SUMMITUL LIDERILOR G20 DE LA SANKT PETERSBURG

“Guturaiul” statelor BRICS, evazuinea fiscală - principalale pericole ale economiei mondiale

În ciuda divergenţelor de ordin politic alimentate de criza din Siria, summitul liderilor G20 a fost marcat de o abordare unanimă în ce priveşte aspectele actuale ale economiei globale. Astfel, grupul celor 20 de puteri, care reprezinta 90 la sută din economia mondială şi două treimi din populaţia lumii, a declarat vinerea trecută, în cadrul reuniunii de la Sankt Petersburg, Rusia, ca economia mondiala îşi revine. Totuşi, potrivit unor surse mass-media, precum Reuters, s-a precizat că încă este prea devreme sa fie anunţat un sfîrşit al crizei globale. Or, pietele emergente se confruntă cu volatilitate crescută.

Puterile dezvoltate şi cele emergente au cazut de acord asupra faptului ca ajustarile politicilor fiscale trebuie să fie "calibrate cu atenţie şi comunicate clar".
Seful FMI Christine Lagarde a salutat acest angajament. Ea a specificat că atît economiile avansate, cît şi pieţele emergente vor trebui să îşi rezolve provocările pe plan intern pentru ca derapajele să fie gestionate eficient. La rîndul lui, preşedintele rus Vladimir Putin, gazda summitului, a spus că situaţia economiei globale pare mai bună acum decît în urma cu 5 ani. Creşterea economica se recuperează, însă rămîn riscuri foarte mari, a conchis acesta.

Liderii statelor din grupul G20 au recunoscut că accelerarea creşterii economice va fi însoţită de tranziţia spre normalitate a politicilor monetare. Băncile centrale au răspuns apelurilor statelor emergente, ale căror monede s-au depreciat puternic în acest an din cauza temerilor legate de impactul planului Rezervei Federale (Fed), instituţia bancară centrală a Statelor Unite ale Americii, de a restrînge în acest an măsurile de stimulare a economiei americane, transmite AFP. Acestea s-au angajat ca schimbările politicilor monetare să fie făcute cu precauţie şi în condiţii maxime de transparenţă.

Summitul de la Sankt Petersburg a evidenţiat nevoia urgentă de întărire a redresării mondiale şi de generare a unei creşteri economice mai puternice, pentru crearea de locuri de muncă. S-a insistat pentru prioritatea creşterii în raport cu disciplina bugetară.

Între riscurile menţionate de liderii G20 se numără încetinirea creşterii în economiile emergente, care reflectă în unele cazuri volatilitatea fluxurilor de capital, condiţiile financiare dificile şi instabilitatea preţurilor materiilor prime.
Ţările emergente, Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, care au reprezentat în ultimii ani motorul economiei mondiale, sînt afectate în prezent de încetinirea creşterii economice.

La acest fenomen s-au adăugat în ultimele luni ieşirile masive de capital declanşate de semnalele date de Fed privind intenţia de a reduce măsurile excepţionale de stimulare a creşterii economice. În aceste condiţii, investitorii se pregătesc pentru majorarea dobînzilor în SUA şi au început să îşi repatrieze fondurile, antrenînd deprecierea unor monede emergente, cum este rupia indiană, care a scăzut cu 25% de la începutul acestui an, realul brazilian (-15%) şi rubla rusească (-10%).

Cele mai mari puteri din lume şi ţările emergente au mai confirmat încă o dată la Sankt Petersburg că sînt pornite rău împotriva evaziunii fiscale de pe glob. Liderii acestor state s-au angajat vineri ca schimbul automat de informaţii în domeniul fiscal pentru combaterea fraudelor să intre în vigoare pînă la sfîrşitul anului 2015. "Susţinem propunerea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de înfiinţare a unui sistem internaţional pentru schimbul bilateral şi multilateral automat de informaţii în domeniul fiscal", se spune în comunicatul de la sfîrşitul reuniunii de două zile a G20. Scopul schimburilor automate de informaţii este ca băncile să transmită fără să fie solicitate date privind fondurile străinilor către autorităţile fiscale.

Principalele puteri economice mondiale au abordat şi tema "optimizării fiscale", respectiv strategiile marilor companii de evitare a plăţii impozitelor în statele unde îşi desfăşoară activităţile, relatează mass-media de peste hotare. Astfel, liderii G20 au promis să ia măsurile individuale şi colective necesare, ţinînd cont de respectarea suveranităţii fiecărei ţări. "În contextul consolidării bugetare severe şi a dificultăţilor sociale, este mai necesar ca niciodată pentru multe ţări să se asigure că impozitele sînt plătite corect", se arată în comunicat. În acest context, liderii G20 şi-au exprimat indignarea provocată de politicile unor giganţi precum Google şi Amazon, care cîştigă bani într-o ţară, dar plătesc impozite mici în alte state.

O surpriză a summitului de la Sankt Petersburg, potrivit presei străine, a fost faptul că, pentru prima dată în ultimii trei ani, criza datoriilor din Europa şi problemele din zona euro nu au mai făcut obiectul discuţiiilor dintre liderii G20. Astfel încît Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a exclamat: "Vreau sa va spun, la acest G20 nu am mai fost centrul atenţiei". Semn că recesiunea din Uniunea Europeană s-a terminat.

Sinteză de Vlad LOGHIN