USOR CU ILAN SHOR PINA MAI CEDEAZA VREUN OFFSHORE

Moldova, ţară de min…, min…, minuni juridice şi Tablele lui Moise

Autor: Mihai CONŢIU

Este deja binecunoscută condamnarea caricaturală, deocamdată de către Judecătoria Buiucani, a lui Ilan Shor la doar şapte ani şi jumătate de detenţie în regim semiînchis, din care, fireşte, i se va scade anul petrecut în „detenţia la domiciliu”. Nu-i greu de imaginat că instanţa superioară va menţine, cel mult, această condamnare, dar o şi poate diminua considerabil pentru că este prea „aspră”. Un scuipat mai mare şi dispreţuitor pe capul moldovenilor jefuiţi nici că puteau arunca magistraţii moldoveni. Individul acesta, ţinînd seamă de calitatea lui de „turnător împotriva lui Filat”, merita cel puţin dublul pedepsei aplicate lui Vlad Filat!

După cum se ştie, procurorii au cerut condamnarea lui la 19 ani de închisoare, numai că judecătorii „au preferat” să-l condamne nu pentru excrocherie, ci pentru infracţiuni ce prevăd sancţiuni mult mai uşoare, „mai convenabile”. În realitate, însă, ţinîndu-se seamă de faptul că el figurează în Raportul Kroll 1 privind furtul miliardului, de aceea că a stat şi în spatele privatizării suspecte a Aeroportului şi multe alte „inginerii financiare” dubioase, procurorii ar fi trebuit să-l acuze de subminarea economiei naţionale.

În altă odine de idei, nu avem de unde să ştim că Shor n-ar fi într-adevăr bolnav, dar prea seamănă a circ etalările suferinţelor lui clinice în contextul judecării lui, mai cu seamă că este vorba despre un tînăr de 30 de ani, care se dă suferind ca unul de 80 de ani. Oare de ce nu a avut aceleaşi „căderi clinice” cînd a participat la privatizarea Aeroportului, la implicarea „emoţională” în furtul miliardului, în momentul în care l-a turnat pe Filat (îl toarnă pentru una, dar este condamnat pentru alta!), cînd l-a implicat pe ex-preşedintele Petru Lucinschi în „schema furtului miliardului” şi în cazul multor astfel de afaceri suspecte?

Blîndeţea condamnării lui Shor în prima instanţă poate fi explicată, deocamdată, în două dimensiuni – complicitatea lui cu actualii guvernanţi, profitorii reali ai furtului miliardului, ai înstrăinării Aeroportului şi restul „ingineriilor de afaceri” şi faptul că el este de origine etnică evreu, adică, vezi, Doamne, dacă-l condamnă, justiţiabilii moldoveni pot fi acuzaţi de antisemitism! În opinie proprie, ambele variante pot fi luate în calcul, numai că prima are mai mult parfum de credibilitate, dar nici nu poate fi scoasă din corelaţie cu a doua variantă. Raportul Kroll 1 îl plasează pe Shor printre autorii care au contribuit la furtul miliardului, presa independentă i-a dezvăluit o serie întreagă de afaceri necurate, suficiente cît să-l izoleze în puşcărie pentru ani mulţi.

Cu cinism, exploatînd credulitatea şi disperarea moldovenilor săraci, Shor le aruncă pomeni cetăţenilor din Orhei care mai că nu-l ridică în rîndul sfinţilor. De unde să ştie amărîţii de ei că pomenile pe care le primesc de la el sînt doar un amărît de mărunţiş din ceea ce a furat chiar şi de la ei?

Faptul că Shor este evreu este o altă mare tîlhărie manipulatoare. Păi hoţi şi escroci sînt peste tot, fie în Germania, fie în Franţa, SUA sau Japonia, asta neînsemnînd că în Israel sau în rîndul evreilor din diaspora ar fi numai sfinţi, numai urmaşi de-ai lui Moise. Sînt evrei buni şi geniali, la scară planetară, dar sînt şi evrei escroci, aşa că Shor nu trebuie judecat ca pe un evreu, ci ca pe un cetăţean oarecare. Poate că mă înşel în judecăţile mele de valoare, iar asta în contextul admiraţiei mele pentru evrei, dar, relativ simbolic vorbind, am convingerea că există două tipuri universale de „mafii evreieşti” – cea care a dat genii nemuritoare omenirii şi a contribuit fundamental la civilizarea planetară, deopotrivă cu marea masă a evreilor muncitori şi cinstiţi, şi acea care, fiind într-adevăr mafie, escrochează populaţii în diferite colţuri ale lumii sub „acoperişul Holocaustului” sau insinzînd că rişti să fii acuzat de antisemitism dacă-i acuzi de ceva. În această ultimă categorie pare să se fi furişat şi Shor!

Deşi implicarea lui în mari crime financiare nu prea poate fi pusă la îndoială, observ că anturajul politic al lui îi caută şi poate că şi obţine sprijin din partea unei grupări evreieşti care pare să fie mai mult preocupată de originea lui etnică şi de buna colaborare cu el decît de infracţiunile sale penale. În acest context, aflu că, pe data de 27 Iunie, vicepreşedintele ”Partidului Şor”, Marina Tauber, şi avocaţii primarului de Orhei au efectuat „o vizită oficială” la Bruxelles, unde „au avut mai multe întrevederi cu europarlamentari, în cadrul cărora a fost pusă în dezbatere problema încălcării drepturilor fundamentale ale lui Ilan Şor.”

„În cadrul întrevederii cu europarlamentarul Fulvio Martusciello, reprezentantul grupului Partidului Popular European, preşedintele Delegaţiei pentru relaţiile cu Israel, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare, precum şi membru al Comitetului pentru controlul bugetar, acesta din urmă și-a exprimat susţinerea faţă de liderul politic Ilan ŞOR, menţionând: „Puteţi conta pe sprijinul nostru, împreună vom obţine victorie în cazul lui Ilan Şor”.

„Totodată, în cadrul dezbaterilor, Marina Tauber, vicepreşedintele ”Partidului Şor” a trecut în revistă acţiunile şi planurile promovate de formaţiunea politică în vederea dezvoltării Republicii Moldova, inclusiv asigurarea unui trai decent cetăţenilor ţării. În replică, deputatul european s-a arătat uimit de vîrsta primarului de Orhei, Ilan Şor, fiind, totodată, plăcut surprins de succesele înregistrate în calitate de lider politic, businessman şi primar, privind implementarea proiectelor de dezvoltare şi prosperare a Republicii Moldova.”

„În cadrul unei alte întrevederi, europarlamentara, Marijana Petir, reprezentantă a grupului Partidului Popular European, vicepreşedintele Partidului Ţărănesc din Croaţia, de asemenea, s-a arătat îngrijorată de constrîngerile la care este supus liderul politic din Republica Moldova, Ilan Şor, precum şi aspectele de încălcare vehementă a drepturilor fundamentale ale acestuia.” Am citat dintr-o fiţuică a unui fel de comunicat difuzat în spaţiul public!

În concluzie, după cum deja aţi constatat, Shor îşi caută sprijin şi din partea unor europeni „preocupaţi” de constrîngerile la care este supus, de încălcarea drepturilor acestuia, fiind uluiţi de tinereţea sa, în contextul în care „preocuparea lui de bază” este dezvoltarea RM şi asigurarea unui trai decent pentru moldoveni. Nimic însă nu se pomeneşte despre implicaţiile lui penale, despre moldovenii furaţi masiv de către el prin tot felul de scheme şi multe alte tîlhării comise de către acest „tînăr primar genial”, care „l-a sedus” în schemele suspecte de îmbogăţite pînă şi pe bătrînul vulpoi ex-preşedinte Petru Lucinschi!

Să nu le dai în cap cu Tablele lui Moise? În rest, vă las să judecaţi şi singuri!