A FOST CONSTITUITĂ O NOUĂ COALIŢIE DE GUVERNARE
La Chişinău a fost constituită o nouă coaliţie de guvernare, alcătuită din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi reformatorii din Partidul Liberal. Acordul de constituire a fost semnat, pe 30 mai, de cele trei părţi.
Noua alianţă va avea denumirea de Coaliţia pentru Guvernare Pro-europeană. Acordul a fost semnat nu doar de liderii de partid, ci de toţi deputaţii PLDM, PD şi deputaţii liberali din Consiliul de Reformare al PL. Vlad Filat, liderul PLDM, a declarat că semnarea acordului reprezintă un moment important care aduce stabilitate politică în ţară. Marian Lupu, preşedintele PD, a spus că în actualul acord se regăsesc unele elemente din vechiul document, dar mai conţine şi unele elemente noi. Ion Hadîrcă, liderul fracţiunii parlamentare a PL, a declarat că evenimentul este de multă vreme aşteptat şi „azi păşim cu dreptul într-o nouă fază de stabilitate, de speranţă, şi nu de deziluzii”.
Coaliţia a fost constituită după mai multe runde de negocieri între componentele fostei Alianţe pentru Integrare Europeană.
Iurie Leancă, candidatul desemnat la funcţia de premier, trebuia să prezinte pe 30 mai, în faţa deputaţilor programul viitorului Cabinet de Miniştri şi echipa guvernamentală.
Din noul cabinet fac parte doar patru miniştri noi: Vasile Botnari va deţine funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Monica Babuc va exercita funcţia de ministru al Culturii, iar Natalia Gherman va activa în calitate de ministru al Afacerilor Externe şi integrării Europene. Ministerul Tineretului şi Sportului va fi condus de actualul viceministru Octavian Bodişteanu.
Vasile Botnari este de profesie economist şi a exercitat pe parcursul anilor mai multe funcţii manageriale, printre care şi cea de director al “Chişinău Aeroport Service” SRL. Monica Babuc este istoric şi a deţinut funcţia de consilier al vicepreşedintelui Parlamentului. Natalia Gherman a activat pe parcursul mai multor ani în funcţia de viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Octavian Bodişteanu este vicecampion al Moldovei la lupte şi maestru al sportului, e jurist de profesie şi a activat anterior şi în cadrul Ministerului Justiţiei.
În noul cabinet se regăsesc şi vechii miniştri. Valeriu Lazăr va exercita funcţia de ministru al Economiei, Veaceslav Negruţa - cea de ministru al Finanţelor, Oleg Efrim rămîne la şefia Ministerului Justiţiei. Ministerul Afacerilor Interne va fi condus în continuare de Dorin Recean. Şi la Ministerul Apărării rămîne acelaşi conducător, Vitalie Marinuţa. Funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor va fi exercitată de Marcel Răducan, cea de ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare - de Vasile Bumacov şi cea de ministru al Mediului - de Gheorghe Şalaru. Îşi vor păstra funcţiile de miniştri şi Maia Sandu, Valentina Buliga, Pavel Filip şi Andrei Usatîi.
Şeful statului a susţinut un discurs în Parlament
Şeful statului Nicolae Timofti a a rostit, pe 30 mai, un discurs în faţa deputaţilor, în care i-a îndemnat să susţină crearea unui nou Cabinet de Miniştri.
Timofti a declarat că votarea unui nou Guvern este singura opţiune pentru a continua procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. “Vă îndemn să dăm dovadă de înţelepciune şi maturitate politică, pentru a trece puntea care ne va duce în UE. Avem nevoie de conciliere şi unitate în Parlament şi în întreaga societate, pentru a duce la bun sfîrşit ceea ce am început”, a spus Timofti. Potrivit lui Timofti, astăzi deputaţii au posibilitatea de a reda stabilitate ţării. “De învestirea guvernului depinde viitorul ţării. Azi avem de ales între două opţiuni: un nou Guvern sau alegeri parlamentare anticipate. Cea de-a doua ar prejudicia considerabil interesele sociale ale populaţiei, parcursul european, ar produce instabilitate în societate şi ar periclita procesele de modernizare a ţării. Menţinerea pentru încă cîteva luni a unei stări de incertitudine ar putea pune în pericol chiar securitatea statului”, a opinat şeful statului.
Moldpres