UN PROXENET DE 26 DE ANI A FOST RETINUT IN CHISINAU

Un bărbat în vîrstă de 26 de ani, care din 2016 a racolat mai multe fete, majoritatea minore, pentru a le exploata sexual în scopuri comerciale, a fost reţinut de oamenii legii.

Tinerele racolate din diferite localităţi rurale, erau adăpostite în diferite apartamente din mun. Chişinău, unde erau determinate să presteze servicii sexuale contra plată. Anunţurile de prestare a serviciilor sexuale au fost plasate şi gestionate de către bănuit pe platformele de publicitate.

Suspectul racola persoane de pe reţelele de socializare, iniţia cu victimele discuţii, ulterior întîlniri în cafenele şi baruri, iar apoi cu promisiuni false că este interesat într-o relaţie curată pentru formarea unui cuplu, deţinea controlul asupra victimei.

Metoda utilizată de către proxenet, prin care se urmăreşte înşelarea victimei, în domeniul de specialitate are denumirea de ‘‘Loverboy” (iubitul), este cea mai răspîndită metodă de recrutare în prostituţie: fete, femei sînt ademenite de traficanţi într-o relaţie de iubire, cu numeroase cadouri şi atenţii, uneori cu promisiunea căsătoriei. După cîteva luni, sînt împinse spre prostituţie, cu forţa sau ca şi sacrificiu, din dragoste. Victimele sînt recrutate una cîte una, ţintit, din grupuri cu grad înalt de vulnerabilitate.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, bănuitul prin aşa modalitate a exploatat sexual cel puţin şase victime, venitul obţinut de către acesta per persoană varia de la 1000 pînă la 6000 de lei zilnic.

Din banii obţinuţi, suspectul şi-a procurat diferite bunuri, inclusiv un automobil.

În cazul în care victimele sesizau faptul exploatării şi recurgeau la încetarea relaţiilor cu bănuitul, erau maltratate sau ameninţate cu aplicarea forţei fizice sau cu expunerea fotografiilor şi secvenţelor video pe reţelele de socializare, în care acestea apar nud.

La moment bănuitul este arestat pentru 30 de zile, iar în cazul în care vinovăţia acestuia va fi demonstrată riscă o pedeapsă de pînă la 20 ani privaţiune de libertate.