că, în primul rînd, este vorba despre o aliniere legislativă la normele europene, iar asta ar însemna că PD, mai exact Vlad Plahotniuc, nu vrea să renunţe la controlul politic discreţionar asupra celor mai vitale instituţii ale statului. Toată lumea îl vede adesea pe Marian Lupu, preşedintele formal al PD, vorbind favorabil la posturile de televiziune despre necesitatea integrării europene a Republicii Moldova, despre necesitatea alinierii ţării la normele UE şi tot aşa.

Acum comparaţi cele spuse de el cu refuzul PD de a vota un pachet de legi proeuropene şi controlul politic absolut exercitat de către democratul Vlad Plahotniuc asupra celor mai importante instituţii ale statului, de a căror reformare depinde bunul parcurs proeuropean al ţării. Vedeţi cum minte un popor întreg fără să clipească, fără să-i pese, în primul rînd, de propriul popor, dar şi de ce se vede la Bruxelles.

Acum înţelegeţi cine a deturnat Republica Moldova de la parcursul proeuropean?

Acum înţelegeţi din cauza cui Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi UE şi-au sistat asistenţa pentru Republica Moldova, existînd riscul real ca ţara să intre în incapacitate de plată?

Acum înţelegeţi de ce UE a blocat asistenţa financiară pentru reformarea unei justiţii moldoveneşti care nu este a statului şi a cetăţeanului, ci sub călcîiul lui Plahotniuc?

Nu doar PD, ci şi Leancă a acţionat împotriva integrării în UE

Aflat fiind în funcţia decizională de prim-ministru, de numele lui Iurie Leancă se leagă „jaful secolului” – furtul miliardului de Euro –, vinderea Băncii de Economii (recuperată de stat între timp) şi a Aeroportului Chişinău. El este direct răspunzător că a avizat aceste obiective, avîndu-l complice pe Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale şi protejatul lui Ghimpu şi Plahotniuc.

La fel ca şi miniştrii PD care au refuzat să voteze pachetul de legi europene amintit mai sus, şi Leancă, atunci cînd era premier, a refuzat o iniţiativă europeană, venită, din cîte ne amintim, chiar de la şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.

Pe tot parcursul ultimilor ani, experţii occidentali au putut constata că, sub acoperire politică la cel mai înalt nivel, au fost furate sau spălate sume uriaşe de bani provenite din împrumuturi rambursabile sau nerambursabile de la FMI, BM, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Centrală Europeană (BCE), UE etc. Nu numai PD, ci şi liberalii lui Ghimpu ştiu cîţi bani occidentali „s-au pierdut” pe drumurile lui Anatol Şalaru, pe sub roţile „troleibuzelor europene” cumpărate de Chirtoacă din Belarus etc. S-au furat bani inclusiv din sumele acordate de UE pentru promovarea avantajelor integrării europene în rîndul moldovenilor simpli, la nivel de ţară, iar noi ştim precis cîţi au fost furaţi şi cine sînt autorii.

Vă garantăm că nu peste mult timp autorii tuturor hoţiilor vor fi traşi la răspundere, indiferent de cît de mult se vor crede în siguranţă într-o Moldovă neintegrată în UE, indiferent de cît de mult vor crede ei că este imposibil în contextul în care doar ei cred că sînt protejaţi împotriva unei legislaţii europene la care Moldova nu a aderat, dar toate la timpul lor!

După ce v-am spus aceste amănunte utile, să revenim la iniţiativa europeană respinsă de fostul premier Leancă! Aşadar, în contextul hoţiilor săvîrşite din fonduri externe, al celui în care aproape absolut nici o bancă moldovenească nu mai este de încredere pentru partenerii externi ai ţării, ex-premierului Leancă i s-a sugerat să înfiinţeze o Agenţie care să administreze fondurile europene, cele venite de la FMI, BM, BERD sau BCE, care să se subordoneze direct primului ministru.

În cadrul acestei Agenţii, pe lîngă experţii moldoveni, s-ar fi aflat şi experţi europeni sau chiar dintre cei desemnaţi de către instituţiile internaţionale donatoare. Rolul acestei Agenţii ar fi fost acela de supraveghere transparentă a fluxurilor de bani proveniţi din împrumuturile rambursabile sau nerambursabile, organizarea de licitaţii transparente atunci cînd, de exemplu, este vorba despre bani externi destinaţi construcţiei de drumuri, spitale, şcoli, staţii de epurare a apelor etc., etc.

Dacă instituţiile financiare internaţionale acordă aceşti bani în aceste scopuri şi pentru popor, atunci este firesc ca să existe o astfel de Agenţie. Prin înfiinţarea ei, demnitarii moldoveni ar fi fost împiedicaţi să fure sau să spele aceşti bani prin atribuirea lucrărilor de construcţii sau de procurare de utilităţii unor firme controlate de ei, iar asta fără licitaţii transparente. La fel, prin interpuşi, nu ar mai fi putut întocmi rapoarte şi documente false despre procurarea unor materiale sau executarea unor lucrări fictive şi tot aşa, nemaivorbind despre salarizări fictive şi comisioane.

Da, cred că aţi ghicit, ex-premierul Leancă a refuzat să înfiinţeze o astfel de Agenţie!

Tot ex-premierul Leancă a patronat şi spălări de bani româneşti

Pe data de 26.08.2014, v-am reprodus o dezvăluire făcută de portalul de ştiri Deschide.md, în care era vorba despre cele 20 de milioane de euro acordate de Guvernul României pentru renovarea grădiniţelor din Republica Moldova, din care sume impresionante au fost direcţionate spre salariile de mii de euro pentru cei care administrează aceste fonduri. Acest lucru s-a întîmplat în condiţiile în care românii au cerut răspicat ca banii să fie cheltuiţi doar pentru lucrările de renovare, nu şi pentru prestări servicii, consultanţă sau chestii operaţionale.

La data de 8 Iulie 2014 Cabinetul de Miniştri de la Chişinău a decis ca Mircea Eşanu, directorul Fondului de Investiţii Sociale şi soţul fostei sale purtătoare de cuvînt Liliana Viţu, care administrează cele 20 de milioane de euro, primeşte din această sumă un salariu lunar de 3926 de euro.”

Probînd afirmaţiile făcute, Deschide.md a oferit cititorilor şi un facsimil al Procesului-verbal nr.3 din 8 Iulie 2014 al şedinţei Consiliului Naţional al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, aprobat de Cabinetul de Miniştri şi semnat de Iurie Leancă. În acest document se arată foarte clar că serviciile prestate de Mircea Eşanu sînt remunerate cu suma 3 926 EUR (inclusiv impozitele) sau 2 400 EURO net lunar. Contractul de salarizare al lui Mircea Eşanu-Viţu se întinde pe o perioadă de 4 ani. Fireşte că Eşanu nu este singurul salarizat în acest proiect.

„Legal”, suma totală a salariilor din toţi aceşti bani se ridică la circa 400 de mii de euro, deşi românii donatori au exclus din start aşa ceva. Chestionat fiind de către cei de la Deschide.md, Eşanu a recunoscut că este salariat, însă „a dat asigurări că aceştia bani vor fi rambursaţi, în 2015, din bugetul de stat.” Sîntem deja la mijlocul anului 2015 şi am fi curioşi să ştim dacă bugetul de stat al Republicii Moldova a rambursat aceşti bani?! Este greu de crezut, căci asta pare mai curînd o hoţie pe care Leancă a făcut-o cu acceptul prietenului său de atunci, coruptul şi plagiatorul Victor Ponta, încă premier al României.

Cu toate acestea, Leancă pozează electoral în mare proeuropean, în om cu principii şi valori europene incontestabile, iar unii moldoveni chiar îl şi cred. Atît de mult s-a împămîntenit hoţia aici, încît moldoveanului simplu i se pare normal ca guvernantul să fure, iar el să rabde în sărăcie şi să-l mai şi voteze pentru asta.

După toate acestea,

FMI şi Banca Mondială au blocat proiectele de finanţare a Republicii Moldova, iar UE ar putea întrerupe finanţarea reformei justiţiei, din cauza neonorării angajamentelor, condiţii în care statul va intra în incapacitate de plată, comentează Deutsche Welle.

FMI a condiţionat relansarea creditării Republicii Moldova prin lichidarea celor trei bănci cu probleme ("Banca de Economii", "Banca Socială" şi "Unibank") implicate în furtul miliardului de Euro din sistemul naţional bancar. Pe de altă parte, alianţa de guvernare a decis să demareze procesul de naţionalizare a "Băncii de Economii", acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care FMI a suspendat negocierile cu Republica Moldova.

Alex Kremer, directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, a anunţat blocarea relaţiilor cu Chişinăul, asta însemnînd că Republica Moldova nu va primi suportul bugetar de 45 de milioane de dolari destinat pentru anul 2015. În acest context, Alex Kremer a declarat:

"Noi recomandăm autorităţilor ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank) să fie lichidate. Orice încercare de a naţionaliza şi recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea şi un risc ca banii contribuabililor să fie utilizaţi pentru a acoperi pierderile ascunse şi pierderile potenţiale pe viitor. Nu este exclus că o parte din datoriile restante ale Băncii de Economii sînt către persoane implicate în această fraudă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, revitalizarea Băncii de Economii le-ar permite să extragă şi mai mulţi bani din contul contribuabililor.

Ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în bugetul Moldovei banii acţionarilor săi prin uşa din faţă, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin uşa din dos, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar. Banca Mondială poate oferi sprijin unei ţări doar atunci cînd bugetul naţional al ţării respective este sustenabil şi reflectă deciziile în materie de politici. Guvernul de la Chişinău va trebui să emită obligaţiuni de stat pentru a proteja deponenţii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul ţării pentru 2015 nu include în prezent costul dobînzii aferente acestor obligaţiuni."

În concluzie, mai ajungea Republica Moldova în această situaţie disperată dacă Iurie Leancă, în complicitate cu Dorin Drăguţanu, nu ar fi aprobat furtul miliardului de Euro, plus vînzarea Aeroportului? Bineînţeles că nu! În aceste condiţii, nu mai miră pe nimeni triunghiul electoral amoros Ghimpu-Plahotniuc-Leancă pentru susţinerea candidaturii lui Chirtoacă la Primărie!