Alexei Mateevici a fost comemorat la Căuşeni
Unul dintre cei mai reprezentativi scriitori români născuţi în Basarabia, autorul Imnului de Stat al Republicii Moldova „Limba noastră”, Alexei Mateevici, a fost comemorat, pe 18 martie, la Căuşeni, cu prilejul aniversării a 125-a de la naşterea poetului.
La bustul autorului din centrul oraşului Căuşeni s-au adunat parlamentari, factori de decizie din localitate, funcţionari, profesori şi elevi, cetăţeni de rînd. Cei prezenţi au participat la lansarea celei de-a 21-a ediţie a Zilelor Naţionale Mateevici, devenite o frumoasă tradiţie la patria poetului, iar după un program de omagiere, au avut loc depuneri de flori.
Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni, a menţionat în deschiderea manifestării că pentru originarii din partea locului, Alexei Mateevici este mai mult decît un remarcabil scriitor. „Ne mîndrim că sîntem pămîntenii celui care a dus faima de cîntăreţ al graiului natal. A avut o viaţă scurtă, dar a reuşit multe şi ne-a lăsat o moştenire valoroasă, ce ne identifică ca neam, cu tradiţiile şi cultura sa”, a subliniat Ciontoloi.
La eveniment au luat parte şi deputaţi ai Parlamentului R. Moldova, Zinaida Chistruga, Nicolae Juravschi şi Tudor Deliu.
În opinia lui Nicolae Juravschi, care este originar din raionul Căuşeni, poezia lui Mateevici este mai mult decît un vast tezaur literar, referindu-se în special la „Limba noastră”. „De fiecare dată cînd aud imnul ţării, aflîndu-mă peste hotarele ei, mă încearcă duble emoţii de mîndrie – pentru Moldova şi pentru că am avut fericirea să vin de pe aceleaşi meleaguri cu autorul principalului cîntec al statului”, a accentuat deputatul.
Alexei Mateevici s-a născut la 16 martie, anul 1888, la Căinari, fostul judeţ Bender, actualmente raionul Căuşeni. Studiile primare le face în satul Zaim, Căuşeni, unde s-au mutat cu traiul părinţii. Potrivit criticilor literari, Mateevici este „cel mai înzestrat poet al Basarabiei de la începutul secolului XX, cîntăreţul înfocat al frumuseţilor "limbii noastre".
Moldpres