VITAMINA D POATE PREVENI DIABETUL DE TIP 1

Copiii predispuşi genetic la diabet zaharat de tip 1 ar putea să-şi reducă riscul de a contracta boala, dacă primesc suficientă vitamina D. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în revista Diabetes.

Cercetătorii au descoperit că acei copii care au un nivel scăzut al vitaminei D în sînge au avut mai multe şanse de a suferi de autoimunitatea insulelor Langerhans, în comparaţie cu cei care au avut un nivel mai ridicat de vitamină. Autoimunitatea insulelor Langerhan este un proces în care sistemul imunitar atacă în mod greșit celulele producătoare de insulină ale pancreasului, provocînd diabetul de tip 1.

Autorul studiului, Jill Norris, de la Şcoala de Sănătate Publică din Colorado, a Universităţii Anschutz din Aurora, spune că studiul este primul care arată că nivelurile mai ridicate de vitamina D pot ajuta la prevenirea autoimunităţii insulelor.

Diabetul de tip 1 este o afecțiune în care organismul nu produce cantități suficiente de insulină, hormonul care reglează nivelul glucozei din sînge. Sistemul imunitar lansează un atac asupra celulelor pancreatice numite insulele Langerhans. Acestea sînt grupuri de celule care conțin celule beta, a căror funcție este să detecteze glucoza din sînge și să o elibereze atunci cînd este necesar. Ca urmare a atacului imun asupra insulelor Langerhans, celulele beta nu reușesc să producă cantități suficiente de insulină, determinînd creșterea nivelului de glucoză din sînge.

În timp ce diabetul zaharat de tip 1 poate apărea la orice vîrstă, debutul este cel mai frecvent în copilărie. Potrivit American Diabetes Association, aproximativ 1,25 milioane de copii și adulți din Statele Unite au diabet zaharat de tip 1.

Vitamina D este adesea denumită „vitamina soarelui” şi este prezentă în alimente precum pește gras, brînză și gălbenușuri de ou, dar este disponibilă şi ca supliment alimentar.

Cercetătorii sugerează că direcționarea receptorilor de vitamina D poate ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2. Dr. Norris şi colegii săi au investigat dacă nivelurile de vitamină D afectează sau nu autoimunitatea insulelor.

Studiul a inclus 8.676 de copii cu risc genetic pentru dezvoltarea diabetului de tip 1. S-au prelevat probe de sînge de la fiecare copil la fiecare 3-6 luni de la naștere, timp de pînă la 4 ani. Aceste probe au fost utilizate pentru a identifica nivelurile de vitamina D și autoimunitatea insulelor Langerhans.

Un total de 376 copii au dezvoltat autoimunitate la insule, iar nivelurile de vitamina D ale acestor copii au fost comparate cu cele ale 1.041 copii care nu au dezvoltat această afecțiune.

Cercetătorii au descoperit că, în rîndul copiilor care au posedat o variantă a genei receptorului de vitamină D, nivelurile mai ridicate de vitamina D în timpul copilăriei au fost asociate cu un risc redus de a dezvolta autoimunitatea insulelor.

Norris și colegii săi cred că rezultatele lor indică faptul că vitamina D are potențialul de a preveni diabetul de tip 1 la copiii genetic predispuşi la afecțiune.

Sursa: doctorexpres.ro