Un american a fost executat in Texas

Un american condamnat la moarte pentru că şi-a ucis cinci membri de familie, inclusiv soţia şi cele două fiice, a fost executat Joi în statul Texas prin injecţie letală, au anunţat autorităţile citate de Reuters, potrivit agerpres. Abel Ochoa, în vîrstă de 47 de ani, este al treilea deţinut din SUA şi al doilea din Texas executat în 2020. Texasul este statul american cu cel mai mare număr de condamnaţi executaţi după reintroducerea de către Curtea Supremă a Statelor Unite a pedepsei cu moartea, în 1976. În 2019, în acest stat au fost executaţi 19 condamnaţi la moarte.

Ochoa fusese condamnat la pedeapsa capitală după ce în August 2002, la cîteva minute după ce a prizat cocaină, şi-a împuşcat mortal pe rînd prin casă, cu un pistol pe care l-a reîncărcat în cursul „vînătorii”, soţia în vîrstă de 29 de ani, cele două fiice de nouă luni şi şapte ani, socrul şi o cumnată. O a doua cumnată a fost singura supravieţuitoare a atacului. El a mărturisit ulterior autorităţilor că era supărat că soţia sa nu a vrut să-i dea bani de droguri.

Joi, Curtea Supremă a SUA a respins o solicitare din partea condamnatului de a anula execuţia. În total, în SUA au fost executaţi anul trecut 22 de condamnaţi, în scădere faţă de 25 în 2018, cînd Statele Unite s-au clasat pe locul 7 în lume ca număr de execuţii, după Irak şi Egipt, a indicat Amnesty International.