AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU REGLEMENTĂRI ÎN ENERGETICĂ
Lupul Şparlicov ştie cum s-o devoreze
Nu este un secret faptul că directorul general al ANRE Victor Parlicov, cunoscut într-un mod scandalos graţie salariului enorm şi a „prieteniei” cu furnizorii de produse petroliere, demult practică un joc necinstit şi deseori scoate tot felul de „aşi” din mînecă.
Bunăoară, e suficient să ne amintim despre decizia recentă a Curţii Constituţionale din 20.09.2013 despre neconstituţionalitatea deciziei Parlamentului de a-l demite pe Victor Parlicov din funcţia de director general al ANRE. A propos, a fost concediat de Parlament cu formularea „pentru activitate neeficientă”. Şi, iarăşi un „as”! Parlicov denunţă deciziile sistemului judiciar în structuri internaţionale, încercînd să demonstreze că ele ar fi nefondate şi preconcepute.
Amintim în acest context şi că în decizia judecătoriei sectorului Buiucani, mun. Chişinău, din 20.12.2013 se constată că Victor Parlicov „este vinovat de încălcarea regulilor de acces şi protejare a secretului de stat” . În privinţa lui sînt luate măsuri administrative: este amendat financiar, i se interzice să ocupe funcţii publice timp de un an. Această decizie Parlicov a şi contestat-o.
Şmecher şi abil, dl. Parlicov încearcă să interpreteze propriile încălcări drept amestecul statului în activitatea ANRE, şi, drept consecinţă - încălcarea de către Moldova a angajamentelor sale din cadrul Acordului despre Comunitatea Energetică în ceea ce priveşte independenţa agenţiilor de reglementare. În acest scop, Parlicov informează despre pretinsele încălcări Secretariatul European al Comunităţii Energetice. Secretariatul, fără a se lămuri în situaţie şi a întreba părerile celorlalţi directori ANRE, s-a grăbit să reacţioneze, şi, în comunicatul său din 11 februarie 2014 îşi declară „îngrijorarea în legătură cu persecutarea continuă a directorului general ANRE”.
Din păcate, mulţumită vicleniei, dl Parlicov a reuşit să implice o structură internaţională respectată în neplăcute reglări de conturi, să arunce o umbră asupra ei şi să creeze un precedent periculos. În condiţiile în care nu este emisă o decizie finală a instanţelor judiciare, declaraţiile premature ale Secretariatului sînt regretabile, cu atît mai mult, cu cît decizia judecătoriei nu se referă la activitatea profesională a lui Parlicov, ci exclusiv la încălcarea legislaţiei cu privire la protejarea secretului de stat. Iar acest lucru constituie o infracţiune gravă şi în UE.
În legătură cu acestea am vrea să menţionăm un aspect deloc mărunt, iar în cazul lui Parlicov – principalul – care-l face să procedeze ilegal – TENDINŢA DE ÎNBOGAŢIRE ŞI SETEA DE BANI UŞORI. Astfel, din surse sigure s-a aflat că dl. Parlicov la 11 aprilie 2013 a deschis un depozit bancar în sumă de 284 404 lei în Moldovaagroindbank.
Ulterior, la 23 mai 2013 Parlicov a completat depozitul cu încă 250 000 lei! Despre convingerea că scapă nepedepsit vorbeşte şi faptul că a deschis depozitul pe numele propriu. Dar şi aste nu e totul!
La 27 decembrie 2013, în filiala nr. 7 a aceluiaşi Moldovaagroindbank cetăţeanul Victor Parlicov şi-a completat contul bancar cu încă 30 000 lei. Se vede că s-a pregătit serios de sărbătorile de Anul Nou! În legătură cu aceasta am vrea mult să ştim cu ce se ocupă Comisia Naţională Anticorupţie, cînd, chiar sub nasul ei, oligarhul tarifelor, fără nici o jenă, îşi completează conturile cu mii de lei. Aici e foarte potrivită parafrazarea „De unde lemnele? Din MITĂ, se ştie!”. Căci, dacă este să amintim că în februarie 2013 au avut loc scumpiri nejustificate ale carburanţilor, iar ANRE în nici un fel nu a reacţionat la creşterea preţurilor, devine clară sursa sutelor de mii pe conturile lui Parlicov. Da, nu poţi interzice cuiva să trăiască bine, însă, puţin probabil că oamenii simpli trebuie să plătească pentru viaţa dulce a dlui Parlicov.
Vom continua să urmărim evenimentele din jurul ANRE (examinarea contestării e stabilită pentru 6 martie). Totodată, considerăm că Secretariatul Comunităţii Energetice Europene ar trebui să înţeleagă faptul că dl Parlicov nu reprezintă în întregime ANRE. ANRE este condusă de Consiliul Administrativ, din care fac parte cinci directori, iar o decizie judiciară contra unui dintre ei nu poate paraliza activitatea instituţiei şi nu influenţează asupra respectării angajamentelor internaţionale de către Republica Moldova.
Serghei REABIN
P.S. La momentul redactării materialului, am aflat că dl Parlicov şi-a extras toate depozitele, lăsînd pe card doar 8.000 de lei. Iar asta înseamnă că, în ajun de 6 martie (şedinţa Curţii de Apel) dl Parlicov, înarmat cu sute de mii de lei, va încerca prin orice metodă să cumpere judecătorii pentru a obţine o decizie favorabilă. Sperăm ca judecătorii să nu se lase ademeniţi de vicleniile lui Parlicov şi decizia va fi luată în corespundere cu legislaţia în vigoare, fără a ţine cont de sacul cu bani şi şmecheriile lui Parlicov,
Da, judecătorii pot fi cumpăraţi, dar cum să cumperi onoarea pierdută în scheme de corupţie? Iată în ce constă întrebarea!
Articol republicat din săptămînalul „Эксперт новостей”