ZILELE CULTURII MOLDOVENESTI, MARCATE IN BELARUS

Prim-ministrul Pavel Filip și Premierul belarus Andrei Kobeacov au participat la deschiderea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Republica Belarus, care se desfășoară la Minsk în perioada 5 – 8 iunie a.c.

Cu acest prilej, Premierul Pavel Filip a accentuat importanţa promovării diversității culturale și a dialogului intercultural.

Totodată, Premierul moldovean a apreciat cultura drept o resursă strategică pentru dezvoltarea socio-economică a unui stat, salutînd inițiativa de a promova tradițiile și obiceiurile naționale peste hotarele țării. În acest sens, Pavel Filip a mulțumit părții belaruse pentru oportunitatea de a prezenta valorile culturale moldovenești publicului din această țară.

Șeful Executivului a mai remarcat dinamica pozitivă a dialogului cultural bilateral, menționînd mai multe acțiuni culturale comune, printre care desfășurarea în anul 2015 a Zilelor Culturii belaruse în Republica Moldova și deschiderea la Chișinău a Centrului Cultural belarus în anul 2016. De asemenea, Premierul s-a arătat convins că semnarea Planului de colaborare între Ministerele Culturii din Republica Moldova și Republica Belarus, vernisarea expoziției de covoare moldovenești, precum și evoluția Ansamblului de muzică populară şi dans „Fluieraş” pe scena belarusă,vor contribui la apropierea popoarelor celor două țări.

„Relaţiile dintre Republica Moldova și Republica Belarus sînt un exemplu de colaborare între două state pentru că sînt corecte și se bazează pe interes comun. Sînt sigur că parteneriatul nostru bilateral în domeniul culturii va progresa de la an la an”, a conchis Premierul.

În același timp, Prim-ministrul Republicii Belarus a remarcat că acest eveniment este unul important pentru aprofundarea relațiilor de prietenie dintre cele două țări. „Țările noastre au atît legături istorice, cît și culturale. În ultimii ani, tot mai mulți artiști din Republica Moldova vin în Belarus, iar activitatea acestora este foarte apreciată de către cetățenii noștri”, a spus Andrei Kobeacov.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM