TEMPERATURILE RIDICATE NU VOR AFECTA DEZVOLTAREA CULTURILOR AGRICOLE

Temperaturile ridicate pentru această perioadă şi lipsa zăpezii nu vor afecta dezvoltarea culturilor agricole, în cazul în care acestea nu se vor menţine. Acest lucru l-au confirmat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Surse din cadrul MAIA consideră că actualele condiţii climaterice nu prezintă pericol pentru culturile de cîmp şi nici pentru cele multianuale.

Mihail Suvac, șef de direcție la ministerul nominalizat, a afirmat că „în prezent nu trebuie să avem temeri. Temperaturile înalte nu se vor menţine, iar lipsa zăpezii nu va afecta plantele. Anterior au fost cercetate culturile de toamnă, pierderi mari nu s-au înregistrat. Plantele se află în repaus, acestea vor trece în perioada de vegetaţie activă, după ce se va menţine o temperatură constantă de 10 grade Celsius”, a precizat Suvac.

La rîndul lor, reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) au specificat că temperaturile înalte nu vor afecta dezvoltarea culturilor agricole, în cazul în care acestea nu se vor menţine.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru următoarele șapte zile cer predominant noros. Vremea va fi fără precipitații esențiale. Vineri, sîmbătă și duminică izolat vor cădea precipitații slabe. Pe alocuri se va semnala ceață. În prima parte a săptămînii temperatura aerului noaptea se va situa între +2°C și +7°C, în restul perioadei va oscila în jur de 0°C. În aceeaşi perioadă, temperatura aerului ziua se va situa între +6°C și +11°C, apoi va crește treptat de la plus 3 - 8°C, pînă la plus 10 - 15°C.