ZINAIDA HAPCO, LA ANIVERSARE

Pe data 23 Ianuarie 1954, în satul Copanca, raionul Căuşeni, se năştea Zinaida Hapco, eminentul instructor şi cadru universitar de astăzi. Este absolventa Universităţii de Stat din Bălţi, promoţia 1975. Începînd cu anul în care a terminat facultatea, 1975, Zinaida Hapco a fost directoare a Grădiniţei de Copii din satul Băcioi, raionul Ialoveni, pînă în anul 1982. Această activitate a fost o perioadă de adaptări, autoperfecţionări şi studii asidue care i-au justificat, pe merit, ajungerea în corpul didactic universitar. Prin urmare, din anul 1982 şi pînă astăzi, Zinaida Hapco funcţionează ca lector superior la facultatea de Pedagogie a Universităţii de Stat din Tiraspol, refugiată la Chişinău în 1992.

Activitatea didactico-ştiinţifică a profesoarei Zinaida Hapco, materializată şi în 29 de articole-studiu, a vizat metodologia pedagogică în educaţia preşcolară, iar în acest context, de-a lungul anilor, a ţinut cursuri de reciclare a cadrelor specializate din sistemul de educaţie preşcolară. Această pasiune profesională a profesoarei Zinaida Hapco ne dă imaginea unui om care iubeşte pînă la sacrificiu copiii, motiv pentru care a şi fost mereu preocupată să găsească şi să ofere noi şi noi metode de educaţie preşcolară pentru o dezvoltare sănătoasă, morală şi intelectuală a acestora.

Practic, în ultimele aproape patru decenii, profesoara Zinaida Hapco a fost pedagog, cercetător, modelator şi participant activ la întregul proces mereu perfectibil, novator al celor mai adecvate metodologii ştiinţifico-pedagogice de educaţie şi dezvoltare a copiilor de vîrstă preşcolară, dar şi un formator de educatori profesionişti în domeniu.

Dragostea faţă de copii a profesoarei Zinaida Hapco se completează armonios cu pasiunea pentru înot, pe care l-a practicat ani îndelungaţi în orice condiţii, şi, fireşte, faţă de îngrijirea florilor şi plantelor de interior.

La ceas aniversar, este fericită cu ce i-a oferit Dumnezeu pînă acum – putere de muncă şi bucurii cotidiene alături de fiica sa, soţul acesteia şi mai ales nepoţelul! O viaţă exemplară pentru o lume mai bună, pentru generaţii tot mai strălucite!

La Mulţi Ani!