Viitoarea ”turista prezidentiala” Sandu vrea introducerea muncii fortate

Mafia politică ”lucinschistă” care vrea să revină – Filat, Sandu, PAS și PPDA

Mihai CONȚIU

Ca și atunci cînd a fost premier, acum, cînd e Președinta Țării, Maia Sandu nu știe cum să procedeze ca să aibă puteri absolute. În politică, orice observator corect observă că e, practic, analfabetă. Își maschează acest handicap prin mesaje dintre cele mai idioate. Ajunsă Președintă, recurge la aceleași lozinci stradale acuzatoare ca pe vremea cînd protesta în noroiul străzii. Dacă sunteți atenți, veți constata că, în calitate de Președintă, protestează împotriva ei însăși fără să știe. Sfătuitorii ei germani, fără de care nu deschide gura, o încurajează fără să înțeleagă esența stupidă a mesajelor ei. Se mulțumesc, pur și simplu, cu ”succesul devenirii ei prezidențiale”. Cei din interior, o aplaudă ca s-o facă să se simtă cît mai importantă, pentru că numai astfel își pot realiza propriile interese personale. Ei au ”radiografiat-o” de mult, știu cine e cu adevărat, o urăsc și o disprețuiesc, dar au nevoie de ea. O să afle și asta, cu timpul!

Precizări pentru ignoranți

Sandu e percepută ca o tipă care a făcut studii la Harvard, semănînd în mintea unora convingerea falsă că și-a făcut studiile universitare integrale la prestigioasa Universitate americană. Nu-i adevărat, în 2009-2010, Sandu și-a susținut acolo un masterat, în administrația publică, iar asta nu pentru că ar fi remarcat-o Harvardul, ci pentru că a fost propulsată de ”regimul Lucinschi” și guvernarea comunistă în funcții importante, fapt care i-a permis, în calitate de înalt funcționar de Stat, să acceseze, de pe poziții guvernamentale, înscrierea la un masterat de un an la Harvard. La un astfel de nivel, Harvardul, ca o regulă, nu refuză, crezînd în buna credință a candidatului cu un astfel de statut, dar și a Guvernului care-l recomandă.

Comportament ca-n Risipeni, nu ca la Harvard

Atunci cînd a fost premier, dar și în scurta perioadă de cînd e Președintă, Sandu nu s-a purtat și nu se poartă ca un absolvent de Harvard, ci ca un parvenit din satul Risipeni. Plastic vorbind, venind din satul ei, la Chișinău, pentru a se înscrie la ASEM, după ce a părăsit ulița satului și a văzut asfaltul străzilor, s-a descălțat ca să nu-l murdărească. Era pe vremea cînd era sigură că cei din America Latină vorbesc limba latină! Ce fel de absolvent al unui masterat la Harvard s-ar alia cu Renato Usatîi? Numai cineva cu călcîile crăpate de la mersul desculț, în copilărie, pe ulițele Risipeniului!

”Priorități prezidențiale”

Imediat ce a fot învestită în funcție, prioritățile ei au fost întrevederile cu șefii de la SIS, cu cei de la Integritate și cu procurorul general. Acestea au fost prioritățile ei! Nu cele cu toți responsabilii din Sănătate și Educație, care-s inima vieții națiunii la ora actuală! Ea vrea putere personală, în primul rînd, nu sănătate și educație pentru moldoveni, ca și atunci cînd era premier și a vrut să-și numească ”un procuror personal ale ei”!

În paralel cu aceste priorități prezidențiale amintite, funcția o obligă pe Sandu să desemneze, în regim de urgență, un Guvern, după consultările constituționale cu terții politici. N-o face din lașitate, incompetență și din pricina sfaturilor contradictorii oferite de către consultanții externi și cei interni, aceștia din urmă avînd interese mult mai ”lumești”. Uitați-vă în jurul ei! Numai produși ai ”regimului Lucinschi” – Filat, care, strategic, stă în umbră, PAS și PPDA, cu umbrele Țopilor! Absolut toți au ceva grav în comun – fățărnicia și banditismul de pe vremea lui Lucinschi! Nu ne-ar mira ca, în final, cînd n-o să mai aibă pe unde-și scoate juponul, Sandu să-l propună pe Ion Sturza ca să conducă un ”Guvern de sacrificiu”! Că tot acesta, Sturza, cînd Sandu și-a provocat demiterea, i-a oferit, public, un post bine plătit în una dintre companiile ei! Ca de la ”lucinchist” la ”lucinchi…”!

Acum Sandu ”e în față”, dar, ca și ”companionii ei politici”, a înțeles că metodele lui Plahotniuc sunt ”demne de urmat”. Astfel, a înțeles că și ea poate folosi Curtea Constituțională (CC) la fel ca și oligarhul evadat din Țară. Avem convingerea că, deocamdată, susținătorii ei externi vor închide ochii, la fel cum au făcut cu Filat și Plahotniuc pînă pe ultima sută de metri.

De Ziua Internațională a cuvîntului ”Mulțumesc”, Sandu s-a adresat le CC

Pe data de 11 Ianuarie, este marcată Ziua Internațională a Cuvîntului ”Mulțumesc”. Întîmplător sau nu, sugestiv sau ca un imperativ, gen ”trebuie să avem toată Puterea”, Președinte Sandu a depus la CC o sesizare de-a dreptul năucitoare în care cere:

„Declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern, care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu, exclusiv din rîndul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție. (…) Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea Țării, pînă la numirea următorului Guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale”.

Maia Sandu se mai referă și la „dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții”.

Am constatat că nimeni nu a sunat la 112! Probabil că au menajat-o, ca s-o lase să meargă la Kiev, în libertate! În Constituție nu e precizat că nu ai voie să suni la 112 cînd ai suspiciuni întemeiate privitoare la șeful Statului... în anumite chestiuni!

Realitatea vulgară din spatele acestei sesizări la CC

În primul rînd, după ce PAS și PPDA au cheltuit averi cu demonstrații prin care cereau demisia Guvernului Chicu, acum mai că nu se milogesc pentru ca acesta să-și continue atribuțiile. Neținînd figura cu ”milogeala” subtilă, acum Sandu vrea ca CC ”să legifereze constituțional munca forțată pentru cineva care și-a dat demisia la cererea viitoarei și actualei Președintă”.

Dacă ați citit bine, Sandu vrea ca Guvernul Chicu, sub imperativul unei Decizii a CC, doar să administreze formal Țara, fără alte atribuții privitoare, de exemplu, la dreptul de a ”semna tratate internaționale, în anumite condiții”. Aici avem de-a face nu doar cu o contradicție, ci și cu o mare escrocherie prezidențială. Astfel, Sandu vrea un Guvern marionetă, fără dreptul de a negocia, de exemplu, tratate internaționale, cu precădere de natură financiară, iar ea, prin intermediul celor care o susțin din exterior, să se împăuneze cu meritul că împrumuturile și ajutoarele financiare externe nerambursabile au fost acordate grație ei, nu ale unui Guvern neîmputernicit în acest sens.  

O Decizie a CC favorabilă Maiei Sandu la această sesizare ne va demonstra clar că această înaltă instanță a trecut din proprietatea privată a lui Plahotniuc în cea a actualei Președintă. Tot în acest context, este demn de reținut că Maia Sandu sabotează efectiv interesul național. Nici o instituție internațională nu negociază cu un Guvern aflat în demisie, ci numai cu unul plenipotențiar, învestit constituțional. În plus, în condițiile în care Sandu nu o să nominalizeze spre votarea în Parlament a unui nou Guvern, investitorii străini vor fugi de Republica Moldova ca de Covid-19!

”Deschiderea externă”, o vrăjeală cu care își va masca incompetența

În plan intern, Sandu și-a demonstrat deja incompetența și lașitatea. Cu toate aceste, ea și parveniții care o flanchează vor face tot posibilul să-și fraierească alegătorii prin cele mai mincinoase și dăunătoare metode. Astfel, ea va continua să se pună în ”oglindă” cu Igor Dodon. Problemele interne, efectiv cele ale moldovenilor, care deja au și început prin faptul că nu nominalizează un Guvern, vor fi lăsate în uitare. În schimb, vom avea parte de o Președintă ”turistă”. Își va aranja și i se vor organiza numeroase vizite de Stat pentru a le demonstra moldovenilor care vor muri de foame că Republica Moldova, sub președinția ei, se bucură de ”o largă deschidere internațională”, nu ca pe vremea lui Dodon, cînd acesta prefera să afle cum trăiesc oamenii simpli, în condițiile în care era sabotat diplomatic de Plahotniuc și, în ultimul an și jumătate, de Sandu în tot Occidentul.

Sandu, ”fii bărbată”, dă-le moldovenilor un Guvern,  nu transforma CC în Stat în Stat, că oamenii se vor înfuria, inclusiv cei care te-au votat! Nu mai cere CC ca să interpreteze ceia ce nu-i înscris în Constituție, căci nici libera și democrata practică a prostituției nu este înscrisă acolo!