ZECI DE FEMEI CER ANULAREA MODIFICĂRILOR CARE VIZEAZĂ INDEMNIZAŢIILE PE CARE LE RIDICĂ

Cîteva zeci de femei, nemulţumite de modificările la Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, s-au organizat pe o reţea de socializare şi au participat la un protestat în această dimineaţă, 7 martie. Manifestantele au redactat o petiţie către ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, cerînd anularea prevederilor care urmează să intre în vigoare la 1 aprilie.

Femeile sînt deranjate de faptul că, după 1 aprilie, îşi vor pierde dreptul la îndemnizaţia de îngrijire a copilului pînă la vîrsta de 3 ani, dacă vor decide să revină la muncă mai devreme, cu un program mai mare de 4 ore pe zi. Pînă acum puteau să muncească şi 7 ore, cu păstrarea îndemnizaţiei. Manifestantele spun că aceste modificări le vor face să accepte „salarii în plic” sau să-şi lase copiii în grija rudelor şi să plece la muncă peste hotare. Autorităţile sînt acuzate şi de faptul că nu există suficiente creşe, iar alocaţiile oferite de stat sînt prea mici ca să permită familiei să angajeze o dădacă.

Nemulţumiri au fost formulate şi în legătură cu faptul că la stabilirea indemnizaţiei de maternitate se va lua în calcul venitul obţinut de femeie în ultimele 12 luni, comparativ cu 6 luni în prezent.

Lucia Grecu, şefa Direcţiei politici de asigurări sociale, a venit în faţa manifestantelor şi le-a propus crearea unui grup de iniţiativă pentru a analiza revendicările pe care le au. Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a remis şi un comunicat de presă în care menţionează că statul are obiectivul de a asigura drepturile plătitorilor de lungă durată a contribuţiilor sociale. Modificări operate exclud practic la zero posibilitatea de fraudare a sistemului prin majorarea artificială, pentru o scurtă perioadă de timp, a salariului de funcţie şi plăţilor cumulative, cu scopul calculării unei indemnizaţii mai mari.

Pe cazul dat s-a autosesizat şi Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării, care a constatat că modificările operate limitează accesul la prestaţiile de asigurări sociale în baza genului, averii, maternităţii, vîrstei etc. Consiliul precizează că proiectul de lege nu a fost supus consultării înainte de a fi adoptat. (IPN)